Egg holder seg lenge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske egg holder seg friske og like gode i flere måneder, viser en undersøkelse fra Matforsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode lenge: Egg holder seg friske og gode mer enn dobbelt så lenge som datostemplingen tilsier, viser en ny undersøkelse Matforsk har gjennomført. (Foto: Astrid Hals)Gode lenge: Egg holder seg friske og gode mer enn dobbelt så lenge som datostemplingen tilsier, viser en ny undersøkelse Matforsk har gjennomført. (Foto: Astrid Hals)

Oslo (NW): Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk

- Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier. Det er trist at så mange gode egg kastes her i landet, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

- Eggene smaker godt og er helt trygge å spise flere uker etter at datostemplingen er gått ut. Eggene trenger heller ikke ligge helt nedkjølt. 12 grader er ideell temperatur, sier Åse Kringlebotn.

Tørker inn


Det er ikke farlig å spise egg som er et halvt år gamle, selv om de kan ha en liten bismak.

I tillegg til bakterieanalyse, testet Matforsk eggene på et trenet og profesjonelt dommerpanel, som fikk egg servert både som eggestand, eggedosis og i bakverk som sukkerbrød og marengs.

Bakeevnen er like god etter to måneder, men de eldste eggene i undersøkelsen hadde mistet noe av de gode egenskapene som binde- og hevemiddel i bakverk.

Dessuten skrumper eggets innhold litt inn når det blir gammelt, slik at det trengs flere egg til bakingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygge norske egg


Selv etter syv måneder er det helt trygt å spise norske egg, viser undersøkelsen Matforsk har gjort.

- Det ble ikke funnet noen bakterier i eggene vi testet, selv etter så lang tid, sier Marit Rødbotten i Matforsk.

I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom.

- Derfor er det viktig å ha kort holdbarhetstid stemplet på utenlandske egg. Vi har heldigvis vært forskånet for salmonella i norske egg, sier Åse Kringlebotn.

Myte om ferske egg

Eggets smak og egenskaper til matlaging er like gode etter to uker som hos dagsferske egg.

- Det avliver kanskje myten om at de aller ferskeste eggene er de beste til frokostegg. Uansett viser det at eggene i butikken er helt på topp. De fleste eggene i butikk er omtrent to uker gamle, sier Kringlebotn.

I perioder har norske eggprodusenter problemer med å levere nok egg. Det gjelder ikke minst til påske, da eggforbruket fordobles. Derfor blir det år om annet knapphet på egg til påske.

- Kjøp gjerne påskeeggene nå, så er du sikker på å ikke gå tom, sier Åse Kringlebotn.