Tid for matpakka

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har matpakke vært et mer brennhett tema i media. I disse dager starter en ny matpakkesesong og her er boken for matpakkepakkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Matpakka»

, Marit Røttingsnes Westlie, Øystein Westlie (Foto)
(Cappelen, 2005)

Matpakke og skolemat er i vinden og forfatter Marit Røttingsnes Westlie traff blink når hun denne måneden lanserte sin nye kokebok, «Matpakka». Boken inneholder oppskrifter på matpakkebakst og andre spennede varianter av nistemat for store og små.

Jeg kan like gjerne innrømme det med en gang, det var ikke helt uten forventninger jeg mottok denne boken. Marits forrige bok «Nybakt» er nemlig den beste bakeboken jeg har, og som matskribent/matvrak har det blitt en og annen bakebok etterhvert.

Jeg får rett og slett et eierforhold til Marits oppskrifter, de kunne like gjerne vært mine eller så blir de mine.

Kanskje er det fordi jeg indentifiserer meg med mat som pesto og bulgurhvete etter åresvis av nærkontakt med tigerstadens invandrerbutikker, eller det er fordi jeg selv har barnehage- og skolebarn som jeg vil at skal spise sundt. Det kan også være fordi jeg gjerne baker 80-tallets tjukke pizza en og annen lørdagskveld og aldri blir lei innbakte pølser, eller rett og slett fordi Marit Røttingsnes Westlie ga meg den ultimate bolleoppskriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett grunn så treffer Marits kokebøker meg midt i hjerte...og maven.


Barnemat eller mat til barn


Særegent med denne boken er den uredde bruken av «voksenmat» til barnas matpakker. Det er så lett å tenke at man ikke kan krydre barnas mat, eller forutinntatt å mene at dette liker de vel ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokens oppskrifter er milde nok til at de passer de små ganer, men også «spicy» nok til at man ikke setter barna i liker-ikke-båsen. Barn flest er glad i smaksrik mat, med mindre de er småkresne «brunost-barn». Selv har jeg et av hvert mat-barn; en som ofte ikke liker og en som spiser det meste. Boken «Matpakka» treffer dem begge.

Matpakka byr også på tips og råd til innpakning, forberedelser og matkombinasjoner. Og for all del du trenger ikke ha barn for å ha glede av boken, du trenger ikke en gang ha matpakke.

Prøv deg på baguette med kjøttboller og potetsalat, eller nudler med chilli og cashewnøtter. Selv trekker Marit frem spansk potetomelett, når jeg spør hvilken rett som er hennes personlige favoritt...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spansk potetomelett


(4-5 personer)

For å få den ønskede tykkelsen må du lage en så stor porsjon. Med mindre du har en liten stekepanne.

3 store poteter
1 ss smør
2 ss olivenolje
1 rød paprika
1 liten løk
8 egg
6 ss melk
1/2 ts salt
pepper

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha smør og olje i stekepannen sammen med potetene og la dem steke på middels varme i 10-15 minutter. Skjær paprikaen i firkanter på ca. 1 x 1 cm, hakk opp løken og ha i sammen med potetene etter 5 minutter.

Pisk sammen egg, melk, salt og pepper og hell over grønnsaksblandingen. Rør om slik at eggeblandingen fordeler seg over alle potetbitene og i hele pannen. Legg på lokk, skru ned varmen litt og la det stå slik ca. 15 minutter. Når alt er stivnet på toppen er det på tide å snu omeletten.

Bruk en stekespade og kjenn etter at omeletten er løs i kantene. Du trenger en tallerken eller et fat som er litt større enn stekepannen. Legg den som et lokk over pannen og hvelv pannen slik at omeletten havner på fatet. Når Marit hvelver, holder hun håndtaket mot seg, legger noen grytekluter oppå tallerkenen så hun slipper å brenne fingene, og løfter opp håndtaket (og stekepannen) slik at det peker bort fra henne. Da skal forhåpentligvis omeletten løsne og havne på fatet. Så lar hun omeletten pent skli ned i stekepannen igjen. Etter 5 minutter kan hun gjenta hele snuprossesen og få omeletten over på et serveringsfat.

Marit forklarer videre at omeletten tåler godt å lages kvelden i forveien. Omeletten skjæres opp i fine trekanter, litt smør på noen skiver og lunsjen er klar.

Det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat, sang Knudsen og Ludviksen i sin tid. Men dét var vel før det.