Meny

Skapt for nytelse: Konjakk-konge om sølevann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver uke vil forskjellige mat- og vinglade nordmenn gi oss en smakebit av sin sanselige verden. Ukens utvalgte er konjakkprodusenten Kim Birkedal Hartmann.


Kim Birkedal Hartmann har en sprudlende, uhøytidelig og utadvendt personlighet.

Kim er 4. generasjon i det franske konjakkhuset Birkedal Hartmann, men tross sitt franske liv, snakker han flytende norsk og har norsk pass.

Konjakkhuset ble etablert i 1887 av nordmannen Halfdan Birkedal Hartmann og i dag er det Kim som viderefører familietradisjonene. Dette gjør han med stor suksess og nær tilknytning til gamlelandet.

Kim er mannen bak by-konjakkene, DDE-konjakken og i tillegg produserer han røde og hvite Bordeauxviner.



Kim Birkedal Hartmann lar seg villig fritte og her er hans ærlige bekjennelser:

Rødvin eller hvitvin?

- Rød... eller hvit Chardonnay.

-

Øl fremfor vin?

- Vin, men glad i norsk øl... ikke fransk.

-

Rått eller kremert?

- Biffen skal være rå eller «saignant» som vi sier i Frankrike.

-

Din ultimate sanselige opplevelse?

- Sødmen av en topp merlot fra Pomerol.

-

Rakfisk eller smalahove?

- Rakfisk.

-

Har du mikrobølgeovn?

- NEI.


-

Kokt eller stekt egg?

- Stekt med kumin, olivenolje og eddik, med smeltet ost på.


-

Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?

- Chateau Haut Marbuzet 1996 , St Estephe og litt Cheval Blanc 1982, St Emilion GCC.

-

Cognac eller konjakk?

- Konjakk, for å unngå unødvendige snobberier.

-

Spiser du pizza grandiosa?

- Elsker det, men det gjør ikke kolesterol-legen min. (Kim refererer nok ikke til den norske frossen-varianten, red. anm.)

-

Har du noen rare matvaner?

- Jeg bruker hvitløk på alt.

-

Akevitt - med eller uten grimaser?

- Elsker akevitt med øl og får i kål, med ett stort smil.

-

Favorittoppskriften?

- Stekt tartar! Med det beste tartar-kjøttet fra Monsieur Pagis, to eggeplommer, ketchup, sterk amora-sennep fra Dijon, sjalottløk, oppkuttetede cornichon (små sylteagurker), Worcesterhire saus, tabascosaus, en dråpe Birkedal Hartmann Cognac VSOP og persille, blandes sammen.

- Formes til fete burgere og stekes på varm panne i 20 sekunder på hver side. Spises med grønn salat med hviløk-vinaigrette.

-

Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?

- Helst suppe.

-

Hva spiser du på julaften?

- Norsk svinestek og sylte.


-

Sushi eller brunost?

- Brunost.

-

Hva MÅ du ha i kjøleskapet?

- «Presliced lerdammer»-ost for å ha på mine ristede skiver av Pain Poilane om morgenen, og kald San Pellegrino.

-

Salt eller søtt?

- Salt.

-

Jeg glemmer aldri...

- Klokken er 20.00 og jeg er fremdeles på kontoret, men skal være i bursdagen til en av mine gode venner i Cap Ferret, en times kjøring fra Bordeaux.

- Jeg har ikke fått tid til å kjøpe en gave og alt er stengt. I panikk minnes jeg at akkurat han ga meg en fabelaktig gave til min egen bursdag.

- Jeg går i smakerommet vårt og finner den beste cognacen, en nydelig flaske, 30 år gammel og dermed like gammel som han. Med andre ord den perfekte gaven.

- Stolt ankommer jeg middagen. Det er kjempestemning gjennom hele middagen, og til kaffen gir jeg mitt mesterstykke til min venn, som nesten får tårer i øyene av glede.

- Han foreslår at vi smaker den med en gang, fordi denne flasken vil han dele med venner. Tyve glass blir servert og en stor skål for bursdagsbarnet....

- Ti av de tyve spytter plutselig ut det de har i munnen, mens de ti andre ikke vet hva å gjøre med det. Jeg føler meg litt uvel, ikke bare fordi alle har spyttet ut, men også fordi det jeg har i munnen er helt ufyselig.

- Det viste seg at denne flasken ble brukt til demonstrasjon på messer og inneholdt farvet vann som kan ha stått i solen i ukesvis.

- Moralen i historien er: All drikke er ikke alltid det som det ser ut til å være!


Birkedal Hartmann Cognac



Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus