Meny

Søt, syrlig og særegen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når en syrlig østerriker blir søt med alderen, skjer det fantastiske ting.

En av de store suksessene på rosévin-fronten de siste årene er Østerrikes Schilcher. Laget på druen Blauer Wildbacher er det en spesialitet fra regionen Weststeiermark. Den særegne druen gir viner med særdeles høyt syrenivå og er friskere enn de fleste.

Nå har vi imidlertid fått en søt schilcher-variant på det norske markedet. Strohmeier Gams à Siassa Schilcher Beerenauslese 2005 er noe så sjeldent som en edelsøt rosévin.

Vinen er laget på druer angrepet av en form for råte, kalt edelråte eller «Botrytis Cinerea». Edelråten er ettertraktet og oppstår under spesielle klimatiske forhold hvor druene utsettes for dugg eller tåke om morgenen, men sol om ettermiddagen. Råten lager små huller i drueskallet hvorpå solen fordamper vannet i druen og konsentrer sukkerinnholdet. Viner laget på druer med edelråte får aromaer av aprikos og honning og en oljepreget fedme.

Druenes konsentrerte sødme møter i denne vinen druesorten Blauer Wildbachers fantastiske syre. Resultatet gir regelrett mangel på superlativer.

ABC Nyheter har valgt å gå bort fra terningkast og over i en vurderingsskala fra 1 til 10.

10÷/10
Strohmeier Ganz À Siassa Schilcher Beerenauslese 2005, Christine Strohmeier, Weststeiermark, Østerrike.
Pris: 240,- / 37,5 cl. (49133)

Vinen har en rødoransje farge og dufter aromatisk av rips, blomster, honning og tørkede aprikoser, samt hint av nesle. Den er frisk og fruktig med en fantastisk balanse mellom syre og sødme, samt en oljepreget fylde og lang elegant ettersmak.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus