Alle veier fører til rom

Sjørøverdrikk, drink- og kakeingrediens og en av grunnstenene både i kapitalismen og i 30-tallets mafiavirksomhet; «sukkerspriten» rom egner seg dessuten utmerket som avec.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Femten mann på en død manns kiste. Hei og hå og en flaske med rom..» <BR> -Skatten på Sjørøverøya, Robert Louis Stevenson -1883-<BR> (Foto: sorenz.dk)«Femten mann på en død manns kiste. Hei og hå og en flaske med rom..»
-Skatten på Sjørøverøya, Robert Louis Stevenson -1883-
(Foto: sorenz.dk)

Kineserne sto bak kruttet, og det er ikke overraskende at også sukkerroene stammer fra den kanten. Aleksander den store hadde sukkerrørene med seg fra Kina til Egypt allerede for 2000 år siden.

Senere skulle maurerne ta sukkeret med til Europa, men det var først når Christofer Columbus i 1493 reiste til de Vest-Indiske øyer for å lage sukker at vår tids rom så dagens lys.

Slavenes blodslit


Historien sier videre at det var slavene på sukkerplantasjene som først laget rom av melasse og vann som hadde gjæret i solsteiken. Melasse er en tykk, brun sirup og et restprodukt i sukkerproduksjonen.

Viseadmiral Edward Vernon (kalt Old Grogram etter stoffet i sin skipsfrakk) gjorde en innsats for skipsroen. <BR><BR> I 1740 beordert han at mannskapets daglige rom-rasjonen skulle tynnes ut med vann. Blandingen fikk tilnavnet grog, en drikk som gjorde mannskapet mindre groggy. <BR> (Foto: bruce.ruiz.net)Viseadmiral Edward Vernon (kalt Old Grogram etter stoffet i sin skipsfrakk) gjorde en innsats for skipsroen.

I 1740 beordert han at mannskapets daglige rom-rasjonen skulle tynnes ut med vann. Blandingen fikk tilnavnet grog, en drikk som gjorde mannskapet mindre groggy.
(Foto: bruce.ruiz.net)

Rom ble fort viktig for koloniøyene Karibias lokaløkonomi og senere en viktig del av handelen mellom tre kontinenter.

Med valuta i europeiske varer byttet handelsmenn til seg afrikanske slaver, som igjen ble byttet med sukker og rom i Vest-India.

Etterspørselen var økende og sukkerproduksjonen trengte arbeidskraft. Man regner med at mer enn elleve millioner slaver måtte bøte med livet i sukkerplantasjene.

Siden den gang har rom blant annet vært helsedrikken blant conquistadorer, sjømenn og pirater. Man antok at rom forebygget sykdommen skjørbuk.

Tåler sammenligning

Sukkerrør, Saccharum officinarum, er en gressart som blir opp til syv meter høye og kan ha en diameter på syv centimeter, og man trenger omtrent et tonn sukkerrør til cirka 15 liter rom.

I 1927, under forbudstidens USA, regner man at mafiabossen Al Capone tjente hele 105 millioner dollar på Karibias gyllenbrune dråper.<BR> (Foto: georgetown.edu)I 1927, under forbudstidens USA, regner man at mafiabossen Al Capone tjente hele 105 millioner dollar på Karibias gyllenbrune dråper.
(Foto: georgetown.edu)

Sukkerrørene presses og av sirupen trekkes det ut sukker, mens restsirupen, melassen, kokes tre ganger til en seig brun masse.

Denne vannes ut og gjæres i alt fra 12 timer til 12 dager. Deretter destilleres satsen et par ganger i kobberpotter, «pot stills», for så å lagres på eikefat om man ønsker de gylne brune variantene.

En brun rom kan lagres i årevis og utvikle fantastiske dufter og smaker.

En vellagret rom tåler enhver sammenligning med andre edle brennevin som konjakk og whisky.

Sjokolade + rom = sant

For noen år tilbake spiste jeg et fantastisk måltid på en finere restaurant i Gøteborg. Maten er mer eller mindre glemt, men sjokoladesymfonien og mitt glass med rom drømmer jeg om fremdeles.


Rom, rum eller ron har også gått under navnene rumbullion, rødøye, barbadosvann, djevelens død, rumbo, drep faan og admiral Nelsons blod.<BR> (Foto: pelicanbaylighthouse)Rom, rum eller ron har også gått under navnene rumbullion, rødøye, barbadosvann, djevelens død, rumbo, drep faan og admiral Nelsons blod.
(Foto: pelicanbaylighthouse)

Ikke bare var dette en fantastisk smaksopplevelse, men dette glasset åpnet mine øyne for gammel og ærverdig rom.

Sjokolade ansees gjerne som vanskelig å kombinere med drikke, men det finnes mange gode alternativer og nettopp rom er en av dem.

Den runde og karamelpregede varmen i rom balanserer den fete og søte sjokeladesmaken, og i enkelte lagrede rom finner man sågar dufter i retning av sjokolade.

Kombinert med assortert sjokolade, gjerne med karamell og nøtter, viser romen seg fra en ny side i hver munnfull. Kan man be om mer?


• Angostura 1824, Angostura / Trinidad og Tobago.

Pris: 489,90 (44502) Strøm.

Rødbrun farge. Dufter av tørket frukt og plommer, honning, krydder og vanilje med innslag av røyk. Rund og smaksrik med flott fylde som smelter i munnen. Lang kompleks ettersmak. Fantastisk.

• Cruzan Single Barrel Estate Rum, Cruzan / USA.

Pris: 479,90 (46475) Amundsen.

Mahogni farge. Dufter rent av ingefær, karamell, vanilje, sjokolade og nøtter. Flott, fløyelsmyk, harmonisk og tørr med litt oljeaktig fylde. Lang delikat ettersmak.

• Mount Gay Eclipse, Mount Gay / Barbados.

Pris: 270,20 (11108) Maxxium.

Lys gyllenbrun farge. Dufter av karamell, tørket frukt, eik og vanilje. Frisk, rund og balansert. Middels fyldig, harmonisk karamellpreget smak og lang ettersmak. Et røverkjøp.

• Mount Gay Extra Old Rum, Mount Gay / Barbados.

Pris: 323,- (20331) Maxxium.

Dyp gyllenbrun farge. Dufter av moden frukt, kokos, treolje, brun sirup og sjokolade. Smaksrik, kompleks og fyldig. Lang, litt røykpreget og nøtteaktig ettersmak.

• Cruzan Diamond Rum 5 Years, Cruzan / USA.

Pris: 315,- (46475) Amundsen.

Mahogny farge. Dufter tørket tropisk frukt, sirup, fat og svakt allehånde. Rund, sødmefull og fruktig med fin fylde. Lang ettersmak med noe røykpreg.


• Ron Añejo Pampero Especial, Dalla Industries Pampero / Venecuela.

Pris: 258,- (11348) Diageo.

Gyllenbrun farge. Dufter av tørket appelsinskall, fat, krydder og karamell. Krydret, tørr, middels fyldig og balansert munnfølelse. Lang ettersmak med hint av pepper.

• Havana Club 7 Años, Havana Club / Cuba.

Pris: 332,- (30024) Brand Partners.

Rødbrun farge med svakt grønnskjær. Dufter av kandisert sukker, fatkrydder og tørket frukt. Rund, middels fyldig med tydelig eikekarakter.

• Cruzan Dark Rum 2 Years, Cruzan / USA.

Pris: 262,90 (44593) Amundsen.

Lys gyllenbrun farge. Dufter av sitrus, blomster, demerasukker og vanilje med hint av sjø. Mild, vaniljepreget og middels fyldig. Delikat ettersmak.

• Øya Rom 2005, Arcus Jamaica.

Pris: 289,90 (43456) Arcus.

Dyp kanel farge. Dufter karamell, trevirke, tørket frukt og krydder. Fyldig, markert eikekarakter, sødmefull og varm. Lang ettersmak med innslag av vanilje.