Komler og Champagne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Champagne er ikke bare en perfekt ledsager til østers og russisk kaviar. De franske luksusboblene passer også utmerket til ultranorsk husmannskost.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Champagne og fårikål, champagne og fenalår, champagne og komler. Ja, du leser helt riktig, det kostbare boblevannet går utmerket med norske husmannsretter.

(Foto: lennthompson.typepad.com)(Foto: lennthompson.typepad.com)

Men det er på langt nær noen historisk naturlig kombinasjon, for på den tid da champagne så dagens lys hos den franske munkeordenen på slutten av 1600-tallet, var ikke kongen av husmannskost, poteten, engang kommet til Norge.

Da

munkene så stjerner i Champagne og nøt sitt første sprudlevann, skulle nordmannen altså måtte vente ytterligere et halvt århundre på potetens magi.

En viss parallell ser man likevel for der Benediktinermunken Dom Pérignon (1639-1715) har fått æren for å ha oppfunnet champagne, kan presteskapet her til lands langt på vei få æren for potetens viktige rolle i det norske kosthold. For det var såkalte «potetprester» som ivret etter å opplyse om potetens fortreffelighet.

Men fra 1760 ble poteten dyrket i store deler av Norge, og rotknollen ble raskt en del av et kummerlig norsk kosthold. Hakk i hæl med dette så komlene dagens lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Gråere husmannskost enn komler får du nok ikke. Hadde det ikke vært for litt fargerikt tilbehør hadde dette definitivt vært noe av det tristeste innen norske matretter, rent visuelt. Men smaksmessig er den unnselige potetballen noe helt for seg selv.


Komler har et sødmefullt og rundt smaksbilde, den samme lette sødmen finner du også i komlegrytens kålrabi og gulrøtter. Denne sødmen møter sine kontraster i salt fårekjøtt og fet kraft. Alt i alt blir dette en flott matrett til champagne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Champagne med sin særegne smakskraft, sin sødme og høye syre,

blir i møtet med komle

både en kontrast og et komplement til denne trauste norske middagsretten.(Foto: canjordana.com)(Foto: canjordana.com)

Festboblenes formidable syre og friskhet renser opp fedmen i munnen. I tillegg har de aller fleste champagner en viss restsødme i form av dosage, en blanding av vin og sukker som tilsettes champagne like før korking. Denne sødmen i champagne henter frem sødmen i komler og rotgrønnsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En moden champagne med en viss sødme er nok derfor å fortrekke i kombinasjon med komlegryte, men også de knusktørre boblene ser ut til å fungere i denne anledning. De ultradelikate og skjørere champagnene derimot kan drukne litt i komlegrytas kraft.

En konklusjon kan være at jo mer personlig karakter, i form av sprudlevannets gjær og bakstpreg som annengangs gjæring på flaske gir, jo bedre følgesvenn til komlene.Komler


(ca 12 stk)

Kjært barn har mange navn;

komla, kumle, raspeball, raspekake, potetklubb, krumme, kompe eller potetball.

1 kg rå poteter
2 kokte poteter
2 ts salt
250 g byggmel
100 g hvetemel

Skrell potetene og rasp eller mal dem til en masse.

(Jeg bruker kjøkenmaskinen hvor jeg først rasper alle potetene, og deretter kjører litt og litt potetrasp, raskt med knivene, slik at massen ikke blir for finmalt. Har du en gammel kjøttkvern kan den gi perfekt konsistens.)

Mos og tilsett de kokte potetene. (Ønsker du tettere komler kan du droppe kokte poteter.) Bland inn mel og salt og form komlene med våte hender.

Kok godt med lettsatlet fårekjøtt i en stor kjele et par timer. Ha i komlene og la småkoke i cirka en halv time. Ha deretter biter av kålrabi, gulrøtter (og eventuelt noen poteter) i gryten og la det hele småkoke i ytterligere en halv time.

Komler er også godt alene, med sirup på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Finn din komle-champagne..• Rodez Blanc de Noirs Brut, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 289,90 (20726) Moestue.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, røde bær, sitrus, bakst og vanilje. Smaksrik, frisk og personlig med flott struktur og kremet fylde. Lang delikat ettersmak. Skjeldent god, fatlagret champagne til en billig penge.


• Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, Guy Charlemagne / Frankrike.

Pris: 252,80 (30689) Nafstad.

Lys gyllen. Dufter av epler, sitrus, fersken og tosat. Frisk, tett og mineralsk, med flott mousse og harmonisk syre. Middels fylde og lang ettersmak med hint av salt.

• Bollinger Grand Année 1997 Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 609,90 (6800) Haugen-Gruppen.

Gyllen farge. Dufter av modne gule epler, sitrus, fersken, nøtter og landbrød. Flott mousse, smaksrik, frisk og fyldig. Harmonisk og lang, mineralsk ettersmak med hint av sjokolade. Litt svakere enn 1996, men fortsatt i toppsjiktet.

• Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages, Eric Rodez / Frankrike.

Pris: 387,00 (48203) Moestue.

Gyllen farge. Dufter av epler, fersken, sitrus og røde bær, samt bakeverk og mokka. Massiv, intens og harmonisk med kremet fylde, god syre og tett lang avslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Bollinger Spécial Cuvée Brut, Bollinger / Frankrike.

Pris: 354,50 (879) Haugen-Gruppen.

Lys gyllen farge. Dufter innsmigrende av gule epler, bakst og nøtter, samt hint av toffee. Smaksrik og fruktig med flott mousse og syre. God fylde og lang elegant ettersmak.

• Drappier Brut Nature, Drappier / Frankrike.

Pris: 269,90 (41949) NoFra.

Nydelig fersken farge. Dufter av modne gule epler, fersken, brød og jordbær, med hint av sjoklade.
Frisk, flott mousse, middels fylde og god balanse. Lang, særegen og mineralsk ettersmak.

• Ruinart Blanc de Blancs, Ruinart / Frankrike.

Pris: 399,90 (33810) Vinordia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lys gul farge. Dufter av modne epler, mineraler, sitron og brichot. Myk mousse, frisk frukt og god syre. Fyldig med lang delikat ettersmak.


• Veuve Clicquot Brut, Veuve Clicquot Ponsardin / Frankrike.

Pris: 333,90 (881) Moët Hennessy.

Lys stågul farge. Dufter av gule epler, sitrus, bakst og mineraler. Frisk og fruktig med fine og langvarige bobler. En klassisk champagne med lang ettersmak.

• Lanson Black Label, Lanson / Frankrike.

Pris: 299,90 (891) Stenberg & Blom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strågul farge. Dufter av epler, sitrus og brødbakst, samt hint av mandelkjerner. Frisk, fruktig og sitruspreget med fin mousse og syre. Middels fylde og lang ettersmak.

• Drappier Grande Sendrée 1999 Brut, Drappier / Frankrike.

Pris: 309,90 (14384) NoFra.

Lys gyllen farge. Dufter av modne gule epler, landbrød, sitrus og sjokolade. Frisk og fruktig med bløte bobler og fin fylde. Lang, mineralsk ettersmak.

• Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines, Besseat de Bellefon / Frankrike.

Pris: 239,90 (960) Best Cellars.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, sitrus, toast, mineraler og hint av toffee. Fruktig, smaksrik og middels fyldig med fine bobler, god syre og lang ettersmak.


• De Saint Gall Premier Cru Brut Tradition, Union Champagne de Saint Gall / Frankrike.

Pris: 244,90 (48177) Strøm.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus, mineraler og toast. Fine, bløte bobler, lett og fruktig med fin syre. Lang ettersmak.

• Cattier Rosé Premier Cru Brut, Cattier / Frankrike.

239,90 (43938) Eurowine.

Nyhet 4. mars.


Blek lakserød farge. Dufter av epler, røde bær, kirsebær, landbrød, og sitrus. Frisk, smaksrik og rund med fine bobler og sødmefull fruktighet. God fylde og lengde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Nicolas Feuillatte Brut, Nicolas Feuillatte / Frankrike.

Pris: 279,90 (39513) Engelstad.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, sitrus og toast. Fin mousse, syrefrisk og middels fyldig med lang ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Piper-Heidsieck Brut, Piper-Heidsieck / Frankrike.

Pris: Pris: 300,10 (3343) Maxxium.

Lys gyllen farge. Dufter av epler, sitrus, fersken, toast og mineraler. Bløt og fruktig med fine bobler og middels fylde. Lang ettersmak.


• Laurent-Perrier Brut, Laurent-Perrier / Frankrike.

Pris: 309,50 (34561) Robert Prizelius.

Lys gul farge. Dufter av epler, sitrus, kjeks og mineraler. Frisk, ren og klassisk, med middels fylde og god syre. Lang, fruktig ettersmak.

• Soutiran Blanc de Noirs Brut, Patrick Soutiran / Frankrike.

Pris: 253,50 (13454) Scandinavian Negotiators.

Lys gyllen farge. Dufter av modne epler, toast og smør. Noe sødmefull, lett og frisk, med fine bobler og middels lang ettersmak. Noe nøytral.

• Moët & Chandon Brut Impérial, Moët & Chandon / Frankrike.

Pris: 309,80 (895) Moët Hennessy.

Strågul farge. Dufter av gule epler, melon, mineraler, sitron og toast. Frisk, med fin mousse, mineralpreg og hint av salt. Lett og litt kjedelig i munnen med middels lang, lett syrlig ettersmak.