Baskisk i glasset

Artikkelen fortsetter under annonsen

Baskerland er særegent også på vinsiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Baskisk vin er like spennende som Baskerlands historie og kultur. Euskal Herria, som baskerne selv kaller sine landområder, ligger innerst i Biscayabukta på begge sider av Pyreneene, og er delt av grensen mellom Spania og Frankrike. Fredagens vin kommer fra dette området.

Her har baskerne vært opptatt av sin suverenitet gjennom årtier. Kampen er synliggjort ikke bare gjennom en turbulent politisk virksomhet og separatistorganisasjonen ETAs væpnede aksjoner, men også gjennom et stort forkus på egenart og kulturell historie.

Baskerne skiller seg ut på flere vis. Språklig sett er baskisk uten noe kjent slektskap til andre språk. Mange hevder derfor at baskerne må være Europas reelle urbefolkning, da de kan ha levd adskilt bak Pyreneene lenge før den øvrige befolkning av Europa.

Denne teorien underbygges blant annet ved å vise til at baskerne skiller seg ut fra resten av Europa med høy konsentrasjon av rhesusnegativ blodtype, som blir mindre hyppig jo lengre unna Baskerland man kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Regionen er også noe for seg selv rent vinmessig.

Ukens fredagsvin er kanskje den eneste baskervinen med navn på originalspråket. Når den i tillegg er laget på den lokale druen Hondarrabi Zuri, er fantastisk god og ikke minst pent priset, blir dette bare fryd og gammen. Baskisk fryd og gammen.

• Itsas Mendi Hondarrabi Zuri 2004, Bodegas Itsas-Mendi / Bizkaiko Txakolina, Spania.

Pris:129,90 (20900) Podium.

Vinen har en lys gulgrønn farge. Med forfriskende dufter av gule epler, mango, sitrus, urter og mineraler er dette en fruktig, syrefrisk og mineralsk vin. Den har middels fylde og en lett fedme i munnen, samt flott balanse og en lang intens ettersmak. Rett og slett en super vin.


Denne syrefriske vinen er godt følge til påskelunsj med kylling eller sjømat. Den er trolig på sitt beste som frisk og ung, langvarig lagring anbefales derfor ikke.

Vinen er lett tilgjengelig i basisutvalget og følgende butikker har den på lager.

Vinen er laget av 100 prosent Hondarrabi Zuri, en lokal baskisk druetype med små og gyllne druer.

Bodegas Itsas-Mendi ligger i Gernika og har 27 hektar vinmark i skråninger mot Biscayabukta, fra havnivå og opp til 300 meters høyde. Druene er dyrket i kalkholdig jord som har gitt vinen dens mineralske karakter. Vinen er ikke fatlagret.

God helg!