Meny

Et glass og du er hekta

Et glass og du er hekta

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du, eller lider du under en vin-nerd?

Vin-nerder har én ting til felles, de har på et eller annet tidspunkt i livet blitt servert det glasset med vin som var utenom det vanlige. Det glasset med vin som skulle snu opp ned på alt. Dermed var det gjort. Før de visste ordet av det måtte de ha mer. Mer kunnskap, ikke bare mer vin. De har rett og slett blitt hekta på heksebrygget.

En vin-nerd blir født på flere vis:

• De ramler inn i restaurantbransjen ved en tilfeldighet, og vips. Har restauranten en vinkjeller blir de hardbarka vin-nerder fortere enn du kan si «chablis».

De begynner som vinselgere. Lite visste de at det kom til å koste dem mer enn de tjener.

• Det starter med en uskyldig journalistisk tilnærming. De skal bare skrive litt om vin, være en folkelig røst. Og vips er de fanget.

• Vassekte vin-nerder blir slukt av en tilsynelatende sunn gryende interesse. Den vokser gradvis, men er en tikkende bombe.

De uskyldige pårørende

Uansett inngangsport er det vin, vin og atter vin som gjelder for vin-nerden. De går slett ikke lei. Men for menneskene rundt vin-nerden kan det fortone seg noe slitsomt. For all del, en vin-nerd kan ha andre interesser enn de pressede druer, men ingenting så altoppslukende som vin.

Det gjelder for vin-nerdens familie og venner å lære å snu det døve øret til, blokkere ut, omtrent slik mange gjør nå når temaet er ting som fotball eller hest.

– Såpass!

– Jaha?

Men det verste trykket på en vin-nerd, og eventuell familie, er nok snarere økonomisk enn interessemessig. Det heter seg at klarer man å holde på både vinkjeller og ektefelle, er man en sann livskunstner.

Det er flere der ute

Funn av andre med samme skavank kan virkelig gjøre livet enklere for vin-nerden. Man føler en intens lettelse når man finner andre nerder som man kan sende mobilbilder av vinetiketter og e-post med oversikter over vin man har smakt til.

Kontakt med andre vin-nerder kan imidlertid øke det økonomiske trykket. Det er selvfølgelige lettere å bruke alt for mye tid og penger på noe, om andre gjør det samme. Om en vin-nerd får gehør fra en annen i en euforisk telefonsamtale på et pol, eller enda verre fra en vinbutikk i et annet land, blir det fort dyrt.

Det finnes folk som har en helt sunn interesse for vin. Og så har du vin-nerdene. Her har du en liten sjekkliste for å finne ut hvilken kategori du faller inn under.

Du vet du er vin-nerd om du:

• Sparer på utvalgte tomme vinflasker, champagnekorker eller lignende.

• Må ha vinbøker du har fra før, når de kommer i revidert utgave.

• Har meldinger på mobilen av typen:

– Broadbent gir begge 5 stjerner, spleise?

– Jeg drikker DRC, du?

– Har kjøpt Bondi-Santi Riserva 97, God damn!

– 91 kan være god, men tvilsom produsent.

Galskapen lenge leve

En gang var et glass vin kun et glass vin, også for vin-nerden, men en vakker dag har vin-nerden kjøpt en flaske vin til over 4000 kroner. Ja, du leser riktig, over 4000 kroner for under en liter vin!

Galskap, ja jøss, men er det mer galskap enn å kjøpe en kåpe, et par støvletter, en fiskestang eller en forforsterker? Det er med vinshopping som med all annen shopping, det hjelper å fortrenge hva herligheten kostet.

Hvordan er ditt forhold til vin? Vet du å nyte din vin uten at det svir i lommeboken? Eller synes du vin er gjæret druemost og kun det? Er du, eller lider du under en vin-nerd? Fortell oss om det!

Skriv en kommentar, eller om du har mye på hjertet registrer deg som borgerjournalist i ABC Nyheter.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus