Et fiske-maraton

 Det tok mange år fra jeg først oppdaget Mellom-Amerikas ceviche-magi til jeg serverte retten til min kjære. Slikt blir det bråk av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen år tilbake tilbrakte jeg noen måneder i Montezuma, en liten landsby i Costa Rica. Jeg skulle bare bli noen dager, men ble i over fire måneder. Og nærmest daglig spiste jeg den herlige, friske og spicy fiskeretten, Ceviche.

I den lille kyst-landsbyen tok det ikke mange timene før fiskernes daglige fangst var «kokt» i lime fra nærmeste tre og krydret med fersk koriander og chilli.

Da jeg seks måneder senere satte foten på norsk jord igjen, var jeg nok litt mettet på lime-kokt fisk og retten gikk litt i glemmeboka.

Men en vakker dag meldte cheviche-hungeren seg igjen. Jeg var godt etablert med min kjære, som rett og slett ble litt sur den dagen han fikk sin Ceviche på fat. Ganske overrasket forsto jeg at det var fordi det var for godt.


Han hadde levd flere år enn nødvendig uten å kjenne til og ha smakt Ceviche, og han kunne ikke begripe hvorfor jeg ikke laget det før.

Her gjaldt det å gjøre opp for det tapte. Først etter tre ukers ceviche-maraton var jeg tilgitt.

All saltvannsfisk og skalldyr kan rå-marineres i sitrus-saft på denne måten. Syren i sitrus-saften «koker» fisken som om den virkelig skulle blitt varmebehandlet. Fisken skifter både farge og konsistens som følge av marineringen.

Variér gjerne med urter, frukt og grønnsaker. Jeg bruker ofte rødløk og paprika i min ceviche, noen ganger avocado, epler eller tomater og enkelte ganger også en dæsj Thai Sweet Chilli saus. Grapefrukt, papaya og mango er også prøvd med hell.

I Costa Rica spiste jeg alltid ceviche med flortynne og smaksnøytrale kjeks, Melba-toast eller lignende kan gjøre nytten. I Mexico har jeg blitt servert Ceviche med tortilla-chips, men da må man fritere tortillas selv og ikke kjøpe dem som ferdige chips.


Ceviche

500 g flyndrefilet

3 lime

1 sitron

1 dl olivenolje

1 rød chilli, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

2 vårløk, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket


Skjær fisken i små terninger. Bland med hakket vårløk, hvitløk, chili og koriander. Press saften av lime og sitron, bland med olivenolje og hell over. Settes kjølig i 6-7 timer. Retten bør vendes noen ganger under marineringen.


Drikk gjerne en frisk Riesling med litt fruktsødme til, eller også Fino Sherry.

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)

Personvernpolicy