Fredagsvinen:

Den nye stilen

Det er nytt blod i spansk vinproduksjon. Ukens anbefaling er en spanjol av den moderne sorten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spania er det nest eldste vinproduserende landet i Vest-Europa, men ser man bort ifra noen vinøse høydepunkter opp gjennom tidene, har Spania i moderne tid vært å regne som et u-land i Europeisk vin-sammenheng.

De siste tiårene derimot har Spania kommet seg, ikke minst har Franco-regimet gått inn i historiebøkene, men Spania har også et EU-medlemskap med i sekken. I dag huser landet noen av Europas mest moderne og innovative vinprodusenter. En rekke gamle vindruer blir tross varmt klima til herlig drikke når de møter den nye verdens teknologi og holdninger.

Dagens vin kommer fra en for mange ukjente vinregion, Yecla. Regionen ligger en liten kjøretur fra badebyene i Alicante og her produseres det primært rødvin, men også noe hvitvin og rosé. Yecla er en av flere regioner som regnes som «up and coming» i Spania, noe som inntil videre betyr at vi fortsatt får prisgunstige viner av god kvalitet.

Hécula Monastrell 2004, Bod. Castaño / Yecla, Spania. Pris: 104,- (41131 )

Vinen har en dyp rødlilla farge og dufter av mørke kirsebær, blåbær, fat, husdyr og lær. Vinen er frisk, kraftig og smaksrik i en rustikk og krydret stil. Den har god fylde, markant fatpreg og en lang lett snerpet ettersmak med hint av lakris.

Hécula passer til kjøttretter av lam og okse, spesielt grillet, eller alene som kosevin. Denne vinen er er drikkeklar og trolig best i sin ungdommelige sjarm, men kan lagres i 3-4 år.

Vinen er laget på 100 prosent Monastrell, som er det spanske navnet for Mourvédre.

Druene er håndplukket fra gamle vinstokker som vokser i kalkstenholdig jordsmonn, og gjæringen er temperaturkontrollert ved cirka 22° C. Vinen lagres 12 måneder, delvis på amerikanske eikefat og delvis på ståltanker. Deretter blir den flaskemodnet i ytterligere seks måneder før salg.

God helg!

Personvernpolicy