Ære være Akevitt
Fet mat, fyldig øl og opprenskende akevitt er norske julemåltid i et nøtteskall. For mange er akevitt selve nasjonaldrikken, mens andre har et motstridende forhold til de edle juledråper.
I mitt barndomshjem har mamma sin egen akevitt. Den er mild og drikkes alltid godt avkjølt. Mamma er gjerne sin favoritt-tradisjon tro, mens pappa bruker førjulstiden til å finne den akevitten som skal få æren årets julekveld.
Pappa drikker selvfølgelig ikke akevitten avkjølt. Det er heller ikke fritt for at det faller en bemerkning eller to om mammas akevitt, skulle hun - gud forby - servere sine kalde dråper til våre gjester.
Om du sliter litt med å svelge unna juleakevitten kan du selvsagt kjøle den ned, da smaker den mindre. Men er akevitten vellaget, er den i likhet med annet godt brennevin på sitt beste i romtemperert tilstand. Vil du mildne den, ha heller en teskje vann i glasset enn å legge den i fryseren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEn hardbarka akevittvenn vil oftere ty til en kraftig og smaksrik akevitt enn de som fortsatt er litt sarte når det kommer til livets vann. Men det er med akevitt som med annen drikke, matfølget bør også tas hensyn til.
Personlig har jeg kommet til at jeg må ha minst fire forskjellige akevitt-varianter til jul, en lett, en rund, en kraftig og en med dill. Akevitt er jo godt resten av året også, i drinker og til skalldyr eller spekemat. Man må ikke sette alt til livs med det første.
Lutefisk gjør seg best med en mildere og lettere variant, gjerne med litt sødme.
Den skal ikke ta livet av den sarte fiskesmaken, men likevel tåle fiskens tilbehør. Jeg er spesielt glad i taffel-variantene til lutefisk.
Pinnekjøttet eller smalahove er på sin side best med en kraftig og smaksrik akevitt. Jeg velger gjerne en med litt røykpreg når pinnekjøtt står på menyen.
Juleribba derimot bør, etter mitt syn, få følge av en rund og lagret akevitt som ikke er for kraftig. Mine ribbefavoritter er ofte å finne blant julespesialene.
Dill-akevittene liker jeg spesielt godt til julens slideretter og gravlaks, men til rakfisk velger jeg en champagne eller riesling med litt restsødme fremfor akevitt.
Smakelig jul..
• Lyshlom linje, Arcus / Norge.
Pris: 305,- (12067)
Lys gyllen farge. Dufter harmonisk av karve, stjerneanis, tørket appelsinskall og vanilje. Mild, rund og fruktig med varm og god fylde. Delikat karve i ettersmaken. En «allrounder» for både mot og far.
•
Oslofjord Aquavit, Gavin / Danmark.
Pris: 260,- (13552)
Brungul farge. Dufter balansert av sitrus, røde epler, karve og krydder. Rik, rund fylde, fruktig og smaksrik med lang flott ettersmak. Et godt ribbe-valg.
•
Aalborg Jule Akvavit 2006, Danish Dist. / Danmark.
Pris: 380,- (20594)
Vannklar farge. Dufter av karve, sitrus, anis og svakt blomster. Lett elegant og mild med karakteristisk karvesmak og lang rund avslutning. Lutefisk-følge.
• Gammel Opland, Arcus / Norge.
Pris: 305,- (7)
Lys gullbrun farge. Dufter herlig av karve, røyk, tørket appelsinskall, karamell og nøtter. Rund og frisk med god kraft og fylde. Lang vaniljepreget ettersmak.
•
Aalborg Taffel Akvavit, Danish Dist. / Danmark.
Pris: 285,- (13)
Vannklar farge. Dufter av salt, karve, sitrus og bitter mandel. Frisk og smaksrik med fin snert i ettersmaken. Middels fyldig.
•
Gilde Skalldyrs Aquavitt, Arcus / Norge.
Pris: 180,- /
50 cl.
(34202)
Klar og uten farge. Dufter av dill, sitron, sjømat og svakt peppermynte. Smaksrik, varmende og fyldig med elegant dillpreg og lang ettersmak. Godt valg til sildebordet.
• Gilde Juleakevitt 2006 , Arcus / Norge.
Pris: 275,- (5)
Gullbrun farge. Dufter av vanilje, appelsinskall, fennikel og karve. Rund, tørr og balansert. Snill og smaksrik med lang ettersmak. En «allrounder».
• Gammel Reserve, Arcus / Norge.
Pris: 305,- (8)
Lys gyllenbrun farge. Dufter av epler, karve, røyk, lakris, candy-sukker og fat. Kraftig, rund og varm med god fylde og lang krydret ettersmak.
• Aalborg Jubilæums Akvavit, Danish Dist. / Danmark.
Pris: 295,- (14)
Lys gullgul farge. Dufter av anis, tørket limeskall, dill og rosmarin. Mild, frisk, delikat krydret og middels fyldig med lang ettersmak. Allsidig og skiller seg litt ut, kanskje det beste valget til julebunsjen.
• Tordenskiold Aquavit, Gavin / Danmark.
Pris: 236,90 (43014 )
Blek gyllenbrun farge. Dufter av karve, lakris og urter, og nærmest av pinnekjøtt. Fruktig og ren, med middels fylde. Lang dillpreget ettersmak lengde. Mildere i smak enn duften tilsier.
• Aalborg Dild Aquavit, Danish Dist. / Danmark.
Pris: 169,50 / 50 cl. (45375)
Klar og uten farge. Dufter av sitrus, dill og fennikel. Rund og middels fyldig med behagelig dill og krydderpreg. Lang ettersmak. God til sild og gravlaks.
• O.P. Anderson, V&S Vin & Sprit / Sverige.
Pris: 280,- (7423)
Lys gulbrun farge. Dufter av fennikel, sitrus og karve. Smaksrik og kraftig med god fylde. Lang anispreget ettersmak. Passer til pinnekjøttet.
• Gammel Sunnmøring, Oskar Davidsen / Danmark.
Pris: 272,- (13726)
Gullbrun farge. Dufter av karve, gjærdeig, vanilje, brent tre og sjokolade. Lett syrlig og kraftig med god fylde og fast ettersmak.
• Sørlandsakevitt Thærie Wiighen, Oskar Davidsen / Danmark.
Pris: 260,- (31271)
Vannklar og uten farge. Dufter av karve, kamfer, skog og pepper. Rund, frisk og middels fyldig og lang men med noe alkoholpreg i smak. Ettersmak med innslag av pepper.
• Draug Akevitt, Oskar Davidsen / Danmark.
Pris: 260,- (13521)
Blek brungul farge med grønnskjær. Dufter litt stikkende av anis, karve, smør og dill. Kraftig, fyldig og krydret med merkbar alkohol. Lang ettersmak.
• Salut Aquavit, Gavin / Norge.
Pris: 295,- (44302)
Lys gyllenbrun farge. Dufter av sitrus, karve, høy og svakt kamfer. Middels fyldig, karvepreget på smak og litt stikkende alkoholfølelse i avslutninger.