Verdens verste pave

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johannes XII var såvidt atten år gammel da han ble innsatt som pave. Hans tid som Pave Johannes XII går for å være en av de verste i historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Pave Johannes XII (pave 955 - 964) var en ulv i fåreklær. Hans tid som pave regnes for å være den verste i historien.Pave Johannes XII (pave 955 - 964) var en ulv i fåreklær. Hans tid som pave regnes for å være den verste i historien.

Få passet nok dårligere til pave-embetet Johannes XII (den tolvte) hadde de ni årene fra 955 til 964.

I tillegg til å være svært ung, hadde Johannes XII en sterk og fremtredende forkjærlighet for slåssing, mishandling av fiender, brann, jakt, felttog mot rivaliserende prinser, gambling og seksuell utfoldelse - fortrinnsvis med kvinner.

Selv etter

at han var blitt pave fortsatte Johannes å hengi seg til disse usedelighetene. Det var lite i livet hans som var en pave verdig. Han levde i sus og dus og ingen vergeløs kvinne kunne kjenne seg trygg for hans sterke lyster.

Han forvandlet den katolske kirkes fremste katedral, Lateranet, til et bordell, hadde stadig forhold til gifte kvinner. Og fullstendig forblindet av sin lidenskap hadde han til og med overdynget en av sine elskerinner med kostbarheter fra Peterskirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den romerske keiseren

Otto 1 som til slutt fikk paven avsatt i desember 963. Da var anklagene mange: Johannes XII skulle ha ordinert en diakon i en stall, innsatt en ti-årig gutt som biskop i Todi, forvandlet Lateran-palasset til bordell, voldtatt kvinnelige pilegrimer i St. Peterskirken, stjålet ofre til kirken, skålt med djevelen og mens han spilte terningspill, påkalt Jahve, Venus og andre hedenske guder og demoner.

Men selv om han endelig var avsatt og keiser Otto hadde fått på plass en ny pave, Leo VIII, var ikke Johannes den som ga seg. Straks Otto forlot Roma, kom Johannes tilbake, og den nye paven Leo VIII måtte flykte.

Nå var Pave Johannes ordentlig sinna, og hevnen han tok over alle som gikk ham imot var grusom. Han mishandlet mange ved å skjære av dem tungen og hugge av dem nese og hender.

Gleden for Johannes

var imidlertid kortvarig. Kort tid etter at han hadde besteget pavetronen på ny, ble han rammet av slag mens han var midt oppe i en usedelig handling med en gift kvinne.

Ryktene ville ha det til at det var selveste Satan som stod bak slaget. Men hvorfor Satan skulle ønske Johannes 12 død, kan man jo bare spørre seg om.

Pave Johannes XII døde 14. mai 964. Bare 27 år gammel.


Kilder: Forbløffende fakta, Pavene - Pavedømmet gjennom 2000 år, Catholic Encyclopedia.