Meny

Skal bestige Mount Everest naken

Skal bestige Mount Everest naken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlandske Wim Hof skal bestige Mount Everest. Uten klær.
Wim Hof
Etter halvmaraton i Finland i 30 minusgrader måtte Wim Hof fraktes til sykehus med kuldeskader i ene foten. Etterpå sa han at det absolutt var verdt det. (Foto: Henny Boogert).

Han har løpt halvmaraton i minus tretti. Han har tilbragt en time og sytten minutter i en glasskiste fyllt med is. Og han har svømt 60 meter under polarisen ved Nordpolen.

Nå vil nederlandske Wim Hof utfordre elementene og kroppens ytterste grenser på ny. Han vil bestige Mount Everest. Bare iført sko, shorts, hansker og caps.

– Målet er å sette høyderekord for shorts på Mount Everest, forteller Wim Hof til ABC Nyheter. For å få til dette skal han klatre relativt naken opp i en høyde av 7250 meter. Klarer han å komme seg enda høyere, tar han det som en bonus.

47 åringen fra Nederland skal ha en spesiell toleranse for kulde og har allerede satt en rekke verdensrekorder. På sin egen hjemmeside har han lagt ut bilde av seg selv mens han sitter og mediterer med bena i kors på en stor isblokk.

Til ABC Nyheter forteller Hof at hans spesielle toleranse for kulde skyldes spesielle yogateknikker der han klarer å generere varme mentalt. Men i tillegg til det rent mentale, ligger det mye fysisk trening bak. Som å svømme ute hver dag eller å løpe gjennom snøen.

Høydetrening har han også. Nylig besteg han 4808 meter høye Mont Blanc. I tillegg har han hengt fra langfingeren fra en line spent mellom to varmluftsballonger i 1500 meters høyde.

Wim Hof trenger all den trening han kan få. Å bestige verdens høyeste fjell er nemlig ikke barnemat. På denne tiden av året ligger temperaturen på Mount Everest på mellom minus 25 og minus 30 grader. Voldsomme vinder får det til å føles mye kaldere.

Avreisen fra Nederland går i dag, og fram til midten av april vil femmannsteamet - hvorav alle unntatt Wim Hof har klær på seg - øve seg i fjellene i nasjonalparken Langtang for akklimatisering. Deretter går turen videre til Mount Everest, som de - sammen med sherpaer - håper å ha besteget 16. mai via fjellets nordlige rute.

Ansvaret for at Wim Hof skal klare seg helskinnet gjennom det vågale og iskalde forsøket, ligger hos ekspedisjonsleder Werner de Jong.

– Det er jeg som bestemmer om han kan fortsette og jeg har tilstrekkelig erfaring med fjellbestigning, uttalte Werner de Jong til nyhetsbyrået AFP for en måned siden.

Men Wim Hof er fast bestemt på å vinne den nakne kampen mot verdens høyeste fjell.

– Jeg har ikke tenkt å gi meg før det er umulig å gå videre. Da tar jeg på meg flere klær og fortsetter mot toppen, sier Wim Hof til ABC Nyheter.

Mount Everest har så langt krevd 203 menneskeliv. I fjor omkom ti klatrere i forsøket på å bestige det mektige fjellet.

Alle hadde klær på.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus