Fabelaktige Le Cris

Det er ikke ofte jeg vier en hel artikkel til én enkelt vin, men så er også Pouilly Fumé Le Cris noe utenom det vanlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Blant septembernyhetene kom Loire-vinen Pouilly Fumé Le Cris til oss nordboere, en lansering som ikke har vært helt uten kamp.

Importør Christopher Moestue forteller at han først smakte Le Cris på slutten av 80-tallet. Det var hos vennen Tim Johnston som i dag driver Juveniles vinbar i Paris.

Da Christopher Moestue startet Moestue Grape Selections i 1996 var Le Cris en av vinene han virkelig ønsket seg i porteføljen, men det skulle vise seg å ikke bli noen enkel sak. Vinprodusenten Alain Cailbourdin produserte rett og slett ikke nok vin til å dekke etterspørselen, og det skulle gå nesten ti år før vi, som følge av at Cailbourdin kuttet ut en av sine store kunder i USA, kunne oppleve Le Cris.

Udiskuterbar lagringskraft


For å vise denne lagringskapasiteten og kvaliteten som Le Cris har, presenterte Moestue vinen i form av en vertikalsmaking i forkant av septemberslippet.

En vertikalsmaking, som vil si å smake samme vinen i en rekke årganger, er noe av det mest spennende du kan være med på innen vin. På så måte får du nemlig et fantastisk innblikk i vinens utvikling, kvalitet, lagringskapasitet og forskjellen på gode kontra vanskelige år.


Vi smakte Le Cris i syv forskjellige årganger med 1996 som den soleklart beste årgangen, og 1989 som en god nummer to.

Pouilly Fumé Le Cris 1996, som nærmest kan beskrives som en krysning mellom en gammel riesling og en Chablis Gran Cru, er definitivt noe av det mest imponerende jeg har smakt av Pouilly Fumé. En vanvittig mineralsk vin med flott syre og struktur. Også 1989-årgangen var utrolig frisk i forhold til alderen.

Rett og slett fantastisk


Den tilgjengelige 2004-årgangen bør med fordel dekanteres. Dette er en ung og tett vin som vil ha svært godt av luft.

Ikke alle tenker lagringsvin når det gjelder Pouilly Fumé, da det er den unge og snertne Savignon Blanc-vinen de er ute etter. Og de færreste vil anbefale opp til 15 års lagring. Når det gjelder Le Cris bør de som har lagringsmulighetene i orden satse på noen flasker i vinkjelleren, for 2004-årgangen har forutsetningene i orden.

• Pouilly Fumé Les Cris 2004, Cailbourdin / Frankrike.

Pris: 175,- (44464) Moestue.

Blek gul farge. Dufter av stikkelsbær, solbærblader, sitrus og flintpregede mineraler. Flott, frisk, stram og utrolig mineralsk med høy syre, fin struktur og middels fylde. Ren, lang og elegant ettersmak.(Alle foto: domaine-cailbourdin.com)

Domaine A. Cailbourdin
Personvernpolicy