Siste skrik i ledelse:Primalsjefen styrer med følelser

Artikkelen fortsetter under annonsen

I din neste lederstilling kan du legge dine kunnskaper om bunnlinje, P/E, resultatmål og aksjekurser på is. Ikke at det ikke er viktig lenger, men for å nå målene må du komme i kontakt med følelsene -

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Paal Leveraas
Leveraas er coach og skriver jevnlig denne spalten om karriéreutvikling, team-arbeid, egenutvikling og det gode liv i ABC Nyheter under vignetten Paals perspektiv.

Lederstiler skifter like fort som motene svinger. Nå er vårens trend klar. En skikkelig leder er ikke oppdatert hvis hun ikke utøver primalt lederskap.

Gode ledere gjør noe med oss. De skaper entusiasme og inspirerer oss til å gjøre vårt beste. Når vi prøver å forklare hvordan de gjør det, bruker vi godord som strategi, visjon og evnen til å tenke stort.

Men det er ikke dette det handler om, skal vi tro en av de siste bøkene om lederskap. For når alt kommer til alt, drives vi bare av én ting: Følelser.

Kanskje en fremtidig leder? Glad er han i hvert fall. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.Kanskje en fremtidig leder? Glad er han i hvert fall. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.

Derfor er vårens lederstil primal, og den beste sjefen du kan få er en primalsjef. Hun eller han er en som er i stand til å vekke dine dypeste instinkter (nei, ikke på dén måten), og få dem til å virke til organisasjonens beste. Godt lederskap er der hvor hjerte og hjerne, følelser og tanker møtes, fremholder boken, som forresten bærer tittelen Primal Leadership.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Primalsjefen leder altså gjennom følelser: Hun påvirker teamets eller organisasjonens kollektive følelser i en positiv retning.

(Det får meg til å tenke på hvordan alternative måter å tenke på før eller siden blir en del av hovedstrømningene. For 10-15 (eller var det flere?) år siden var det fokus på primalskriket. De mest alternative blant oss tilbrakte tilmålte stunder foran speilet for å få utløp for de dypeste drifter i form av et rungende skrik eller flere. Det skulle tilfredsstille det dyriske i oss, og gjøre oss litt mer til ordentlige mennesker når vi senere kom på jobben.)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken baserer seg blant annet på forskning om sammenhengen mellom vårt velvære og kommunikasjon og relasjoner mellom andre mennesker. Og dette er interessant materiale, selv om den på sitt vis bekrefter noe vi innerst inne kanskje vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For dårlige relasjoner kan være farlig for helsen. Hvordan du er og oppfører deg overfor andre mennesker påvirker hormonnivåer, hjertefunksjoner, søvn og til og med immunsystemet. Andre mennesker kan endre vår fysiologi. I et team eller en gruppe av mennesker, skjer utvekslinger av følelser og signaler kontinuerlig og skaper en emosjonell suppe som hvert enkelt medlem av gruppen låner litt smak til.

Derfor er måten en leder oppfører seg på - ikke bare hva de gjør, men hvordan de gjør det - grunnleggende for godt lederskap.

Gode primalsjefer henter sine talenter fra fire områder, og behersker ikke nødvendigvis alle, men gjerne litt fra hver.

1. Selvbevissthet

  • - Kjenn dine følelser, og forstå hvilken påvirkning de har på andre
  • - Kjenn din begrensning, dine styrker og svakheter

  • - Selvsikkerhet - du har et godt innblikk i hva du er verdt og hva du evner

2. Selvkontroll

- Du holder ødeleggende følelser og impulser under kontroll

- Du er åpen, ærlig, har integritet og er til å stole på

- Du er tilpasningsdyktig og fleksibel i forhold til endringer i omgivelsene

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du har en trang til mestring, til å streve etter å møte dine egne krav til hva du skal klare

- Du har initiativ og evnen til å gripe mulighetene som kommer forbi

- Du er optimistisk, og ser etter de lyse sidene

3. Sosial innsikt
- Du er empatisk, du forstår hva andre føler og ser tingene fra deres perspektiv, og tar en aktiv rolle i forhold til deres bekymringer
- Du leser strømninger i organisasjonen, forstår hvordan beslutningsnettverkene og interne polititiseringer fungerer

4. Relasjoner
- Du inspirerer og formidler et visjonært fremtidsbilde
- Du influerer andre gjennom et spekter av overtalelsesteknikker
- Du utvikler andre ved å fyre opp under deres styrke gjennom tilbakemelding og gode råd
- Du samarbeider godt og skaper team-ånd

Og selvfølgelig kjenner verken du eller jeg noen som behersker alle disse områdene, men det er fint å ha noe å strekke seg etter, ikke sant?