Nasjonaldag fri for stress?

Norges nasjonaldag er en dag for fest og feiring, men vi voksne har en egen evne til å gjøre det som skal være en hyggens dag, til et evinnelig stress og jag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På 17. mai skal man la barna gå i tog og spise sine uhorvelige mengder med pølser og is. Men trenger man å løpe gatelangs, fra kafé til kafé, for å finne et ledig bord, blant vanvittige mengder bunadklamme mennesker? Nei! Litt mas hører altså med, men det kan lett begrenses ved å tenke enkelt.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)


Tidlig start


Noen har en gang i tiden bestemt at 17. mai er for morgenfugler. Barnetoget begynner gjerne fryktelig tidelig, så en tidlig start kreves om du skal på med penstasen og holde oppspilte unger i sjakk.

Har du barn, kommer du altså ikke unna litt morgenjag på nasjonaldagen. Man tuller nemlig ikke med nasjonaldagens grunnleggende tradisjoner; barnetog er barnetog.

Men om en barnefamilie insisterer på å skvise inn en 17. mai-frokost med venner og bekjente, vil jeg påstå at det blir å skape unødig morgenstress. Enda verre blir det om du skal være vert for frokosten selv.

Nei, en 17. mai-frokost, som da selvfølgelig bør hete 17. mai-brunsj, bør forbeholdes de som ikke er opptatt av barnetog.

(Foto: studentholidays.com)(Foto: studentholidays.com)


Hva med resten av dagen?


Noe av det merkelige med nasjonaldagen er at det skjer så vanvittig mye på formiddagen, at få husker på å planlegge noe på ettermiddagen.

En sen 17. mai-brunsj-middag-kvelds derimot, i samvær med venner og familie, er ingen uting. Det gir deg anledning til å sørge for at ettermiddagen er den tiden da ungene kan leke uten regler og de voksne kan ta en velfortjent hvil i hyggelig selskap, med god drikke og lettvint mat.

En invitasjon som innebærer å trekke seg tilbake, til et sted hvor man kan feire dagen i ro og mak, vil utvilsomt bli tatt vel i mot av en stressa 17. mai-sjel, som har gjort sin dyst og løpt sitt potetskje-løp.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Drikken skal jeg for en gangs skyld ikke mase så mye om, men sprudlevann hører dagen til. Guttaboys ønsker gjerne litt øl, grandtanten kanskje noen edelsøte dråper og barna bør få drikke så mye brus de vil.

Pølse, pølse...


En pølsekjele er et must på 17. mai-festen og den må være stor. Husk at også pappa og bestefar gjerne er som barn, når man snakker pølser. Og for all del, velg skikkelige wienerpølser, ikke sportswiener eller slikt. Det er stor forskjell på pølse og nesten pølse. Ha masse buljong i pølsevannet, flust av tilbehør, lomper og pølsebrød, da er halve jobben er gjort.

(Foto: gjerde-skule.no)(Foto: gjerde-skule.no)

Noen foretrekker annen mat fremfor pølser. Men la ikke matlaging bli en stor del av nasjonaldagen. By heller på retter som kan lages i fred og ro dagen før, som for eksempel en god gryterett. Eller gjør det hele til et spleiselag hvor hver tar med en rett til et felles bord.

Et annet alternativ er en stor grill, da den mannlige garde gjerne sosialiserer mens de sjefer over grillingen.

På nasjonaldagen er det også fullt lovlig å bruke brownie-mix og annet halvfabrikat for det det er verdt. 17. mai kommer alltid brått på, og kakebaking tar tid.

Bestemødrene og grandtantene derimot har som regel noen virkelig gode kakeoppskrifter på lur. Etterlyser du favorittkaken, er sjansen stor for at de stolte stiller med et fantastisk bidrag til et kakebord.

(Foto: brodfakta.no)(Foto: brodfakta.no)


Selv om ideen om en felles tilbaketrekking fra folkmengden kommer spontant på selve nasjonaldagen, har de fleste ett og annet som kan hentes hjemme, og som samlet sett blir et godt felles måltid.

Det er tross alt det hyggelige selskapet som gjelder.

Hipp hipp heisann hurra!Relaterte saker:

Boblevann og spekefat

Komler og Champagne

Hele verdens fest-dronning

Hurra for østers og champagne

Sommer, sol og sprudlevin

800 tonn pølser på nasjonaldagen

Hva består pølser av?

En pølsenasjon

17 mai-hjelp fra Norges beste vinkelner

Startsiden: 17. Mai


Personvernpolicy