Kvinner bedre venner enn menn

Kvinner bedre venner enn menn
Kvinner bedre venner enn menn

Kvinner er villige til å holde ut mer smerte enn menn dersom de vet at det er for å hjelpe en venn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye smerte?
Hvor mye smerte vil du finne deg i dersom du vet at det hjelper en venn? Mindre enn for nære slektninger, men mer enn for veldedighet - viser en britisk undersøkelse. Og kvinner er de beste vennene. Foto: Berit Roald / SCANPIX.

Menn, på sin side, rangerer all familie høyere enn venner. Dermed er de mer villige enn kvinner til å gå gjennom ild og vann for å hjelpe litt perifere familiemedlemmer, som søskenbarn.

Det viser en britisk undersøkelse om altruististisk oppførsel, hvor målet var å finne ut hvor villige vi mennesker er til å handle slik at det tjener andre.

137 personer tok del i undersøkelsen ledet av psykolog Elaine Madsen og kollegaer ved universitetet i St Andrews. Deltagerne i undersøkelsen hadde ulik kulturell bakgrunn og skulle påføre seg selv smerte for en belønning som ble gitt til veldedighet eller en spesiell person.

De 137 deltagerne ble bedt om å sitte på huk langs en vegg, som etter tid ville føre til smerter i lårmuskulaturen. Jo lengre personene satt slik, dess større ville belønningen bli for den utvalgte.

Undersøkelsen viste at deltagerne var villige til å strekke seg lengst dersom det var nær relasjon mellom forsøksperson og den utvalgte. Kortest holdt de ut dersom de visste at belønningen skulle gå til veldedighet.

Undersøkelsen avdekket også en interessant kjønnsforskjell. Det viste seg nemlig at kvinner har en tendens til å fordele utholdenheten sin mer likt utover de personene det angår, samtidig som de er villige til å takle mer smerte for sine bestevenner enn for sine søskenbarn. Mens menn holdt seg til den gamle regla om at blod er tykkere enn vann, og rangerte familiemedlemmene høyere enn sine venner.

En mulig forklaring på denne ulikheten kan være at kvinner i mange kulturer gjerne forlater sin opprinnelige familie. Dermed blir de tvunget til å måtte komme godt overens med de fleste, tilogmed sine svigermødre.

En annen forklaring psykologene bak undersøkelsen peker på, er at kvinner muligens bare er mer sosiale.


Kilde: New Scientist

Personvernpolicy