Med norsk karakter og full av franske muskler

Svart som natten, minner råtassen Syrah mer om robust norsk høst enn sart fransk sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en drue kan være maskulin, er Syrah lederen i gjengen. For noen tiår siden var Syrah en lite utbredt drue. I dag dyrkes den verden over, mest kjent som solskinn- og sjokoladesmakende Shiraz i Australia og kjølig pepperpreget Syrah fra franske Rhône.

Syrah er blant de eldste druesortene vi kjenner til og lenge trodde man den stammet fra byen Shiraz i Persia, og hadde tatt veien via Siracusa på Sicila til Rhône. Men genetiske analyser tyder på at druen oppsto der den er i sitt ess, i Rhônedalen.

Jo lenger nord i Rhône, jo bedre Syrah sies det, og selv om dette ikke er en regel uten unntak er det heller ikke langt fra sannheten. Druen lever godt i varme Australia, men liker seg best i et kjølig klima med veldrenert jordsmonn. I Rhône har Syrah enormt mange genetiske variasjoner som har tilpasset seg regionens marginale forhold, hvor den kalde mistralvinden sørger for å tørke druene etter kraftige regnskyll.

Når franske Syrah viser seg fra sin beste side, er den nesten som norsk høst å regne. Da har den karakter av skogsbær, leirbål og furutrær, og ikke minst av blodig vilt, krydret med nykvernet svart pepper.

For å få dette norske kjølige høstmørket ned i vinglasset må du helst til franske Rhône. Det kan svi litt i lommeboken, men så får du også det perfekte følget til årstidens viltretter.

• Château de la Tuilerie Vieilles Vignes 2003, Chantal Comte / Rhône, Frankrike.

Pris: 134,- (43280)

Dyp rød farge. Dufter av bjørnebær, blåbær, tobakk, lakris, pepper og viltblod. Frisk, fruktig, kompleks og smaksrik med stram og flott tanninstruktur. Lang, lakrispreget avslutning.

• Crozes-Hermitage «La Petite Ruche» 2004, M. Chapoutier / Rhône, Frankrike.

Pris: 150,- (45068)

Mørk rødlilla farge. Dufter av blåbær, bjørnebær, pepper, sopp og lær med hint av vanilje og pinje. Deilig, saftig og sødmefull frukt, god syre og diskret eikekarakter, samt rund struktur og fylde. Lang delikat ettersmak.


• Côte-Rôtie 2001, Tardieu-Laurent / Rhône, Frankrike.

Pris: 530,- (46240)

Mørk rød farge. Dufter av kirsebær, bjørnebær, kaffe, pepper og vanilje med innslag av fioler. Kraftig og smaksrik, men likevel, rund, bløt og elegant. Flott struktur og fylde, lang kompleks ettersmak med røykpreg.


• Crozes Hermitage Cuvée Louis Belle 2004, Belle Père et Fils / Frankrike.

Pris: 190,- (45639)

Mørk rødlilla farge. Dufter av solbær, bjørnebær, røde plommer, sopp, pepper og vanilje. Fruktdreven, bløt og harmonisk med runde tanniner, middels syre og fin fylde. Lang fast ettersmak med hint av rosmarin.

• Les Pierrelles Crozes-Hermitage 2003, Belle Père & Fils /Rhône, Frankrike.

Pris: 170,- (45638)

Tett rødlilla farge. Dufter av bjørnebær, solbærsirup, mørke kirsebær, viltkjøtt, pepper og fuktig treverk. Kraftig og smaksrik med markante tanniner og god fylde. Lang harmonisk ettersmak med innslag av mokka. Lagringsvin.

• Côte Rôtie Champin le Seigneur 2004, Jean-Michel Gerin / Rhône, Frankrike.

Pris: 375,-(46379)

Rubinrød farge med lillaskjær. Dufter innbydende og komplekst av bjørnebær, blåbær, parfyme, lær, kjøtt, fuktig tre, pepper og nellik. Frisk og smaksrik med sødmefull frukt, flott syre og struktur, elegante og runde tanniner, samt lang harmonisk ettersmak med hint av sjokolade.

• Saint-Joseph 2003, Pierre Gonon / Rhône, Frankrike.

Pris: 242,- (30040)

Mørk blårød farge. Dufter av skogsbær, bjørnebær, furu, lær, skogsbål og pepper. Kraftig og massiv med god frukt og syre. Lang ettersmak. Vinen trenger definitivt å luftes for å få frem sin eleganse, gjerne 6-7 timer i karaffel. Lagringsvin.

• Saint- Joseph «Terroir de Champal» 2001, Dom. de Champal / Rhône, Frankrike.

Pris: 170,- (44847)

Dyp rød farge. Dufter av bjørnebær, moreller, lær, furu og pepper. Frisk, fruktig og harmonisk med middels fylde og flott struktur. Lang ettersmak med hint av vanilje.

• Crozes-Hermitage 2003, Tardieu-Laurent / Rhône, Frankrike.

Pris: 270,- (46235)

Tett rødlilla farge. Dufter av bjørnebær, blåbær, viltkjøtt, skogsbunn og pepper. Frisk og fyldig med stor smakskonsentrasjon og gjennomgående god frukt. Lang elegant ettersmak.

• Côtes du Rhône 2003, Jean Berteau / Rhône, Frankrike.

Pris: 105,- (13859)

Rubinrød farge. Dufter av bjørnebær, solbær, vanilje og sjokolade. Frisk og strukturert med balansert syre, god fylde og litt rustikke tanniner. Lett kamferpreget ettersmak.


• Crozes Hermitage 2003, E. Guigal / Rhône, Frankrike.

Pris: 180,- (45823)

Dyp rubinrød farge. Dufter av blåbær, solbær, hvit pepper, fat, rosmarin og fuktig jord. Frisk, sødmefull frukt med bløt struktur og god fylde. Lang elegant avslutning.

• Côte-Rôtie 2003, Jamet / Rhône, Frankrike.

Pris: 498,- (47697)

Rubinrød, noe utviklet farge. Dufter komplekst av bjørnebær, plommer, vilt, furu, vanilje og søt lakris. Silkebløt og elegant struktur, god frukt, men lav syre. Lang ettersmak med lett snert og innslag av blomster. Ikke like kompleks i smak som i duft.


• Costières de Nîmes 2000, Tardieu-Laurent / Rhône, Frankrike.

Pris: 230,- (46233) Best Buys.

Middels dyp mørkerød farge. Dufter av blåbær, solbær, plommer, tobakk, lær, lakris og mokka. Bløt, saftig og rund med fin fylde og lang ettersmak med hint av kamfer.


• Domaine d'Andezon Trani 2004, Les Vignerons d'Estezargues / Rhône, Frankrike.

Pris: 160,- (45037 )

Mørk rødlilla farge. Dufter av bjørnebær, lakris, tobakk, urter og pepper. Fyldig og kraftig med runde tanniner og godt eikepreg. Lang ettersmak med innslag av kamfer.


• Côte-Rôtie Brune et Blonde 2000, J. Vidal-Fleury / Rhône, Frankrike.

Pris: 428,- (7830)

Middels dyp rødsort farge. Dufter av bjørnebær, pepper, kamfer, lær og vanilje. Harmonisk, utviklet og fruktig med silkebløt struktur. Smaksrik ettersmak med innslag av fioler og sjokolade

• Crozes Hermitage Cuvée Albéric Bouvet 2004, Dom. Robin / Rhône, Frankrike.

Pris: 202,- (45586)

Middels dyp, mørk rød farge. Dufter av solbær, bjørnebær, pepper, lær og svakt av furu. Frisk frukt, myke tanniner og integrert eikekarakter, fin struktur med lett munntørrhet. Lang ettersmak med lakrispreg.

• Domaine d'Andézon 2004, Les Vignerons d'Estezargues / Rhône, Frankrike.

Pris: 136,- (31337)

Dyp rødlilla. Dufter av skogsbær, bjørnebær, plommer, pepper og svakt mynte. Frisk, fruktdreven og middels fyldig med runde tanniner og delikat struktur. Lang ettersmak som fastner til mot slutten.

• Les Forots Côtes du Rhône 2002, Jean-Luc Colombo / Rhône, Frankrike.

Pris: 160,- (11565) Engelstad.

Tett rødlilla farge. Dufter av solbær, bjørnebær, søt lakris, urter og pepper. Bløt, rund og fyldig med fin syre og frukt. Fastner litt mot slutten, god lengde. Lettdrikkelig stil.

• Crozes-Hermitage 2004, Dom. Bernard Ange / Rhône, Frankrike.

Pris: 170,- (13470)

Middels dyp blårød farge. Dufter av blåbær, bjørnebær, blod, pepper, fat og mynte. Frisk, middels fyldig, eikepreget og med litt mer avdempet frukt i smak enn i duft. Lang ettersmak med lakrispreg.


• Crozes-Hermitage «Chaubayou» 2004, Dom. de Champal / Rhône, Frankrike.

Pris: 150,- (44848)

Rødlilla farge. Dufter av bringebær, bjørnebær, kamfer og pepper. Smaksrik, fruktig og frisk med rund fylde, mister litt struktur mot slutten, men god lengde med hint av kaffe.


• Château Lamargue 2004, Dom. de Lamargue / Rhône, Frankrike.

Pris: 90,- (30550)

Middels dyåp rød farge. Dufter av blåbær, blomster, rått kjøtt og krydder. Frisk, saftig og middels fyldig med moderat syre og grei lengde som fastener litt mot slutten.

• La Sizeranne Hermitage 2003, M. Chapoutier / Rhône, Frankrike.

Pris: 440,- (42077)

Rødlilla farge. Duft av bjørnebær, fioler, plommer, pepper og brent treverk. Tett og fyldig med god struktur og middels syre. Lang tørr ettersmak med hint av kaffe.

• Château mas Neuf Compostelle 2001, Ch. mas Neuf Compostelle / Rhône, Frankrike.

Pris: 159,- (15521)

Tett blårød farge. Dufter av bjørnebær, kirsebær, tobakk, lakris og røyk. Krafitig, fyldig og fatpreget med lang avsluting med hint av salvie.


• Côtes du Rhône 2003, E. Guigal / Rhône, Frankrike.

Pris: 128,- (7304)

Mørk rød farge. Dufter av solbær, bjørnebær, lær og pepper av hint av rosmarin og brent gummi. Bløt, middels fyldig, rund og moderat med syre. Ettersmak med preg av røde bær.


• Rhodan Domaine Madagascar 2005, Chardonnier / Rhône, Frankrike.

Pris: 95,50 (10186)

Middels dyp blårød farge. Dufter av blåbær, jordbær, pepper og mynte. Saftig og litt varm fruktighet med runde tanniner. God lengde med innslag av lakris. Debio-godkjent økologisk vin.

• Deschants Saint-Joseph 2004, M. Chapoutier / Rhône, Frankrike.

Pris: 180,- (44014)

Rødlilla farge. Dufter av bjørnebær, sorte oliven, røyk og svart pepper. Saftig og bløt struktur, runde tanniner, middels fylde og frukt. Lang ettersmak.


• Preference Saint Pierre Saint-Joseph 2001, Caves St. Pierre / Rhône, Frankrike.

Pris: 197,- (50418)

Mørk rød farge. Dufter av solbær, krydder, lær, urter og pepper. Saftig og fyldig med avrundede tanniner. Middels lang, tørr ettersmak.

• Les Serins Saint Joseph 2002, Gabriel Meffre / Rhône, Frankrike.

Pris: 140,- (20358)

Mørk rød farge. Dufter av bjørnebær, solbær, urter, lakris og fuktig treverk. Bløt og fruktig med middels fylde og runde tanniner. Lang syrefrisk ettersmak.

• Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2003, M. Chapoutier / Rhône, Frankrike.

Pris: 166,- (44434)

Middels dyp rubinrød farge. Dufter av plommer, jordbær, blåbær og svakt pinje. Frisk og fruktdreven med bløte tanniner og middels fylde. Lang sødmefull ettersmak.

• Château de l'Isolette Aquarelle 1998, Ch. de l' Isolette / Côtes du Luberon, Frankrike.

Pris: 160,- (55050)

Utviklet varmrød farge. Dufter av tørket frukt, plommesyltetøy, blåbær, vanilje og røyk. Utviklede runde tanniner og fløyelsmyk struktur. Vinen mangler litt på både frukt og syre og er trolig over sin beste alder. Men dette er et prisgunstig alternativ for de som like velutviklede viner.

• Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2004, J. Vidal-Fleury / Rhône, Frankrike.

Pris: 175,- (34922)

Rubinrød farge i retning rødlilla. Dufter av bjørnebær, solbær, plommer, vanilje og lær. Frisk, men mangler litt fruktighet. God fylde, runde tanniner og lang, lett urtebitter ettersmak.

• Domaine des Bacchantes 2005, Les Vignerons d'Estezargues / Rhône,

Frankrike. Pris: 130,- (44403)
Rødlilla farge. Dufter av blåbær, solbær, plommegèle og krydder. Frisk, fruktdreven og bløt med milde tanniner og grei lengde. Lite særpreg.

• Château de l'Isolette 2001, Ch. de l'Isolette / Côtes du Luberon, Frankrike.

Pris: 105,- (14169)

Rødlilla farge. Dufter av tobakk, plommer, kirsebær, lær og kjøtt. Rustikk struktur, runde tanniner og fin fylde, lett urtebitter avslutning.


• Crozes Hermitage le Millepertuis 2003, Guyot /Rhône, Frankrike.

Pris: 181,- (44090)

Rødlilla farge. Dufter av skogsbær, bringebærsyltetøy og krydder. Litt flat frukt og lav syre, god fylde og lengde.


• Crozes Hermitage 2003, Cave de Tain l'Hermitage / Rhône, Frankrike.

Pris: 120,- (7620)

Mørkerød farge. Dufter av blåbærsyltetøy, plommer, furu og svakt pepper. Middels fruktighet og moderat syre. Lang tørr ettersmak.

• Unionsoppløsningen 100 år Ch. Vessières 2003, Les Vign. du Litt. Méditerranéen / Costières de Nîmes, Frankrike.

Pris: 107,- (47709)

Mørk, litt matt rødlilla farge. Dufter av blåbær og svakt jordbær, samt hint av pepper. Bløt og rund med mangler på frukt. Middels lengde. Kan virke for gammel eller feil lagret. En svak treer.

Vi har i denne anledning latt appelasjonen Costières de Nîmes testes som Rhône.

(Alle foto: Lene Aarnes Westerhaug)