Nyhetsslippet:Fokusert vin

Fokusert vin
Fokusert vin

Det er det mystiske «terroir» det handler om på polet i mai og juni. Da dreier det seg om vin som lukter og smaker av sitt voksested og dets klimatiske forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adressert vin er vin med karakter og egenart. Det er nettopp slik vin mange leter etter når de saumfarer norske polhyller for nye lekkerbiskener til å fylle sine vinglass.

Vin fra vinstokker som gjerne har strevet i karrige kår, tar til seg egenskaper og smak fra jordsmonn og spesielle klimatiske forhold. Det franske ordet terroir lar seg ikke direkte oversette til norsk, fordi det favner om mer enn selve jordsmonnet. Terroir er gjerne det som skiller regioner med lange vintradisjoner fra de nyere og tidvis historieløse regionene. Europeisk vin har mange eksempler på vin med egen adresse, mens man i den nye vinverden ikke har hatt like lang tid til å finne den enkelte druesorts perfekte terroir.

Eksempelvis kan Frankrikes Chablis få en sjøaktig smak fra kimmeridge-kalk som består av fossile østers og sjødyr, eller tysk riesling kan ha en nærmest petroleumsaktig mineralitet fra sitt skifer-jordsmonn.

ABC Nyheter har valgt å gå bort fra terningkast og over i en vurderingsskala fra 1 til 10.

9/10
Soave Classico Ca Visco 2006
, Coffele / Veneto, Italia. Pris: 163,- (45396)
Vinen har en lys gul farge og dufter av gule epler, stikkelsbær og urter. Den er syrefrisk, middels fyldig, stram og lang med en flott mineralsk avslutning.

8+/10
Lamy St. Aubin 1. Cru En Remilly 2005, Hubert Lamy / Saint-Aubin, Frankrike.
Pris: 288,20 (10302)
Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter av modne epler, fersken, vanilje, fat, mineraler og hint av smør. Den er frisk, harmonisk og kompleks med fin mineralitet og syre, samt lang fruktig ettersmak.

8/10
Stadlmann Zierfandler 2006, Weingut Stadlmann / Thermenregion, Østerrike.
Pris: 119,- (10277)
Vinen er lys gul med grønnskjær og dufter av epler, pærer, blomster og sitrus med hint av urter. Den er frisk og fruktig med god syre og rund fylde, samt middels lang ettersmak.

7+/10
Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese Trocken 2005, Max Ferd. Richter / Mosel, Tyskland.
Pris: 199.90 (10001)
Vinen har en lys gul farge og dufter av epler, sitrus, mineraler i retning petroleum, samt svakt av tropisk frukt. Den er lett sødmefull, frisk og fyldig med lang ettersmak.


8÷/10
Chablis Grand Cru Grenouilles 2004, La Chablisienne / Chablis, Frankrike.
Pris: 379,90 (10275)
Vinen er lys gulgrønn og dufter av epler, sitrus, mineraler og tang samt hint av nøtter og vanilje. Den er frisk, fruktig, fyldig og lang, med god syre og mineralitet.

7/10
Portal do Fidalgo Alvarinho 2005, Vinhos Alvarinho de Monção / Vinho Verde, Portugal.
Pris:140.- (10329)
Vinen er lys gulgrønn
og dufter av epler, sitrus, nesle og blomster. Frisk, middels fyldig med god syre og middels lang ettersmak.

7÷/10
Il Tirso Soave Classico Superiore 2005, Azienda Agricola Marcato / Veneto, Italia. Pris: 148,- (10324)
Vinen har en middels dyp gul farge og dufter av aprikos, mandler, sitrus, fat og parfyme. Den er rund med en lett kremet fylde, middels syre og alkohol, samt en frisk og lang ettersmak.