Pakker som klukker

Flytende gaver går myke pakker en god gang. Her er julegavetipsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Sliter du med å finne den perfekte julegaven? Juleshopping er sjelden en fornøyelig affære, og et velfylt shoppingsenter i desember kan vippe enhver av pinnen.

Men er mottakeren av den voksne og livsnytende sorten, er det ingen grunn til å fortvile.


På vin- og brennevinssiden er det et hav av gode alternativer. Før jul kommer en rekke produkter i spesielle gaveesker og flaskeformer.

Magnum eller enda større flasker er alltid en suksess i gavesammenheng. Størrelsen teller om vinen skal lagres, da den holder seg bedre i store flasker. De tar seg i tillegg godt ut i sammenhenger hvor det allikevel vil bli konsumert mer enn en flaske.

En annen garantert vellykket presang er musserende vin, noe folk unner seg alt for sjelden. Med Champagne under juletreet gir du samtidig bort følelsen av luksus og velvære, noe som mottakeren av din presang selvfølgelig fortjener.

Sterkvin og brennevin er også gode gavevalg. Velges for eksempel Armagnac eller årgangs-portvin, kan det godt hende du finner produkter som er like gamle som den du skal gi den til, noe som alltid er spennende.

Og best av alt er at du kan bestille i ro og mak, og få herligheten levert.Søk opp din vin eller brennevin på Vinmonopolet.no, eller ring telefonnummer 04560. Vinmonopolet har egen nettbutikk som leverer til et postkontor nær deg, til ditt vinmonopol, og i enkelte områder helt hjem på døren.

Bestilte varer leveres i løpet av noen få dager.Søker du på navn eller produktnummer (nummeret i parentes i omtalene under) i søkeruten til venstre på vinmonopolets nettsider, vil du få opp informasjon om produktet. Vær imidlertid oppmerksom på at søket ikke tar spesialtegn, og at det kan forekomme forkortelser; Chateau gir eksempelvis sjelden treff da det forkortes til Ch.

Klikker du på spørsmålstegnet i søkets treffliste, får du opp en liste over hvilke butikker som har produktet inne.Et problem med polets nettbutikkløsning er at varer som er midlertidig utsolgt fra importøren, kan forsvinne ut av produktlisten, slik at produkter som finnes i de enkelte butikkene ikke alltid kommer opp i trefflisten og kan oppfattes som utgåtte varer.

Det nylig åpnede spesialpolet på Briskeby i Oslo har i tillegg en rekke spesialimporterte produkter. Disse er per i dag hverken å finne på vinmonopolet.no eller i den trykte bestillingslisten, og du må fysisk i butikken for å kjøpe dem.

Ønsker du å finne tidligere

vin- og brennevinsomtaler

her i Neste Klikk, kan du søke i fritekstsøket øverst til høyre i dette vinduet.Årets flytende julegave-anbefalinger...

Rødvin

• Santa Sofia Amarone della Valpolicella Classico 2000, Santa Sofia / Italia.

Pris: 690,- /

150 cl

(43660) Eurowine. Finnes også i 75 cl, Pris: 299,50 (7905) og 300 cl, Pris: 1.200,- (43721).

Dyp rød farge. Dufter av mørke bær, tørket frukt, sjokolade og tobakk, samt noe fataromaer. Frisk, sødmefull fruktighet, god fylde og avrundede tanniner. Lang ettersmak med innslag av lakris.

Julegavefaktor:

Imponerende magnumflaske med elegant vin i flott trekasse, kan det blir bedre? Dette er en gave med stil til en du er glad i.


• La Rioja Alta Gran Reserva 904 1990, La Rioja Alta / Spania.

Pris: 614,- /

150 cl

(43178) Vinordia. Finnes også i 75 cl, Pris: 319,- (5633)

Mursteinsrød farge med lys kant. Dufter aromatisk av røde bær, vanilje, sigareske, kjøtt og lær. Smaksrik, elegant og svært kompleks med bløt struktur og runde tanniner. Kunne hatt litt mer frukt, men kompleksiteten veier opp. Lang, nydelig ettersmak.

Julegavefaktor:

Flott magnumflaske med tradisjonell etikett og nydelig, moden og ikke minst klassisk Rioja gir full score. Rett inn på undertegnedes ønskeliste.


• Arione Barbaresco 2001, Arione / Italia.

Pris: 1.465,- /

500 cl

(43558) Scandinavian Negotiators. Kommer også i 75 cl, Pris: 137,20 (13453).

Mørk mursteinsrød farge. Dufter av bjørnebær, kirsebær og kandiserte cocktailbær, samt hint av fat og tjære. Frisk, fruktig og lett kirsebærsyrlig med middels fylde og runde tanniner. Lang ettersmak med hint av sjokolade.

Julegavefaktor

: Utrolig gøy både å gi og få en vinflaske av denne dimensjonen. Når innholdet også er godt, er dette perfekt som både presang og til selskap.

Masi Campofiorin 2002, Masi / Italia.

Pris: 249,90 /

150 cl

(3339) Stenberg & Blom. Finnes også i 75 cl, Pris 129,90.

Dyp rød farge. Dufter av mørke bær, kirsebær, tørket frukt, kaffe og lær. Smaksrik, fruktig og elegant med runde tanniner og god fylde. Lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Flott magnumflaske med høy gjenkjennelsesfaktor, i hyggelig prisklasse, gjør den til en god julegavekandidat. Kommer i nøytral pappeske.

• Gran Feudo Reserva 2001, Bod. Julián Chivite / Spania.

Pris: 239,- /

150 cl

(6848) Vinordia. Finnes også i 75 cl, Pris: 100,- og 50 cl, Pris: 85,-.

Mørk rødlilla farge. Dufter av mørke og røde bær, krydder, anis og fat. Smaksrik, strukturert og klassisk med fin fylde og lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Flott magnumflaske, pent priset og med høy gjenkjennelsesfaktor gir også denne høy julegavefaktor. Et trygt valg.

• Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2002, Fetzer / USA.

Pris: 269,90 /

150 cl

(2166) Strøm. Finnes også i 75 cl, Pris: 119,90.

Mørk rød farge. Dufter av mørke bær, plommer, lær og fatkrydder. Fruktig, kraftig og smaksrik med god fylde, avrundede tanniner og lang, krydret ettersmak.


Julegavefaktor:

Fyldig og krydret vin i magnumflaske, som passer høytiden godt. Mye vin for pengene.


• Poetica di Notte, Arcus / Italia. Pris: 79,- (43663) Arcus.


Mørk rød farge. Dufter av kirsebær og røde bær, samt fuktig jord og fat. Frisk, fruktig og middels fyldig med runde tanniner. Lang ettersmak. Ukomplisert, men mye for pengene.

Julegavefaktor:

Kommer med forskjellige dikt og kunstneriske etiketter. Passer som en liten påskjønnelse til den poetiske og kunstneriske, til en kollega, venn eller bekjent.

Le Cadeau Bourgogne Rouge 2003, Arcus / Frankrike.

Pris: 109,- (43664) Arcus.

Mørk rød, middels dyp farge. Dufter av røde bær, kjøtt og lær. Lett, delikat, milde tanniner og god frukt. Middels lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Lekker kremhvit etikett med snirklete gulldekor gir et svært julete, litt «shabby chic»-preg. Kommer i tilsvarende kremhvit gaveeske med «til» og «fra»-merking. Lekker venninne-gave. Le Cadeau betyr «gaven» på fransk.

• Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva 2004, Viña San Pedro / Chile.

Pris: 109,90 (11780) Amundsen.

Rødlilla farge. Dufter av solbær, kirsebær og vanilje, med hint av fat. Frisk, fruktig og lett krydret med middels fylde og lengde. Lett å like.

Julegavefaktor:

Kommer i gaveeske i kartong. Passer som en liten oppmerksomhet til en kollega eller bekjent.

Sterkvin


• Allesverloren Vintage 2000, Allesverloren / Sør-Afrika.

Pris: 179,90 (44720) Bibendum.

Tett rubinrød farge. Dufter av svisker, solbær, fat og jord med hint av kanel. Frisk, fruktig, varm og fyldig med balansert struktur og fin fylde. Lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Dette er sør-afrikansk sterkvin produsert etter postvinsmetoden. Spennende alternativ som gave til den som elsker portvin. Kanskje sammen med en Stilton-ost?

Hvitvin

• Domaine des Malandes Chablis Grand Cru les Clos 2002, Domaine des Malandes / Frankrike.

Pris: 369,- (47453) Bibendum.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av epler, sitrus, sjø og smør, samt hint av fat. Rik, syrefrisk og mineralsk med lett fedme, flott struktur og fylde. Lang, elegant og smaksrik ettersmak.

Julegavefaktor:

Klassisk vingave uten annet fiksfakseri enn at det er en svært god Grand Cru Chablis. Passer til den vinbevisste eller burgunderfrelste.


• Le Cadeau Bourgogne Blanc 2003, Arcus / Frankrike.

Pris: 109,- (43665) Arcus.

Lys gulgrønn farge. Dufter av epler, lime og tropisk frukt. Frisk, fruktig, ukomplisert og middels fyldig. Middels lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Lekker kremhvit etikett med snirklete sølvdekor. Kommer i tilsvarende kremhvit gaveeske med «til» og «fra»-merking. Lekker og feminin venninne-gave. Le Cadeau betyr «gaven» på fransk.

Cava (musserende)


• Freixenet Reserva Real, Freixenet / Spania.

Pris: 149,- (41916) Robert Prizelius.

Strågul farge. Dufter av gule epler, lime, mineraler og kjeks. Flott mousse, frisk, fruktig og lett sitruspreget med middels fylde. Lang, balansert ettersmak.

Julegavefaktor:

Pluss for stilren flaske som skiller seg litt ut i mengden av Cava og til en hyggelig pris. En Freixenet mange ikke kjenner fra før.

• Segura Viudas Reserva Heredad Brut, Segura Viudas.

Pris: 199,00 (50437) Engelstad.

Lys gyllen farge. Dufter av modne gule epler, lime, bakst og svakt marsipan. Litt grove bobler. Fruktig, mineralsk og eplepreget med litt grov mousse og god fylde. Lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Kommer i forseggjort flaske med metalldekor, med et ørlite goth-preg, og tilhørende gaveeske. Perfekt «vrapping» for noen, litt mye for andre.

Champagne


• Pommery Royal Brut, Pommery / Frankrike.

Pris: 309,- (5656) Amundsen.

Lys gyllen farge. Dufter av gule epler, mineraler og landbrød med hint av mocca. Fin mousse, fruktig og elegant. God fylde og middels lang, klassisk ettersmak.

Julegavefaktor:

Kommer i lekker flaskeformet og juleblå gave-eske i metall. Passer til alle som er glad i champagne og så godt som alle andre i myndig alder. «Blått nytt år».

• Nicolas Feuillatte One Four Brut, Nicolas Feuillatte / Frankrike.

Pris: 98,- /

20 cl

(43502) Engelstad.

Lys gyllen farge. Dufter av epler, sitrus, mineraler og bakst. Lett, frisk og ukomplisert champagne med delikat mousse. Lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Kommer i supersøte små flasker i glitrende lyseblå. Perfekt som en liten gave og til høytidens festligheter.

• Laurent-Perrier Ultra Brut, Laurent-Perrier / Frankrike.

Pris: 379,- (43652) Robert Prizelius.

Lys strågul farge. Dufter av epler, sitrus, kjeks og mineraler. Fine bobler, frisk, syrlig og lett i munnen, men følger ikke helt opp duftene. Middels fylde og lengde.

Julegavefaktor:

Juleblå, sølvdekorert etikett og flaskehals gir et elegant jule- og nyttårspreg. Champagne er alltid vellykket som presang.


Nicolas Feuillatte One Four Rosé, Nicolas Feuillatte / Frankrike.

Pris: 98,- /

20 cl

(43501) Engelstad.

Ren rosa farge. Dufter av røde bær, blomster, mineraler og kjeks, litt sukkertøypreget. Lett og delikat i munnen med fine bobler, middels lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Ekstremt vellykket dekorert med rosa i sukkersøte-små flasker. Perfekt som en liten tilleggsgave, og til alle julens høytider.

Brennevin

• Eiffel Tower, H. Mounier / Frankrike.

Pris: 350,- /

50 cl

(42860) Eurowine.

Lys kastanjebrun farge. Dufter av tørket appelsinskall, karamell, mandler og fat. Varm, søtlig, fyldig og rund. Lang, smaksrik ettersmak.

Julegavefaktor:

Flott gave til den frankofile. En Cognac som kommer i forseggjort flaske formet som Eiffeltårnet.

• Domaine Au Martin 1976, Francis Darroze / Frankrike.

Pris: 595,- /

50 cl

(20595) Stenberg & Blom.

Gyllenbrun farge. Dufter av tørket aprikos, karamell, lime og vanilje. Frisk, fruktig, varm og fyldig. Lang rund ettersmak.

Julegavefaktor:

Armagnac som kommer i gavekartong. Er et godt gavealternativ til far i huset, eller mor - for den saks skyld.

• Aalborg Jule Akvavit 2005, Danish Distillers / Danmark.

Pris: 369,90 (20594) Amundsen.

Vannklar farge. Dufter av karve, dill og sitrus. Rund, frisk, varm og elegant med fin fylde. Lang ettersmak med innslag av anis.

Julegavefaktor:

Akevitt har svært høy julefaktor i utgangspunktet. Denne kommer i tillegg i en lekker svaneformet flaske og gavekartong.


• Antinori Grappa Tignanello, Antinori / Italia.

Pris: 369,- /

50 cl

(48053) Strøm.

Vannklar farge. Dufter av blomster og pasjonsfrukt. Varm, frisk og sitruspreget fruktighet. Lang, harmonisk ettersmak. Lett å like.

Julegavefaktor:

Stilren flaske, etikett og gaveeske. Flott og personlig som gave til Italia-venner.

• Xellent Vodka, Diwisa / Sveits.

Pris: 490,- (42628) Stenberg & Blom.

Vannklar farge. Litt søtlig duft med innslag av krydder. Varm, ren og bløt med krydret, litt oljepreget fylde. Middels lang ettersmak.

Julegavefaktor:

Lekker julerød flaske med robust, sølvfarget mutter-aktig kork. Elegant vodka som godt kan drikkes bar, gjerne med en dæsj vann.

God JulAlternativt

til Vinmonopolets egne nettsider kan du bestille via Apéritif, som sender bestillingen videre til vinmonopolet via e-post.


Fordelen her er at du også får opp utgåtte produkter. Apéritif gir deg i tillegg sine kvalitetsbedømmelser i trefflisten, samt at de linker til oppskrifter på mat hvor vinen er anbefalt, tester og vinartikler m.m. Merk at prisene hos Apéritif ikke alltid er oppdaterte og at omtalen kan være av en annen årgang enn den som er tilgjengelig i dag.Personvernpolicy