Alle kjenner en «Valla»

Alle kjenner en «Valla»
Alle kjenner en «Valla»

Alle har et søskenbarn på Gjøvik, sa Prøysen. Alle kjenner en «Valla», sier jeg. Her er de 20 beste kjennetegnene på om du eller sjefen din er en dårlig leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Uansett hva som er riktig og galt i Valla/Yssen-saken, så har beskrivelsene av det som foregår overrasket svært få – ikke nødvendigvis fordi man hadde noen ideer om Vallas lederstil, men fordi man kjenner seg så inderlig godt igjen, skriver vår kommentator. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Hvis den pågående føljetongen om lederstilen til Gerd Liv Valla skal ha ført til noe godt, så er det at det er satt fokus på dårlig ledelse. For dårlige ledere er dessverre ingen mangelvare. Spør du deg for hos hvem som helst som har vært noen år i arbeidslivet, vil du finne at jeg har rett: Alle kjenner en Valla – enten av personlig erfaring, eller gjennom historier og episoder de har fått referert.

Eller i det minste: Ideen om Valla. For uansett hva som er riktig og galt i Valla/Yssen-saken, så har beskrivelsene av det som foregår overrasket svært få – ikke nødvendigvis fordi man hadde noen idéer om Vallas lederstil, men fordi man kjenner seg så inderlig godt igjen.

Det er så mange dårlige ledere i Norge at iblant kan en undre seg over hvorfor samfunnsmaskineriet ikke stopper helt opp. Hvis dårlige ledere var en energiressurs som ikke skapte klimagasser, kunne vi nådd CO2-målene i løpet av rekordtid.

Som coach får jeg hyppig innblikk i de menneskelige resultatene av dårlig ledelse, enten det er hans eller hennes underordnede som forsøker å karre i land restene av sitt arbeidsliv, eller det er lederen selv som (altfor sjelden) innser at hun har forbedringspotensial, og kommer til coaching.

Dårlige ledere ødelegger liv. Noen av dem gjør det uforvarende, de valser rundt som elefanter i porselensbutikken uten å merke at det ramler og knuser rundt dem. Andre gjør det fordi de er for svake til å skape en kultur hvor verdier ikke bare er ord på flipover. Atter andre gjør det av frykt for sin posisjon. Noen gjør det fordi de tror det er sånn det skal være.

«Scum floats», sier et engelsk uttrykk. «Avskum flyter til topps.»

Men heldigvis flyter det sjelden helt til topps. De dårlige vanene som skaper en dårlig sjef, er ofte de samme usynlige nyansene som skiller de evige klatrerne fra de som når toppen. Er du en av lederne som oppdager at du har stagnert på karriérestigen, kan det hende det har sammenheng med en eller flere av karriérestopperne Marshall Goldsmith har identifisert i boka «What got you here, won’t get you there». Hvis du kjenner deg igjen i noen av disse dårlige vanene, bør du kanskje vurdere å gå i deg selv for å se om du kan gjøre noe annerledes.

1. Det å vinne blir viktigere enn å pleie relasjoner du trenger.

2. Du slenger ut for mange idéer til de som jobber for deg.

3. Du er mer dømmende enn hjelpsom.

4. Du refser eller kritiserer kolleger offentlig eller bak deres rygg.

5. Du kommer med kommentarer som indikerer at du er uenig med alle i noe som akkurat er sagt.

6. Du brisker deg med hvor smart du er.

7. Du sier ting i affekt og sinne.

8. Du er negativ.

9. Du holder hemmelig hva andre trenger å vite.

10. Du anerkjenner ikke andres bidrag og innsats.

11. Du tar æren andre skulle hatt.

12. Du tar ikke ansvaret for dårlige resultater, men klandrer dine medarbeidere.

13. Du er fokusert på fortiden.

14. Du gir fordeler til de som snakker deg etter munnen.

15. Du ber ikke om unnskyldning.

16. Du ignorerer det andre sier, eller får dem til å tie stille.

17. Du viser ikke takknemlighet.

18. Du skyter budbringeren som kommer med dårlige nyheter.

19. Du klandrer andre for alt.

20. Du insisterer på å beholde dine dårlige vaner, selv etter at du er blitt gjort oppmerksom på dem.

Kjenner du en «Valla»? Fortell om det.

Personvernpolicy