Egg holder seg lenge

Norske egg holder seg friske og like gode i flere måneder, viser en undersøkelse fra Matforsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gode lenge: Egg holder seg friske og gode mer enn dobbelt så lenge som datostemplingen tilsier, viser en ny undersøkelse Matforsk har gjennomført. (Foto: Astrid Hals)Gode lenge: Egg holder seg friske og gode mer enn dobbelt så lenge som datostemplingen tilsier, viser en ny undersøkelse Matforsk har gjennomført. (Foto: Astrid Hals)

Oslo (NW): Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk

- Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier. Det er trist at så mange gode egg kastes her i landet, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

- Eggene smaker godt og er helt trygge å spise flere uker etter at datostemplingen er gått ut. Eggene trenger heller ikke ligge helt nedkjølt. 12 grader er ideell temperatur, sier Åse Kringlebotn.

Tørker inn


Det er ikke farlig å spise egg som er et halvt år gamle, selv om de kan ha en liten bismak.

I tillegg til bakterieanalyse, testet Matforsk eggene på et trenet og profesjonelt dommerpanel, som fikk egg servert både som eggestand, eggedosis og i bakverk som sukkerbrød og marengs.

Bakeevnen er like god etter to måneder, men de eldste eggene i undersøkelsen hadde mistet noe av de gode egenskapene som binde- og hevemiddel i bakverk.

Dessuten skrumper eggets innhold litt inn når det blir gammelt, slik at det trengs flere egg til bakingen.

Trygge norske egg


Selv etter syv måneder er det helt trygt å spise norske egg, viser undersøkelsen Matforsk har gjort.

- Det ble ikke funnet noen bakterier i eggene vi testet, selv etter så lang tid, sier Marit Rødbotten i Matforsk.

I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom.

- Derfor er det viktig å ha kort holdbarhetstid stemplet på utenlandske egg. Vi har heldigvis vært forskånet for salmonella i norske egg, sier Åse Kringlebotn.

Myte om ferske egg

Eggets smak og egenskaper til matlaging er like gode etter to uker som hos dagsferske egg.

- Det avliver kanskje myten om at de aller ferskeste eggene er de beste til frokostegg. Uansett viser det at eggene i butikken er helt på topp. De fleste eggene i butikk er omtrent to uker gamle, sier Kringlebotn.

I perioder har norske eggprodusenter problemer med å levere nok egg. Det gjelder ikke minst til påske, da eggforbruket fordobles. Derfor blir det år om annet knapphet på egg til påske.

- Kjøp gjerne påskeeggene nå, så er du sikker på å ikke gå tom, sier Åse Kringlebotn.

Personvernpolicy