Derfor gråter du

<p>Liten gutt som gråter.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX</p>
Liten gutt som gråter.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Å forstå gråt er sannelig ikke så enkelt. Selv ikke forskerne er helt enige om hvorfor vi lar tårene falle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange lurer på hvorfor man gråter og, ikke minst, hvorfor kommer det tårer ut av øynene våre?

Litt uenighet, men det handler om følelser

Vel, saken er visstnok den at ingen helt vet hvorfor vi gråter, men det er sannsynlig at det er en blanding av sosiale og fysiske årsaker.

Gråt er oftest uttrykk for tristhet eller sorg og at man befinner seg i en hjelpeløs tilstand, men kan også være forårsaket av glede, lettelse eller sinne.

Tårer et en viktig del av øynenes smøresystem, slik at de holdes fuktige og friske. Men tårer knyttet til emosjonelle følelser og gråt, er mye vanskeligere å forstå. Ikke bare for deg og meg, men også for forskerne. Det er nemlig en del uenighet i forskerkretser om hvorfor vi mennesker i det hele tatt gråter.

Les også: Derfor hikker du

Et signal på at du trenger hjelp?

Enkelte forskere mener at gråting er et signal til andre mennesker om at vi er i trøbbel. Hvis andre kan se at noe er galt fatt med deg, så kan de ile til for å hjelpe deg. Tårer er nemlig en veldig synlig form for kommunikasjon som ikke lett kan oversees av våre medmennesker.

Når vi samtidig vet hvor godt språk vi mennesker har, har denne teorien åpenbare svakheter, siden vi med språket bare kan fortelle at noe er galt. Men for det tidlige mennesket, som ikke hadde noe språk, ville gråting utvilsomt være nyttig.

Les også: Hvor lang er en gjennomsnittlig penis?

Ulike tårer

En annen forsker, ved navn William Frey, lurte på om det var kjemiske forskjeller mellom triste tårer og løktårer. Og gjett hva. Det var det faktisk. Han fant nemlig ut triste tårer inneholdt mer protein enn løktårer.

Han hadde en teori som gikk ut på at disse proteinene var følelseshormoner som bygger seg opp i kroppen når du er trist. Han mente at vi ved å gråte kvittet oss med disse hormonene.

Andre forskere mener at gråting får kroppen din til å slippe løs de berømmelige endorfinene (som er et hormon), som vi etter hvert har hørt så mye om. Disse hormonene kan nemlig fungere som de reneste lykkepiller og smertestillere. De letter nemlig den triste sinnsstemningen, ifølge denne teorien.

Les også: Derfor har menn brystvorter

Spedbarnsgråt

Spedbarnets gråt står i en særstilling, i det gråten er barnets første og viktigste middel for å kommunisere med omverdenen, før talespråket utvikles. Spedbarnsgråtens viktigste funksjon er å påkalle omsorgsgivers oppmerksomhet, slik at barnets grunnleggende behov kan dekkes.
Personvernpolicy