Stjernespekket og eggende påske

Årets påskemeny kommer fra stjernekokken Michel Roux og TV-kokken Nigella Lawson. Fabelaktig godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynner å bli noen år siden Nigella dukket opp som en venninne i nøden. Jeg hadde akkurat slått opp med TV-kokken Jamie og var på utkikk etter en ny favorittkokk.

Så kom kameramannen hennes mellom Nigella og meg, med sin la-oss-gjøre-seerne-svimle-med-
overdrevent-håndholdt-kamera-
bevegelse.

- Hør, du kameramann, det er ingen lur idé å følge vispen rundt med kamera.

Men nå angrer jeg altså på at hun ble skjøvet ut av varmen.

Vi har blitt venner igjen, Nigella og jeg. Hennes siste bok «Fest» er i ferd med å komme inn under huden på meg, og er i disse dager min desidert mest brukte kokebok (et helt kapittel med sjokoladekaker!!).

Nigellas bok inneholder et eget kapittel dedikert til påske, og hennes bidrag til vår påskemeny er hentet derfra.I tillegg kom den fransk-britiske stjernekokken Michel Roux nylig ut med en kokebok, dedikert til det han mener er den fullkomne råvaren - egget.

Hva er da mer naturlig enn å la noen av Roux eggeretter få plass på påskebordet i år

?

Roux er kjøkkensjef på den legendariske restauranten «The Waterside Inn» i Bray utenfor London. En restaurant som har beholdt sine tre stjerner i Guide Michelin i hele 21 år.

Boken «Egg» er proppet med eggende oppskrifter, som slett ikke har den vanskelighetsgraden man kunne frykte av en kokk på dette nivået. Her finnes alt fra eggerøre og pannekaker til suffléer og marengs. Jeg har kun hatt boken i et par uker, og allerede elsker jeg den.

- Nigella, du har fått konkurranse.

Separat er kokkene Nigella Lawson og Michel Roux så forskjellige som det går an å bli, men sammen danner de denne deilige påskemenyen:

Michels egne oppskrifter byr på spennende smakskombinasjoner.

Fransk toast-grateng med urter og bacon


(8 personer)


8 baconskiver uten svor
40 g mykt smør
8-10 middels tykke skiver god formloff
3 ss finklippet gressløk
3 ss finklippet bladpersille
3 ss finklippet kjørvel
3 ss finklippet estragon
4 vårløk, finsnittet
75 g emmentalerost, revet
75 g cheddarost, revet
30 g parmesanost, revet + 3 ss til gratinering
salt og nykvernet pepper
8 egg
8 dl melk

Stek baconskivene raskt i tørr panne til de er gyllenbrune (maks. 1 min.). Del dem i 5 cm store biter, og sett til side.

Smør en rektangulær ildfast form (ca. 26 x 18 x 6 cm) godt med det myke smøret. Skjær vekk loffskorpene og del hver skive i 3 brede strimler. Bland urtene og vårløken. Bland sammen de revne ostene.

Dekk bunnen av formen med et lag loff, krydre med salt og pepper, og strø over litt av urteblandingen. Legg på et lag med revet ost og til slutt et dryss med bacon. Gjenta disse lagene og avslutt med et lag loff. Det skal ligge ca 1 cm under kanten på formen.

Pisk eggene med melken og krydderet. Hell blandingen på lofflaget, dryss med parmesan og dekk formen med plastfolie. La formen stå i minst 24 timer, aller helst i 48 timer.

Forvarm ovnen til 170 °C. Bak retten i omtrent 45 minutter til blandingen har hevet seg 3-4 cm over kanten og formen er gyllen. Stikk spissen av en kniv i midten av gratengen, den skal være ren når du trekker den ut.

Serveres direkte fra ovnen mens den er myk i midten.

Nigellas korsboller er tiltenkt langfredag og deigen skal heve i kjøleskapet over natten. Dermed har du deilig nybakte korsboller til en herlige langfrokost.

KorsbollerTil deigen


1 ½ dl melk
50 g smør
revet skall av 1 appelsin
1 hel nellik
2 kardemommekapsler
400 g hvetemel til finbakst
1 pose tørrgjær
125 g blandet tørket frukt
1 ½ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
1 egg

Til Pensling


1 egg, vispet med litt melk
1 ss vann

Til korsene


3 ss sukker
1 ss kokende vann

Varm melken med smør, appelsinskall, hel nelik og kardemomme i en kjele til smøret er smeltet. Sett det til side.

Ha mel, gjær og tørket frukt i en bolle og bland inn det malte krydderet. Når den aromatiske melken er lunken (ca 40 °C), siler du fra krydderet og visper inn egget. Hell eggemelken i bollen med de tørre ingrediensene.

Du kan elte deigen for hånd eller i maskin. Hvis den er for tørr, kan du tilsette litt mer lunken melk eller vann. Kna til deigen er glatt og føyelig, men husk at den tørkede frukten gjør at deigen aldri kan bli silkeglatt. Form deigen til en kule og legg den i en smurt bolle. Dekk bollen med plastfolie og sett den til heving i kjøleskapet over natten.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den få romtemperatur. Sett stekeovnen på 200 °C.

Slå deigen ned og elt den igjen til den er glatt og elastisk. Del den i 16 biter og rull dem runde, jevne boller. Sett bollene på et bakepapirkledd stekebrett. Med baksiden av en vanlig bordkniv riper du et kors i hver bolle. Dekk med kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 45 minutter.

Pensle bollene med egg og melk. Bland mel, sukker og vann til en glatt, tykk pasta. Bruk en teskje og legg to striper i korset du laget. Stek bollene i 15-20 minutter.

Straks bollene er ute av ovnen, lager du sukkervannet og glasserer bollene pene og blanke.


En herlig påskekake fra Nigella..


Påskekake med eggeredeTil kaken


250 g mørk sjokolade av god kvalitet, hakket
125 g usaltet myknet smør
6 egg (2 hele, 4 skilt i plomme og hvite)
175 g sukker (75 g til eggedosis, 100 g til hvitene)
1 ts ekte vaniljeekstrakt

Til kremen


125 g mørk sjokolade av god kvalitet, hakket
2 ½ dl kremfløte
1 ts ekte vaniljeekstrakt
små sukkerdrasjerte sjokoladeegg, 1-2 poser

Sett stekeovnen på 180 °C. Kle og smør bunnen av en springform (diameter 23 cm) med bakepapir, men ikke smør sidene av formen.

Smelt 250 g sjokolade sammen med smøret i vannbad eller i mikrobølgeovnen, og sett til side til den er avkjølt.

Visp 4 eggehviter til de er faste og tilsett 100 g sukker lett etter litt. Visp til hvitene glinser og holder toppene - men de skal ikke være fullstendig stive. Sett bollen til side.

Ta en annen bolle og visp eggedosis av de 2 hele eggene og 4 eggeplommer med 75 g sukker og vaniljeekstrakt. Vend forsiktig inn den smeltede sjokoladen. Gjør blandingen litt lettere med noe av eggehvitene - bare ta en stor skje i bollen og rør kraftig - så vender du inn resten av de vispede eggehvitene i omtrent tre omganger.

Hell denne røren i springformen og stek i 35-40 minutter, eller til kaken har hevet seg og sprukket og toppen av kaken ikke lenger skjelver i midten. Avkjøl kaken i formen på rist, midten synker sammen etterhvert som den blir avkjølt og sidene sprekker. Den skal skal se ut som en kake med et krater i midten.

Ta kaken forsiktig ut av formen på et fat. Faller det av en bit her og der, dytter du den bare på plass.

Smelt og avkjøl sjokoladen til kremen. Visp kremfløten til den former topper og er luftig, men fremdeles myk, og så tilsetter du vaniljeekstrakten og vender inn den smeltede sjokoladen. Fyll krateret i kaken med kremen og dra kremen mot kanten med en slikkepott. Til slutt strør du små påskeegg ut over kaken.

Michels smilende egg gjør susen..

Smilende egg med ruccola og høvlet parmesan


(4 personer)

Smilende egg


Legg eggene i kaldt vann og sett kjelen på middels varme, la dem få 3 min. fra vannet begynner å koke.

Så snart vannet koker skrur du ned varmen, for hvis eggene ligger i fosskokende vann blir hvitene gummiaktig.

Straks eggene er kokt skremmer du dem i iskaldt vann i ca 10 min. Skrell fra den runde enden under rennende kaldt vann.

400 g ruccola
6 ss sveitsisk vinagrette
4 mellomstore egg
100 g parmesanost, høvlet til spon

Sveitsisk Vinagrette


20 g sjalottløk
½ hvitløksfedd
en klyp sukker
1 eggeplomme
1 ts maggi liquid seasoning (fåes i supermarkeder)
2 ss kremfløte
6 ss jordnøttolje
2 ss hvitvinsedik
salt og nykvernet pepper


Bland alle vinagrette-ingrediensene unntatt olje, edik, salt og pepper, i en bolle og visp et par minutter, hell jordnøttoljen oppi i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Til slutt visper du inn hvitvinseddik og smaker til med salt og pepper.

Vask ruccolaen i kaldt vann, la den renne av. Hell vinagretten over salaten på 4 tallerkener.

Kok de smilende eggene (se faktaboks) og skrell dem. Del eggene i to på langs og anrett dem på ruccolasalaten. Strø høvlet parmesan over og server.

God Påske

Les også:

Påskepappen

Personvernpolicy