Gaver med juleperm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen vil helst ha harde pakker. Her er noen harde julegavetips for både Matmons og den vinglade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Nybakt til jul»

, Marit Røttingsnes Westlie (Cappelen, 2006)

Dette er den tredje boken fra bakefantasten Marit Røttingsnes Westlie. Bildene i boken er tatt av Marits mann Øystein.

Boken tar for seg tradisjonelle juleklassikere både norske og fra andre europeiske land, samt noen mer moderne innslag.

Nybakt til jul er proppet med julestemning i en ujålete form, og ikke minst er Marits oppskrifter knakende gode. Nok en må-ha bok fra Rakkestad-familien.


«Helt Chef - Bli chef på eget kjøkken og få gjestene til å trives»

, Christer Berens / Rune Pal (Schibsted forlagene, 2006)

Kokken Rune Pal og vinkelneren Christer Berens står bak denne boken, begge profilerte mat- og vinkyndige med imponerende merittlister.

Boken er ikke bare en herlig kokebok, den inneholder i tillegg velvalgte vintips som passer til de forskjellige rettene.

Boken har fokus på gode råvarer, balanse i smakene og ukompliserte retter. Oppskriftene har også opplysninger om pris, tilberedningstid og vanskelighetsgrad. En perfekt julegave til amatørkokken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Cognac - Historien, guiden og de norske cognaceventyrerne»

, Per Asbjørn Risnes jr. (Tellus Works, 2006)

Cognacbok med fokus på de «norske» cognacene. Boken er skrevet av frilansjournalist og forfatter Per Asbjørn Risnes jr og fotografen Therese Witt står bak bildene.

Bokens hovedhistorie er om Sverre Braastad fra Gjøvik som på slutten av 1800-tallet dro til Cognac og gjorde suksess. Men også de andre norskættede cognacprodusentene er representert. I tillegg får du generell cognachistorie, samt kunnskap om produksjon og regionsforskjeller. Praktbok til cognacfrelste nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jul i siste lita!»

, Line Dammen / Hanne Buxrud (Boksenteret, 2006)

Julebok for deg som vil ha en pyntet julehjem og god julemat, men som ikke har all verden av tid. Bokens forfattere er begge journalister med interiør og mat som fagfelt. Fotograf i boken er Siren Lauvdal.

Boken er lekker og innbydende med et moderne tilsnitt. Her finner du forslag til spiselige gaver og lekker innpakking, julebrunch og nødvendig godteri, samt dekking av høytidens festbord, enten du vil ha det tradisjonens tro eller litt «shabby chic». Vi klapper i hendene for denne boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bare kom inn - du trenger ikke ta av deg på beina»

, Torhild Strand / Sven Nordin i samarbeid med Heidi Pettersen (Kagge forlag, 2006)

Bok om gjestfrihet og gjestebud hos skuespiller Sven Nordin, fruen Torhild Strand, deres to døtre og hunden Sasha, i deres hjem på Kampen i Oslo. Bokens fotograf er Marte Garmann Johnsen.

En bok til inspirasjon og gledelig lesning, men den inneholder også godt med oppskrifter, Svens tjuvtriks og lettvint festpynting.

Boken er inndelt i sesonger, med eget julestoff, i tillegg til mat-temaer som cupfinale-frokost, piknik, 17. mai og krabbekoking i skjærgården.

«Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller»

, Eyvind Hellstrøm (Pantagruel forlag, 2006)

Mesterkokken Eyvind Hellstrøm driver stjernerestauranten Bagatelle i Oslo. I denne kokeboken får du møte en mer tradisjon tro Hellstøm, med norsk tradisjonsmat som lutefisk og pinnekjøtt i fokus.

Lekkert utformet og med fotograf Trygve Indrelid bak bildene bør denne boken være å finne under mangt et juletre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at dette er tradisjonell norsk julemat, får du likevel noen oppskrifter med ny vri, noe som er den kommende trenden hva gjelder norsk husmannskost. Med andre ord, en historisk bok forut for sin tid.

«Julemat»

, Ingrid Espelid Hovig (Gyldendal forlag, 2006)

Kokkelegenden Ingrid Espelid Hovig har samlet sine juleoppskrifter mellom to permer. Ingrid har laget og redigert utallige kokebøker, men følger fortsatt trender i tiden.

Her er alle de tradisjonelle julemåltidene, sildebordet og de syv slag. Boken inneholder oppskrifter på julebakst og julegodt, i tillegg til oppskrifter på seigmenn og snarøl.

Boken Julemat er «must» for deg som skal starte opp med julefeiring i eget hjem og ikke har lært alle mors hemmeligheter. En deilig os av tradisjon.

«Gi oss i dag»

, Redaktør Trude Monssen (J.M Stenersens forlag, 2006)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken er et samarbeid mellom Kirkens bymisjon og en rekke kjente og gode kokker, bakere og konditorer. Alle bidragene er gjort uten honorar og alle royaltyinntekter går til Bymisjonen.

Boken gir deg likevel valuta for pengene. Den er proppet med brød- og kakeoppskrifter fra hele landet, være seg herlige sjokoladekaker, julens syv sorter eller velduftende julebakst.

«Vinens vinnere 2007»

, / Tom Martinsen og Geir Gjerdrum (Dagens Næringsliv, 2006)

Forfatterne Tom Martinsen og Geir Gjerdrum står bak vinguiden på dn.no. Denne boken er et resultatet av det siste årets vinsmakinger og inneholder blant annet en liste over de 500 vinene forfatterne mener er de beste.

I tillegg er boken full av tips og råd, samt masse lettfattelig informasjon om årganger, serveringstemperaturer og skoleretninger, samt mat og vin kombinasjoner. Boken har en behagelig layout og bildene er av Helge Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Fisk & Vin - Fra abbor til ål »

, Toralf Bølgen / Øivind Hånes / Trond Moi (Gyldendal forlag, 2006)

Bølgen og Moi har kommet med bøker før, men ingen så nyttig som denne. Nettopp kombinasjonen fisk og vin er et utrygt farvann for mange, og denne fantastiske kokeboken har vinforslag til samtlige retter. Fotografiene i boken er av Mats Widén.

Tykk og fin er denne boken mat- og vinglede fra perm til perm, enten man har vært på fisketur eller hos fiskehandleren, er vinkyndig eller bare vinglad. Blant bokens 200 oppskrifter finner du en god blanding av moderne og klassiske fiskeoppskrifter. Dette er kokeboken man ikke kan være foruten.

«Knas! - Deilige, sprøe pepperkakefantasier»

, Pernille Faye (N.W. Damm & søn, 2006)

Dette er en pepperkakebok som virkelig fenger. Pernille Faye har klart det nærmest umulige, å modernisere pepperkakebakingen uten å tukle for mye med tradisjonene. Bokens fotografier er tatt av Anders Korneliussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du får din pepperkakemann, -hus og -juletrær, selv pepperkaker i form av selbuvotter er å finne. Herlige fargesprakende pepperkaker og lekre duse pepperkaker. Bakerst i boken finnes 16 sider med mønsterark i full størrelse. En bok til å spise opp.

«Velkommen - kunsten å ta vare på venner»

, Wenche Andersen (Boksenteret, 2006)

Wenche Andersen er for de fleste kjent som kokk i «God morgen Norge» på TV 2. Bokens bilder er tatt av Anne Manglerud, og stylist er Birgitta Roald.

Velkommen er imidlertid mer enn en kokebok. Dette er en bok til hjelp når du skal invitere gjester, med tips til borddekking, invitasjoner og pynt.

Boken er delt inn etter årstider og anledninger, samt forskjellige tema for selskapelighetene som guttetur eller asiatisk aften. En liten innføring om skikk og bruk kan du også dra nytte av. En hyggelig gavebok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kokke-Lise»

, Lise Finckenhagen (H. Aschehoug & Co, 2006)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lise Finckenhagen er kokk på NRKs frokost-TV, og dette er hennes andre kokebok. Her har hun samlet 101 av sine favoritt-oppskrifter i en spesiell kokebok.

Boken har spiralinnbindingen med stativ som gjør at den står på kjøkkenbenken, oppskriftene er dermed lette å følge mens du tilbereder maten, men litt mer problematisk å bla seg gjennom.

Boken inneholder oppskrifter på småretter, middagsretter, desserter og kaker, samt tips til variasjoner.

«Årstider»

, Arne Brimi / Ole Bjørner Welde (Versal forlag, 2006)

Arne Brimi er også en av våre TV-kokker, mest kjent fra programmet «Gutta på tur». Arne holder til i Lom og har stadig et ekstra fokus på det norske matkammeret. Bildene i boken er tatt av Mette Møller.

I denne boken følges Brimi gjennom ett år, og han lager ny og moderne mat av sine norske råvarer. Årstider inneholder norsk tapas, hverdagsmat, festmat og selvfølgelig turmat.