Den grå damen på Dalen Hotell

På Hotel Dalen i Telemark kan du sove på et rom hvor gjester mener de har hørt barnegråt og av og til sett en gråkledt kvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Jeg er på Dalen Hotel. Klokken er over midnatt. Lyset på rommet mitt er slått av. Nå ligger jeg i sengen med alle sansene våkne. Vil den grå damen dukke opp? Og vil jeg kunne høre lyden av barnegråt, som så mange andre har gjort her på rom nummer 17?

Dalen Hotel i Telemark tilbyr overnatting på spøkelsesrom.Dalen Hotel i Telemark tilbyr overnatting på spøkelsesrom.

I natt er jeg eneste gjest på hotellet. Dermed er det ikke fritt for at jeg føler meg ganske alene. Ikke er det tv på rommet. Og batteriet på mobilen min gikk tomt for få minutter siden.

Jeg sier til meg selv at jeg ikke tror på spøkelser. Jeg tror ikke på dem. Men man vet jo aldri ...

Gammelt og ærverdig


Noen timer tidligere ankom jeg det ærverdige trehotellet i Dalen, Telemark. Der ligger det som et eventyrslott helt i enden av Telemarkskanalen, med tårn, verandaer, dragehoder og sveitserstilens karakteristiske gavler. Siden åpningen i 1894 har hotellet trukket til seg flere store historiske gjester, som for eksempel Keiser Wilhelm, kongen av Siam, den norske kongefamilien og belgiske Leopold II.

Men én av de uttallige gjestene sjekket muligens aldri ut: Den engelske damen.

Flere av gjestene mener i hvert fall at de har kjent noe mystisk røre seg ved sengekanten på rom 17 natterstid. Noen mener at de har hørt et spedbarn gråte. Og noen hevder de har sett en grå eller hvit dame som forsvinner like fort som hun dukker opp.

Den engelske damen


Olav Underdal, som de siste ti årene har eid og drevet hotellet sammen med Anny Botn, har ikke selv sett noe til den engelske damen. Men han kjenner godt til historien.

- På slutten av attenhundretallet sies det at det kom en engelsk dame ved navn Miss Greenfield hit. Hun kom alene om våren med kanalbåten fra Skien, og sjekket inn her på hotellet og ble boende hele sommeren på rom nummer 17.

Fortsatt står bordet til den engelske ladyen ferdig dekket i hjørnet av spisesalen.Fortsatt står bordet til den engelske ladyen ferdig dekket i hjørnet av spisesalen.

At kvinnen også var gravid da hun kom var det ingen andre enn hun selv som visste. Miss Greenfield slo seg til ro på Dalen Hotel denne sommeren, og så ut til å trives med oppholdet. Ikke før ut i september reiste hun tilbake til England. Alene. Uten barn.

- Etter at hun hadde reist, ville tjenestepikene gjøre i stand rommet slik at det var klart til neste gjest. De fant døren låst, og kunne ikke på noen måte få den opp. Trolig hadde den engelske damen tatt med nøkkelen. Til slutt måtte de bryte opp døren. Og inni rommet fant de til sin store forskrekkelse et nyfødt, dødt barn.

Anklaget for barnemord


Hotelldirektøren forteller at denne adelsdamen ble arrestert mistenkt for barnemord da hun kom tilbake til London. Og da rettsaken skulle opp, skjønte hun trolig hvilken vei det bar, og tok livet sitt.

Rommet til den engelske damen er innredet i tidsriktig stil.Rommet til den engelske damen er innredet i tidsriktig stil.

- Senere begynte personalet å fortelle om mystiske opplevelser. De sa at de hadde opplevd denne Miss Greenfield i korridoren på hotellet. Og rommet hun hadde benyttet ble etter hvert betraktet som litt utrygt, det var gjester som klaget på dårlige følelser og ubehagelige netter.

Og rommet hun lå på? Rom nummer 17. Men selv tror ikke Olav Underdal at det er noen ånder på hotellet hans. I to sesonger har han bodd på naborommet 18 uten at han har opplevd noe mystisk. Men han innrømmer at lyden av barnegråt har blitt hørt, også mens han selv har vært sjef.

- Jeg husker spesielt en gang da en kvinnelig gjest skulle overnatte på rom 17. Men midt på natten klarte hun ikke mer, tok dyna med og gikk og la seg i en av salongene her. Ikke fordi hun hadde opplevd noe spesielt, men fordi hun skremte seg selv opp til et punkt der hun ikke orket mer.

Barnevugge


Også damen i resepsjonen på hotellet kan fortelle en tilsvarende historie, om en ung mann som visstnok hadde lagt fotobagen sin i barnevuggen som står i ene hjørnet på rom 17. Og uten at det ble spesifisert hva som så skjedde, ga den unge mannen klart uttrykk for at den engelske damen ikke hadde likt dette.

Nr 17. The English Lady's Room.Nr 17. The English Lady's Room.

Det er dermed ikke til å komme forbi at jeg er grepet av stemningen når jeg noen timer senere selv ligger inne på rom 17, som er det eneste enmannsrommet ved hotellet, og som også har fått sitt eget navn: «The English Lady's room».

Overnatte på rommet


Rommet til den engelske damen kan bestilles av den som vil eller føler seg tøff nok. Rommet hennes ligger i første etasje, og har tidsriktig inventar fra den perioden Miss Greenfield selv lå på rommet.

Og der ligger jeg nå. I mørket. Mens alle sansene mine er skrudd på maks.

Vil jeg at noe skal skje? Kanskje. Tror jeg at jeg skal få oppleve noe jeg ikke kan forklare? Neppe. Dette er det jeg tenker mens jeg ligger her. Det hadde selvsagt vært spennende om jeg hørte antydning til barnegråt. Eller om døren gikk opp. Eller om jeg plutselig kjente et kaldt gufs. Med mindre alt dette hadde skjedd på en gang. Da ville det trolig ikke være like gøy lenger.

En noe betenkt journalist blir plutselig usikker på om han tror på spøkelser eller ikke.En noe betenkt journalist blir plutselig usikker på om han tror på spøkelser eller ikke.

Men forventer du nå at jeg skal legge ut i det vide og brede om at jeg traff på et spøkelse, må jeg dessverre skuffe deg. Noe slikt skjer ikke. Jeg opplever ikke noe mystisk jeg kan skrive hjem om. Jeg hører selvsagt knirk og susing i rør. Men gamle trebygninger lever, og det er ikke rart at det kommer noen lyder av og til.

Mobilproblemer


Skulle jeg likevel komme med et krampeaktig forsøk på å fortelle om noe forunderlig, må det være at mobilbatteriet mitt blir plutselig tomt for strøm, enda jeg ladet det opp noen timer tidligere.

Men da ser jeg muligens sammenhenger mellom ting som ikke har noe med hverandre å gjøre. Og det siste jeg tenker før jeg sover hele natten igjennom, er at det kanskje er nettopp slik spøkelseshistorier oppstår.

Som et eventyrslott ligger det gamle trehotellet helt i enden av Telemarkskanalen.Som et eventyrslott ligger det gamle trehotellet helt i enden av Telemarkskanalen.

Dalen Hotel ligger i Dalen i Telemark og ble bygget i 1894, da Dalen var et viktig trafikknutepunkt i Sør-Norge. Hotellet hører til De Historiske Hotel og er åpent for turister i sommersesongen hvert år.

Les også vår kategori om Mystikk og mysterier

.

Personvernpolicy