Fra Genever til Dry Martini

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først kom genever, så kom gin, deretter fulgte tidenes største fyllekalas, men så kom heldigvis Gin & Tonic og Dry Martini for fiffen. Vi har testet gin og genever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Genever er mammaen til Gin.

Det strides om når genever egentlig oppstod og om hvem som var først ute. Mye tyder på at sør-italienske munker allerede på 1000-tallet laget en slags einerbærsprit, mens andre hevder at den første genever ble produsert i Flandern på 1300-tallet.

Siden hovedbestanddelen i genever var einerbær, fikk drikken navnet genever som betyr einerbær på nederlandsk. (Foto: progast.cz)Siden hovedbestanddelen i genever var einerbær, fikk drikken navnet genever som betyr einerbær på nederlandsk. (Foto: progast.cz)

På den tiden trodde man det meste av spiritus var god medisin mot svartedauen, og ekstra god effekt hadde visstnok sprit med einerbær.

Medisin

En nederlandsk doktor kalt Sylvius har, trolig noe feilaktig, fått æren for å ha oppfunnet genever i 1572. Sylvius hadde i utgangspunktet den edle hensikt å lage et uttrekk av einerbær for å kurere nyresykdommer, men allerede i 1655 var kommersiell produksjon i gang med et helt annet øyemed.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elendigheten i Londons gater ble foreviget i «Gin Lane» av William Hoghart i 1751. Tidenes verste fyllefest var også barne- mishandling fra ende til annen. (Foto: W. Hogarth / historic-uk.com)Elendigheten i Londons gater ble foreviget i «Gin Lane» av William Hoghart i 1751. Tidenes verste fyllefest var også barne- mishandling fra ende til annen. (Foto: W. Hogarth / historic-uk.com)

Tragedie

Til England kom geneveren på midten av 1600-tallet, og navnet gikk via geneva til gin. Omlag 100 år etter sin ankomst var brennevinet blitt et av landets største problemer.

På midten av 1700-tallet drakk den jevne Londoner mer enn halvannen liter gin hver eneste dag, og vi snakker dermed om et fyllekalas uten sidestykke.

Etter ymse mer eller mindre vellykkede tiltak, økte skatter og forskjellige forbud, fikk man omsider en dyrere gin av bedre kvalitet. Gin var ikke lenger en fattigmanns trøst og øl vant igjen terreng blant de lavere klasser, mens gin fant veien til de fornemme hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: S. Caballero / scaballero.com)(Foto: S. Caballero / scaballero.com)

Coctail

Da Jacob Schweppe på midten av 1800-tallet oppfant malariamedisinen «Indian tonic water», ble det tilsatt gin for å døyve smaken av virkestoffet kinin og dermed fødtes drinken Gin & Tonic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi så runder år 1900, har også Dry Martini sett dagens lys og gin blitt fintfolkets cocktail-favoritt.

Genever

må ifølge EU lovgivningen komme fra Nederland eller Flandern i Belgia, einerbærpreget kan virke mindre uttalt på grunn av maltkarakteren.

Genever

Den dag i dag lages genever mer eller mindre på samme måte som whisky. Brennevinet destilleres to til tre ganger i kobberpotter på maltet bygg, hvorav siste destillering er med einerbær og andre krydderurter.

Lavere alkoholprosent på destillatet bidrar til maltpreg og større fylde. Gamle «oude» genever kan sågar få et par års lagring på eikefat. Mens den yngre utgaven kalt «junge», lages på tilnærmet gin-vis som tynnes med nøytral sprit og får en lettere maltkarakter.

Gin

har ingen geografisk begrensing og lages over hele verden, men må inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol.

Gin

Ren sprit av jordbruksprodukter som destilleres i en kontinuerlig prosess, er basis for gin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalitetsgin gjennomgår imidlertid en siste forsiktig destillering i kobberpotter smakssatt med en rekke eteriske ingredienser, hvor einerbær og korianderfrø spiller førstefiolin.

(Foto: web.tiscali.it)(Foto: web.tiscali.it)

Det finner også gin smaksatt med frisk sitrus, og ikke minst lages det flere «super premium»-varianter som gjerne har en noe høyere alkoholprosent.


Det er imidlertid fullt lovlig innen EU kun å smakstilsette med eteriske oljer det vannet som tilsettes den ferdige spriten for å senke alkoholprosenten til kommersielt nivå, og fortsatt kalle produktet Gin. Disse produktene kan imidlertid ikke kalles «London» gin eller «destillert» gin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gin deles i tre hovedtyper:


London dry

, som forøvrig kan produseres hvor som helst i verden, er en tørr og lett aromatisk gintype.

Plymouth

, er også tørr, men med har en langt kraftigere einersmak enn London dry.


Old Tom,

er en søtlig type, forholdsvis sjelden i dag.

Enkelte produsenter av gin og genever kan ha opptil 20 forskjellige hemmelige ingredienser i sine oppskrifter.

I tillegg til einerbær og koriander finner man smakstilsetninger av botaniske ingredienser, urter og krydder som blant annet kvann, kardemomme, sitrusskall og anis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

..Så var det de edle dråper..

Mer enn 40 volumprosent alkohol:

• Tanqueray No. 10, Diageo / England.

Pris: 479,- / 47,1% Vol. (45245) Diageo.

Vannklar farge. Dufter av koriander, kvann og einerbær med vekt på sitrusfrukter, samt innslag av vanilje og brent sukker à la Crème Brulée. Bløt, sitruspreget og elegant med harmonisk alkohol og lang frisk avslutning.

• Plymouth Dry Gin, Coates & Co / England.

Pris: 279,90 / 41,2% Vol. (13057) Amundsen.

Vannklar farge. Dufter markant av einebær, furu, kvae, med hint av lime og fioler. Langt mer kompleks smaksbilde enn aroma, med flott balanse mellom det kraftige skogspreget og de lettere blomsterkarakterene. Balansert alkohol og lang ettersmak.

• London Hill Dry, Ian Macleod / England.

Pris: 273,80 / 40,0% vol. (7565) Strøm.

Vannklar farge. Dufter av einerbær, tørket appelsinskall, kvae, anis og og koriander. Lett blomsteraktig sødme i smakstart sødmen, middels fylde, balansert alkohol og lang harmonisk ettersmak med lakris- og skogspreg.

Artikkelen fortsetter under annonsen


• Hendrick's, William Grant & Sons / Skottland.

Pris: 369,- / 41,4 % Vol. (481301) Bibendum.

Nyhet 1. juli

Vannklar farge. Rene, unge dufter av blomster, einerbær, kamille og sitrus. Bløt, balansert alkohol, lett fylde og lang delikat ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen


• Tanqueray London Dry Gin, Diageo / England.

Pris: 299,90 / 47,1% Vol. (12014) Diageo.

Vannklar farge. Dufter intenst av einerbær, korianderfrø, kvann og tørket appelsinskall. Tørr, kraftig og smaksrik med oljepreget fylde og balansert alkohol. Lang urtepreget ettersmak.

• Cadenhead's Old Raj Dry Gin, William Cadenhead / Campbeltown, Skottland.

Pris: 469,90 / 55% Vol. (44917) Moestue.

Blek gulgrønn farge. Dufter intenst av lime, korianderfrø, lakk og lakrisrot. Oljepreget fylde, kraftig og massiv. Lang, varm og lett sitrusbitter ettersmak. Den høye alkoholen kan bli i skarpeste laget om man ikke tilsetter noen dråper vann.

• Broker's London Dry Gin, Broker's Gin / England.

Pris: 274,- / 43,10% Vol. (47651) Wine Brothers.

Vannklar farge. Dufter ungdommelig av tørket appelsin- og sitronskall, einerbær, korianderfrø og blomster. Tørr med middels intensitet, lett fylde og balansert alkohol. Lang ettersmak med innslag av kanel.

Artikkelen fortsetter under annonsen


• Finsbury London Dry Platinum, Finsbury / England.

Pris: 313,- / 47% Vol. (43341) Robert Prizelius.

Vannklar farge. Dufter markant av einerbær og skog, men innslag av grapefrukt og tropiske frukter. Smaksrik, fruktig og urtepreget med lang varm avslutningen.

Mindre enn 40 volumprosent alkohol:

• Gordon's Special London Dry Gin, Gordon's / England.

Pris: 269,90 / 37,5% Vol. (190) Diageo.

Vannklar farge. Dufter intenst av einerbær, muskatnøtt, furu, sitrus og allehånde. Smaksrik, harmonisk og lett oljepreget fylde. Bløt alkohol og lang, balansert og lett anispreget ettersmak.

• Bökland, Beukelaer / Belgia.

Pris: 259,40 / 37,5% Vol. (34893) Strag.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, kvann, einerbær og hylleblomst. Bløt, smaksrik og elegant, med middels fylde og balansert alkohol. Lang urtepreget ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Finsbury London Dry, Finsbury / England.

Pris: 239,80 / 37,50% Vol. (7840) Robert Prizelius.

Vannklar farge. Dufter rent av tørket appelsinskall, sitron, kvann og einerbær. Frisk, sitruspreget, middels fyldig og balansert alkohol. Lang og mild ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Burnett's White Satin, R. Burnett / England.

Pris: 242,- / 37,5% Vol. (2982) Bibendum.

Vannklar farge. Dufter av einerbær, furu, nellik og blomster. Lett med bløt struktur og alkohol. Noe nøytral og middels lang avslutning.

• Bokma Oude Friesche Genever, P. Bokma / Holland, Nederland.

Pris: 255,20 / 38,00% Vol. (2741) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av vått korn, muskatnøtt, humle,vanilje, einerbær og hint av karve. Rund og lett saltpreget med myk alkohol, god fylde og lengde.

• Old Lady's London Dry Gin, Gemaco / Frankrike.

Pris: 239,- / 37,5% Vol. (34289) Best Cellars.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, kvann, einerbær, kvae og skogsbær. Frisk, mild og lett med bløt alkohol og middels lang ettersmak.


• It's Gin, Thames / England.

Pris: 229,- / 37,50% Vol.(43326) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Dufter av sitron, einerbær, hylleblomst og hint av lakk. Frisk, lett og sitruspreget med balansert alkohol og middels lengde.

• Easton Special Dry, Boisset / Burgund, Frankrike.

Pris: 224,- / 37,50% Vol. (13558) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Dufter av sitrus, einerbær, fennikel og bark. Bløt, mild og rund i munnen, middels fylde og lengde noe skarp avslutning.