Nyhetsslippet:

Riesling heaven

Konsentrasjon og mineralitet er nøkkelord for riesling i toppklasse. Månedens nyhetsslipp byr på flere riesling fra øverste hylle, her er noen av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinmonopolet har nyhetsslipp lørdag 5. mai. I tillegg til en rekke sommerlige viner, byr nyhetsslippet på fokustemaet «vin med adresse». Med dette ønsker den vinfaglige avdelingen ved Vinmonopolet å presentere vin som gjenspeiler sitt voksested og klima, det såkalte terroir.

Riesling er en drue som lett tar til seg mineralet fra sitt jordsmonn og som trives best i et kjølig og marginalt klima. Blant høydepunktene med tysk adresse finner vi rieslingviner med stort lagringspotensial.

ABC Nyheter har valgt å gå bort fra terningkast og over i en vurderingsskala fra 1 til 10.

9 / 10

Kallstadter Saumagen Riesling Auslese Trocken R 2001, Koehler-Ruprecht / Pfalz, Tyskland. Pris: 335,- (47086)

Vinen har en lys gul farge og dufter av epler, sitrus, fersken, blomster og petroleumspregede mineraler. Den er fast, fyldig, fruktig og karakterfull med høy syre og god struktur, samt en lang, elegant ettersmak.

Toppvinen til Koehler-Ruprecht, Kallstadter Saumagen Riesling Auslese Trocken, ble kåret til årets vin - Wein des Jahres - i Eichelmanns Deutchlands Weine 2007. Vinen er hovedsakelig laget av såkalte jomfrudruer, små druer uten steiner. Vinen har ligget ett år på bunnfallet i store eldre eikefat på 600 liter, og er ytterligere flaskemodnet i fire og et halvt år før salg.

9 / 10

Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Trocken Alte Reben 2006 Leitz / Rheingau, Tyskland. Pris: 279.90 (10249)
Vinen har en lys gul farge og dufter av epler, sitrus, blomster og mineraler. Den er tørr, frisk, elegant, ren og mineralsk, med fin syre, god fast fylde og lang harmonisk ettersmak.

Vinen er laget på druer fra 80 år gamle vinstokker, og vinmakeren Johannes Leitz mener selv at 2006-årgangen er blant hans beste.

8 / 10

Wolfer Goldgrube Riesling Kabinett 2004, Daniel Vollenweider / Mosel, Tyskland. Pris: 160,- (44480)

Vinen er halvtørr og har en lys gul farge. Den dufter av epler, sitrus, mineraler og blomster. Vinen er frisk med balansert sødme og syre. Lang harmonisk ettersmak.
Weingut Vollenweider holder til Mittelmosel hvor Daniel Vollenweider laget sine første viner i 2000.

8 / 10

Zeltinger Schlosssberg Riesling Kabinett 2006, Selbach-Oster Tyskland. Pris: 160.- (45045)
Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter av grønne epler, søte pærer, blomster, sitron og mineraler. Den er frisk og tørr med sødmefull frukt og god syre, samt en svakt perlende munnfølelse og lang ettersmak.

Selbach-Oster omfatter 12 hektar vinmark hvor druene plukkes for hånd og gjæres med druenes egen villgjær, 50 prosent i rustfrie ståltanker og resten i tradisjonelle eikeliggere. Vinen ligger på bunnfallet i cirka ti måneder.

Personvernpolicy