Sovestillingen viser hvem du er

Illustrasjon: Sverre Bjørstad Graff.
Illustrasjon: Sverre Bjørstad Graff.

Kan sovestillingen du foretrekker si noe om din personlighet? Ja, mener britiske søvnforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Foretrekker du å krølle deg opp i fosterstilling når du skal sove, kan det være at du er tøff på utsiden, men myk inni. Men sover du på magen med hendene rundt puten, er du muligens mer sårbar enn gjennomsnittet.

Det mener i hvert fall britiske søvnforskere, som har intervjuet 1000 personer om hvilken stilling de benytter når de skal sove.

Med bakgrunn i denne undersøkelsen mener forskerne å ha identifisert de seks vanligste sovestillingene og hvilke personligheter som er typiske for hver stilling.

- Vi er alle klare over at kroppsspråk sier noe om hvem vi er mens vi er våkne. Men også underbevissthetens kroppsspråk kan si noe om hvilken mennesketype vi er, sier leder for søvnundersøkelsen, Chris Idzikowski til Reuters.

De seks vanligste sovestillingene og personlighetstypene er som følger:

Fosterstillingen (41%):
Denne stillingen var den desidert mest utbredte i undersøkelsen. 41% av de spurte foretrekker å krølle seg sammen i fosterstilling når de skal sove. De som sover i fosterstilling skal være tøffe på utsiden, men myke inni. De kan også virke sjenerte ved nye bekjentskap, men slapper fort av.

Tømmerstokk (15%):
De som foretrekker å sove på siden med armene ned armene ned langs hoftene, regnes for å være sosiale, utadvendte mennesker som stoler på fremmede.

Lengteren (13%):
Mennesker som sover på siden med begge armene strukket ut fra kroppen sies å ha en åpen natur, men kan også fremstå som mistenksomme og kyniske. De bruker gjerne lang tid på å ta avgjørelser, men når de først har bestemt seg, vil de nødig forandre avgjørelsen.

Soldat (8%):

Soldatstillingen kjennetegnes ved at man ligger på ryggen, med begge armene strakt nedover siden. De som foretrekker denne sovestillingen er vanligvis stille og reserverte, og stiller høye krav til seg selv og omgivelsene.

Fritt fall (7%):
Folk som ligger på magen med hendene rundt puten og med hodet lent mot en side er gjerne flokkdyr og mer sårbare enn gjennomsnittet. De liker ikke kritikk eller ekstreme situasjoner. Forskerne mener forøvrig at denne sovestillingen er spesielt godt egnet for fordøyelse.

Sjøstjerne (5%):
Den siste hovedkategorien av sovestillinger er «sjøstjerne-stillingen», på ryggen med begge armene opp rundt puten. Personer som sover i denne stillingen er hjelpsomme og gode lyttere, men er vanligvis ikke så glade i oppmerksomhet. Sover du i sjøstjerne eller soldatstilling er sjansen også større for snork.

Resten av deltagerne i undersøkelsen oppga at de sovnet i varierende stillinger, eller ikke var bevisste på hvordan de lå når de sov.