Sprudlende valg

Før nyttårsfeiringen kan starte må festvinen i hus. Men skal du velge de dyre eller billige boblene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mest sagnomsuste bobler av dem alle er champagne. Den første sprudlevinen skal ha sett dagens lys i franske Champagne, en region hvor musserende vin har blitt perfeksjonert gjennom århundrer.

(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)(Foto: Lene Aarnes Westerhaug)

Musserende vin blir unektelig best når den produseres på den tradisjonelle metoden, som i Champagne, selv om metoden brukes over hele verden. Dette er en krevende og kostbar prosess som ved annengangsgjæring på flaske produserer naturlige bobler. Samtidig dør gjærcellene og gir en tiltalende duft som minner om nybakt brød.

Er champagne på sitt beste er kvaliteten nærmest uslåelig. Druene plukkes for hånd, og siden to av tre klassiske
druer faktisk er røde, må vinen presses raskt og forsiktig for å ikke ta farge av skallet. Vinen lagres lenge i kontakt med gjærcellene, og dette kombinert med regionens kalkholdige jordsmonn og kjølige klima gir ofte høy kvalitet på champagne.

Kvalitet og pris henger altså sammen, men dyrt er ikke alltid best. Husk at mange av de store champagnehusene har massive markedsføringsbudsjetter, hvor vi som kunder er med på å betale regningen.


Flere av de store vinhusene har tradisjonelt kjøpt druer fra mindre vinbønder, hvor enkelte har satt kvantitet fremfor kvalitet. De siste årene har vi imidlertid sett en oppblomstring av god champagne, som ligger langt under de store merkene i pris. Delvis som følge av at flere kvalitetsbevisste produsenter har begynt å lage sin egen vin, samtidig som vi forbrukere har blitt mer bevisst forholdet mellom kvalitet og pris.

Prisnivået på tradisjonelt laget musserende avgjøres av hvor industrialisert produksjonen er, druekvalitet og lagringstid. Dette medvirker til at franske crémant og spanske cava er prisgunstige alternativer til champagne.

Cavaproduksjonen er svært industrialisert og kravene til lagringstid er lave. De billigste variantene får derfor lite bakstpreg. I tillegg gir druesorter og varmere klima cava rundere sødme, noe som tiltaler mange. Sees kvalitet i forhold til pris, er cava unik.

Når annengangsgjæring gjøres på ståltanker, reduseres kostnadene ytterligere. Tankmetoden gir litt krassere bobler og lite bakstpreg. Dette er den vanligste metoden for sekt, musserende fra tyskspråklige land. Brorparten av billig sekt har elendig kvalitet, men går du litt opp i pris finnes det også god sekt, hvor noen er laget på tradisjonelt vis.

Hvilke bobler du skal velge til årets siste festlighet, bør stå i forhold til anledning og økonomi. Du bør tenke på hva den skal nytes til, hvor den skal drikkes og kanskje hvem du skal skåle med.

Er man en vinglad forsamling eller et romantisk par, som skal nyte et lekkert gourmetmåltid, kan de edleste dråper få boble fritt både før, under og etter måltidet. Vel å merke hvis lommeboken tillater det. Men kostbart sprudlevann bør kanskje ikke sprettes når man står festkledd i vinterkulden, under en fargesprakende himmelhvelving.

Champagne:

• Tarlant Brut Zero. Pris: 220,- (46738) Moestue.

En Champagne uten dosage (sukkertilsetning). Den har lys strågul farge, rene dufter av epler, toast, lime og blomster. Fruktig, syrefrisk og svært tørr med fine bobler og middels fylde. Lang og mineralsk ettersmak. Svært godt kjøp.

• Charlemagne Blanc de Blances Réserve, Brut.Pris: 253,- (30689)

Denne er laget kun av druen Chardonnay, noe som gir en lettere og delikat stil. Dufter av sitron, gule epler, fersken og toast. Boblene er friske og lette, smaken harmonisk og mineralsk. Lang ettersmak med lett saltpreg.

• Gatinois Grand Cru Brut Réserve. Pris: 292,- (46559)

Lys gyllen, pinotdominert champagne med friske dufter av modne epler, sitrus, brødbakst og innslag av røde bær. Smaksrik og fruktig med lett fedme og god syre. Lang fyldig ettersmak.

• Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 1997. Pris: 306,- (32511)

Strågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, lyst landbrød med hint av blomster. Bløt mousse, lett fedme i munnen og middels fylde. Lang elegant ettersmak.

• Arnould Grand Cru Blanc De Noir Brut. Pris: 240,- (46394)

En champagne laget kun av røde druer. Strågul farge og dufter av jordbær, epler, mineraler og gjærbakst. Fine bobler, smaksrik, frisk og fyldig. Middels lang ettersmak.

• Veuve Clicquot Brut. Pris: 334,- (881)

Blant de bedre kommersielle champagnene, og kjent som «gul enke». Den dufter av røde epler, sitrus, landbrød og svakt sjokolade. Frisk, fruktig og smaksrik med fine og langvarige bobler.

• Lanson Black Label. Pris: 300,- (891)

Lys gul farge. Dufter av modne epler, sitrus og toast, samt hint av røde bær. Frisk, flotte bobler og god frukt. Lang, syrlig ettersmak.

• Moët & Chandon Brut Impérial. Pris: 310,- (895)

Klassisk champagne fra et av de største champagnehuset. Den dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, slank og lett syrlig med fine bobler og delikat ettersmak, men har lite særpreg.

Musserende:

• Langmann Schilchersekt. Pris: 162,- (20546)

En spennende rosé laget av den østerrikske druen Blauer Wildbacher. Dufter særegent av rips og solbærblader. Vinen er frisk og syrlig, har en flott balanse mellom det urtebitre og fruktsøte, og lang ettersmak. En utpreget matvin.

• Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs 2004 Brut. Pris: 136,- (31190)

Lys gyllen mussernede laget kun av røde druer. Den dufter av bringebær sitrus og nøtter. Fine bobler i starten. Frisk, elegant og myk med smak av mineraler og bær. Middels fyldig med lang syrefast ettersmak.

• Caves des Hautes-Cotes-Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs. Pris: 121,- (20121)

En champagnelignende musserende, laget hovedsaklig av røde druer Den dufter modne epler, lime, brødbakst og svakt jordbær. Fine bobler, god, rund fylde og en rik smak som sitter lenge.

• Soler-Jové Brut Reserva. Pris: 95,- (32748)

Klar strågul farge. Dufter av fersken, epler, sitrus og litt kjeks. Lett mousse, Fruktig og frisk med fin syre og medium fylde. Svakt mineralsk og middels lang ettersmak. Mye for pengene.

• Freixenet Brut Nature Vintage 2002. Pris: 100,- (2851)

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus, mineraler og toast. Mye bobler, fruktig og smaksrik. Middels fylde og god lengde med innslag av nøtter. Godt kjøp.

• Codorníu Brut Cuvée Raventos. Pris: 120,- (2840)

Musserende vin laget på tradisjonell metode. Den har fine bobler og dufter av gule epler, melon, jord og sukater, samt gjærbakst og svakt gummi. Frisk og smaksrik med god moussé og fylde. Lang ettersmak.

• Conde de Caralt, Brut. Pris: 80,- (14602)

Rund og fyldig cava med dufter av gule plommer, blomster, lime og kjeks. Sødmefull, litt sukkertøyaktig frukt og friske bobler. Ukomplisert og lett å like.

• Deinhard Lila Riesling Brut. Pris: 100,- (2700)

Lys strågul farge. Dufter av epler, blomster, lime og mineraler med hint av petroleum. Litt grove bobler, frisk og lett syrlig med lang ettersmak. En ukomplisert vin som er verdt sin pris.