Kilder til begjær

Gudenes nektar og vår manglende kontroll over kjødets kraft har ført til en evig søken etter afrodisiakiske midler, og liketil omgitt oss med endeløse tabuer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Mannen er nærmere apene enn kvinnen. Han er mer hårete, han har lengre armer, og hos ham begynner den seksuelle lysten med synet. Dette har han har arvet fra forfedrene, apekattene, der hunnene i brunst lokker til seg hannene med hovne og røde kjønnsdeler, som av en eller annen grunn virker som en semafor på hannene.

Det er derfor blader med halvnakne damer er en slik suksess hos menn

(Foto: F. Botero / artactif.com)(Foto: F. Botero / artactif.com)

Om du allerede nå har rukket å la deg provosere, og vurderer å sende undertegnede noen alvorsord, kan jeg informere om at det foregående slett ikke er mine ord, men en fri gjengivelse av den kjente forfatterinnen Isabel Allende.

Isabel Allende er overbevist om at kvinnens G-punkt sitter i ørene, og ikke i øynene som hos mannen. Svake som vi kvinner er for kjærlig smiger, komplimenter og ordenes magi, er det ifølge Isabel nettopp ordene som er det beste afrodisiaka for kvinnen.

Erogen

All verdens folkeslag har siden tidenes morgen hengitt seg til troen om at den ene eller den andre ingrediensen, drikken, retten eller tilberedelsesmetoden, kan vinne hjerter, vekke sanser, øke lyster og ikke minst den seksuelle utholdenheten.

(Foto: F. Botero / kataweb.it)(Foto: F. Botero / kataweb.it)


Afrodisiaka er, historisk sett, regelrett alt som er naturlig, sunt, frisk, velsmakende og pent se på, og som vekker begjæret. Graver man litt i denne materien er det så å si ikke den ingrediens, drikk, rett eller tilberedelsesmetode, som ikke kan vinne hjerter, vekke sanser, øke lyster eller utholdenhet. Listen over stimulerende midler er mer eller mindre uendelig.

Jeg for min del heller mot at lukt- og smakssansene, og virkningen av væske og føde på hjerte og seksualitet, er langt sterkere enn litt skarve smiger.


Vi er altså litt uenige, Isabel og jeg, om det som kommer inn gjennom ørene har større virkning på begjæret enn det som finner veien via nese og munn.

Flørt

Men så har da også Isabel Allende vokst opp blant latinere som kan kunsten å kurtisere, mens jeg har gått mine barnsben blant et av de folkeslagene som anses å være blant de aller dårligste i verden til flørtens forførende kunst.


For over et ti-år siden lå jeg i en hengekøye på en strand i Isabel Allende sin del av verden. Jeg leste boken «Como agua para chocolate» av den meksikanske forfatterinnen Laura Esquivel. Boken, som på norsk fikk tittelen «Hjerter i Chili», handlet nettopp om fødens forførende egenskaper.


Filmen «Hjerter i Chili» ble selvfølgelig, som så ofte filmatisering av bøker som har bergtatt en blir, en skuffelse. Men det slo meg da, som det fortsatt slår meg den dag i dag, at den underliggende essensen med all forførende mat og drikke, er hvorvidt den som har tilberedt herligheten, har lagt sin kjærlige sjel i arbeidet og gjennomført sin konkrete og gode hensikt.


Dermed kan altså et småsvidd, forelsket speilegg være den reneste afrodisiaka en fyllesyk søndagsmorgen.


(Foto: Rubens / thecarceral.org)(Foto: Rubens / thecarceral.org)

Den sensuelle magien i mat og drikke derimot, har vi kanskje ikke fått vår rettmessige, tradisjonelle andel av her i vårt langstrakte kalde land. Skal vi se på ur-norges elskovsmidler er det mer eller mindre en blodig kjøttklump, noen dyretestikler eller en og annen innvoll som har fått æren for litt økt seksualdrift. Jeg har dog mine mistanker om at det var mer mjødens makt enn fødens list som fikk vikingfolket til køys.

Men vi er på bedringens vei vi nordmenn, vi skal ha for det. Som aldri før, og med all vår sjel, utforsker vi hele det sanselige mangfoldet av mat og drikke. Det som kan vinne hjerter, vekke sanser, øke lyster og utholdenhet, og alt det der.

Isabel Allende har en gang skrevet at hun angrer alle slankekurene og de lekre retter hun har sagt nei til av forfengelighet, like mye som hun beklager de anledningene til å elske hun har latt gå fra seg.

En klok kvinnes ord. Ord jeg forsøker å minnes når jeg lar mitt humør prege av klærne som passet i fjor.

Lyst

I motsetning til Isabel, angrer jeg ikke mine slankekurer - kanskje fordi jeg aldri har vært dem særlig tro. Det jeg derimot angrer, er de ungdomsår hvor jeg blottet for ekte overbevisning fornektet meg selv velsmakende mat, i en illusjon om å være politisk korrekt.

(Foto: F. Botero / artrecordiff.com)(Foto: F. Botero / artrecordiff.com)

Hver eneste fristende rett av havets goder, eksotisk vilt og blodig kjøtt jeg unnlot å fortære, angrer jeg av hele mitt hjerte.

Det er mange vegetarianere her i verden, og til tross for sin gustne hudfarge og forpinte sjel overlever de og forplanter seg som bare det.

Nok en gang kan jeg gjemme meg bak Isabels ord, en kvinne med ordets makt. Men hun har rett i at når det kommer til afrodisiaka, er det dårlig stilt for vegetarianere.

Men det finnes selvfølgelig vegetariske stimuli som skal kunne vinne hjerter, vekke sanser, øke lyster, utholdenhet og begjær. Urter, hvitløk og chili for å nevne noen. Ja, den kanskje sterkeste afrodisiaka av dem alle, trøffelen, er sågar vegetarisk. I trøfler har man funnet stoffet androstenon, et feromon som beviselig har effekt på seksualdriften.

Men de mest virkningsfulle afrodisiaka kommer

fra Neptuns rike.

Dermed blir dagens rett en lettvint og rask, sanselig fiskerett, beregnet til to stormfulle, elskende personer.

Neptunlaks


(Foto: Bronzino / encyclopedia.laborlawtalk.com)(Foto: Bronzino / encyclopedia.laborlawtalk.com)

½ kg fersk laks
¼ kg fine nudler
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 kvist dill
2 ss hakket frisk koriander
1 stor, hakket tomat
3 ss hakket gressløk
salt og pepper

Krydre fisken med salt og pepper, hell over 1 ss sitronsaft og litt olivenolje, legg dillkvisten over. Dampkok den i omlag 15 minutter. Fisken skal være nesten rå inni. Ta opp fisken og fjern dillkvisten, skjær den i små stykker.

Mens fisken dampes, setter du over en kjele med 8 kopper vann, 1 ss olje og salt til nudlene. Kok nudlene i noen minutter - det er viktig at de har litt tyggemotstand. Sil av vannet.

Bland fisk, nudler, tomat og urter, hell over olivenolje og sitronsaft, smak til med salt og pepper.

Og nyt!For ordens skyld:
G-punkter, i den grad de i det hele tatt eksisterer, finnes hverken i ørene eller i øynene.

  • G-punktet skal hos kvinnen være plassert cirka fem cm inn i skjeden, og er et kjertelfylt svampelegme plassert rundt urinrøret. Ved stimulering kan kjertlene svelle opp og fylles med blod, ikke så ulikt en erigert penis eller en svullen klitoris. Det antas at de fleste kvinner har et G-punkt, men at ikke alle nødvendigvis reagerer positivt på stimulering av dette. Når det snakkes om vaginal orgasme er det gjerne et følsomt G-punkt som får æren for dette.
  • Mannens prostatakjertel omslutter mannens bakre del av urinrøret. Prostatakjertelen anses som mannens G-punkt og skal være mottagelig for stimulering på lik linje med kvinnens. Kjertelens følsomhet skal også være individuelt hos menn. Prostatakjertelens funksjon er å produsere slim som bidrar til sædens bevegelighet. Det mannlige G- punktet skal være plassert cirka fem cm inn i anus.

Personvernpolicy