Himmelsk vin

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pavens hytte og munkenes vin, østersfarm og fiskersjarm, deilig sol og nydelig vin. Sør-Frankrike har mye å by på, la deg friste av Rhône og Languedoc.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rhône er Frankrikes nest største vindistrikt med kjente vinområder som Côte-Rôtie, Hermitage og Crozes-Hermitage i nord, og Gigondas og Chateauneuf-du-Pape i sør.

Languedoc derimot, er kanskje mest kjent for storproduksjon at ukomplisert og frisk landvin.

Forskjellene er dermed store om du velger å besøke disse to regionene, og med Sør-Frankrikes behaglige klima er dette vinområder som er verdt et besøk.

I Languedoc kan du kjenne kystluften i håret og kombinere vin med fersk sjømat, mens du i løpet av en times kjøretur kan nyte spektakulær utsikt og spennende vin fra kjente appellasjoner som Gigondas og Chateauneuf-du-Pape.

Paven i Rom var utstasjonert i Avignon fra 1309 til 1377, og i Chateauneuf-du-Pape hadde paven sin sommerresidens. I dag er slottet bare en ruin.Paven i Rom var utstasjonert i Avignon fra 1309 til 1377, og i Chateauneuf-du-Pape hadde paven sin sommerresidens. I dag er slottet bare en ruin.

Paven hadde en fantastisk utsikt over landsbyen og vinmarkene rundt fra «hytten» sin.Paven hadde en fantastisk utsikt over landsbyen og vinmarkene rundt fra «hytten» sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinstokkene i Chateauneuf-du-Pape er litt av et syn, uoppbundet i jordsmonn dekket av store rullesteiner. Det er utrolig at noen tenkte på å plante vinstokker her.Vinstokkene i Chateauneuf-du-Pape er litt av et syn, uoppbundet i jordsmonn dekket av store rullesteiner. Det er utrolig at noen tenkte på å plante vinstokker her.

Det kan være opptil 13 ulike druesorter i Chateauneuf-du-Pape, men det vanlige er tre eller fire.Det kan være opptil 13 ulike druesorter i Chateauneuf-du-Pape, men det vanlige er tre eller fire.

I fjellene ved Dentelles de Montmirail har Caves Saint Pierre 25 hektar vinmark som må plukkes for hånd. Utsikten er spektakulær.I fjellene ved Dentelles de Montmirail har Caves Saint Pierre 25 hektar vinmark som må plukkes for hånd. Utsikten er spektakulær.

Også vinfatene er estetiske i Rhône.Også vinfatene er estetiske i Rhône.

Madam Rei, er den eksentiske eieren av Chateau Saint Andre. Det er en aldri så liten bragd å ha tatt dette bildet av henne, da hun kun har tatt imot besøk ved et par anledninger tidligere.Madam Rei, er den eksentiske eieren av Chateau Saint Andre. Det er en aldri så liten bragd å ha tatt dette bildet av henne, da hun kun har tatt imot besøk ved et par anledninger tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du heldig kan du smake Chateauneuf-du-Pape rett fra tank hos Château Saint Andre.Er du heldig kan du smake Chateauneuf-du-Pape rett fra tank hos Château Saint Andre.

I Etang de Thau, Bouzigues er horisonten preget av østersfarm etter østersfarm.I Etang de Thau, Bouzigues er horisonten preget av østersfarm etter østersfarm.

Fiskerestauranten Saint Pierre i Bouzigues sin 83-årige eier ser ut slik en vassekte fransk fisker bør se ut, og han har ikke tenkt å gå av med pensjon i nærmeste fremtid.Fiskerestauranten Saint Pierre i Bouzigues sin 83-årige eier ser ut slik en vassekte fransk fisker bør se ut, og han har ikke tenkt å gå av med pensjon i nærmeste fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett fra sjøen og lekre på fat, himmelsk godt.Rett fra sjøen og lekre på fat, himmelsk godt.

Klosteret i Valmagne produserer fortsatt vin.Klosteret i Valmagne produserer fortsatt vin.

Klostersalen fungerte også som vinkjeller. Fatene er flere meter høye og munkenes vinproduksjon var stor.Klostersalen fungerte også som vinkjeller. Fatene er flere meter høye og munkenes vinproduksjon var stor.

Klosterhaven i Valmagne byr på meditativ ro.Klosterhaven i Valmagne byr på meditativ ro.

Korset er laget av vinstokker og vitner om de nære bånd mellom vin og religion.Korset er laget av vinstokker og vitner om de nære bånd mellom vin og religion.

I Languedoc er det vinranker så langt øyet rekker.I Languedoc er det vinranker så langt øyet rekker.
(Alle foto: Lene Aarnes)