Rosa invitt

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kald og frisk rosé er som skapt for slaraffenliv og sommersol. Trykk for all del de rosa dråpene til ditt hjerte, for rosè er sommervinen som fortjener oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


(Foto: Laroche)(Foto: Laroche)

Enkelte av oss kommer ikke utenom rosévin om sommeren. Det er når du har saltvann i håret og har fått litt sol på kroppen, at en avkjølt rosé er så herlig forfriskende.

Det er sammen med sommersolen at intressen for rosévin blomstrer opp. Hele 60 prosent av rosé-konsumet gjøres i løpet av sommermånedene, dermed levnes det liten tvil om at rosévin og sommer hører sammen

Men generelt er nordmenns forhold til rosévin overraskende beskjedent. Siden sine glansdager på 80-tallet har de rosa dråpene gått i glemmeboken for mang en nordmann.

Nå ser det derimot ut til at rosévinen går lysere tider i møte. Rosé-økningen har vært markant de siste årene, og bare fra 2003 til 2004 økte salget med rundt 20 prosent.

Gledelig er det også at utvalget har blitt større og ikke minst at kvaliteten har blitt langt bedre enn på det glade 80-tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosa til bords


Ikke bare er en kald rosévin leskende duggfrisk og vakker, den kan også fungere til omtrent hvilken som helst sommer-rett:

Rosévinen kan være perfekt til krabbe og blåskjell, da fruktsødmen balanserer den smaksrike sjømaten, og den kan matche tapasretter så vel som asiatisk mat. Også til salat, ratatouille og mildt krydret svin eller kylling er rosévin en sikker vinner.


Rosa fugler


(4 personer)

(Foto: Lene Aarnes)(Foto: Lene Aarnes)


2 kyllinger
2 gulrøtter
½ purre
1 pastinakk
½ rotselleri
½ kg sjampinjonger
10-15 små løk
1 kvist bladpersille
4 ss smør
5 dl kyllingkraft eller -buljong
4 dl tørr rosévin
1 ts salt
10 rosa pepperkorn
75 g smør

Sausen:
7 dl kraft
3 ss hvetemel
1 dl fløte
persilledryss

Del kyllingene i åtte deler. Skjær gulrøtter, pastinakk og selleri i biter og purre i skiver. Fres alt i smør i en kjele. Legg i kyllingbitene, hell over vinen og krydre med salt og pepper. Kok alt under lokk i cirka en time.
Skrell løken og rens sjampinjongene. Brun løken og stek på lav varme til den er myk. Del sjampinjongene i to eller fire og fres dem i smør. La dem steke til væsken har kokt inn.

Ta opp kyllingen og sil av grønnsakene. Kok inn kraften til 7 dl og jevn den med melet utrørt i litt vann. Ha i fløte og kok i fem minutter. Ha i løk og sopp, strø over hakket persille.

Server med aspargesbønner eller grønn salat og potetmos eller ris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bytter du ut kylling og sjampinjonger med fasan og kantareller, får du en eksklusiv og smaksrik variant som også passer svært godt med rosévinen.

Vær oppmerksom på at også rosévin er svært forskjellige og at alle ikke passer til alt. Skal du ha rosévin til mat bør du, som med annen mat-vin, velge i forhold til maten du skal spise. Med noen unntak bør du generelt velge en tørr vin med en viss kraft til maten og de litt mer saftige og sødmefulle til terrassen.

• Masciarelli Rosato 2004, Masciarelli / Italia.

Pris: 109,90 (47336) Bibendum.

Klar kirsebærrød farge. Dufter av bringebær, fersken og grapefrukt. Frisk, fruktig og fast i munnen med middels fylde. Lang og spenstig ettersmak.

• Château d'Aqueria 2004, Jean Olivier / Frankrike.

Pris: 157,- (7595) Vinordia.

Rød-rosa farge. Dufter av bringebær, sitrus og plommer. Frisk og elegant med fruktig bærpreg og fin fast munnfølelse. Middels fylde og lang ettersmak. Utpreget matvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Laroche Rosé de la Chevalière 2004, Laroche / Frankrike.

Pris: 109,90 (48180) Strøm.

Lakserød farge. Dufter av røde bær, i retning jordbær og fersken. Frisk, fruktig og elegant med fin struktur og middels fylde. Lang ettersmak.

• Château de la Tuilerie Ombre Rosé 2004, Chantal Comte / Frankrike.

Pris: 99,90 (43277) Vinhuset NoFra.

Ren rosa farge. Dufter av moreller, solbær og blomster. Frisk, fruktig og delikat med middels fylde. Lang ettersmak med bringebærpreg.

Pasqua Bardolino Chiaretto 2004, Pasqua / Italia.

Pris: 94,- (48338) Bibendum.

Rosa farge. Dufter av rips, blåbær og roser. Frisk, fruktig, lett og delikat med noe struktur. Middels lang ettersmak med lett fedme.

• Montarels Grenache Rosé 2004, Alignan du Vent / Frankrike.

Pris: 90,- (20702) Gavin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosa farge. Dufter av bringebær og rips samt svakt banan. Frisk, saftig og god i munnen. Middels fylde og lang fruktig ettersmak.

Donna Marzia Negromaro 2004, Conti Zecca / Italia.

Pris: 87,30 (20718) Eurowine.

Rød-rosa farge. Dufter av røde bær og rips med innslag av blomster. Ukomplisert, frisk og fruktig med middels fylde. Lang lett bitter ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Château de Campuget Rosé 2004, Ch. de Campuget / Frankrike.

Pris: 119,90 (30844) Best Buys.

Lys rød farge. Dufter av bringebær, smør og melon. Frisk, fruktig og smaksrik med god syre. Middels fyldig og lang ettersmak.

Terra Vecchia Rosé 2004, Coteaux de Diana / Frankrike.

Pris: 89,90 (48221) Bibendum.

Lakserød farge. Dufter av rips og moreller samt innslag av blomster. Frisk, fruktig og smaksrik med middels fylde. Lang ettersmak med preg av grapefrukt.

G

ran Feudo Rosado 2004, Julián Chivite / Spania.

Pris: 105,- (33072) Vinordia.

Lys rød farge. Dufter av røde bær og blomster. Frisk, fruktig og jordbærpreget smak. Middels fylde og lengde med innslag av grapefrukt i slutten.

Marqués de Cáceres Rosado 2004, Marqués de Cáceres / Spania.

Pris: 99,90 (7612) Stenberg & Blom.

Lys rød farge. Dufter av røde bær og bringebærsukkertøy. Frisk og fruktig med fin fylde. Lang ettersmak med innslag av grapefrukt.

Château de Ségriès, Henri de Lanzac / Frankrike.

Pris: 139,90 (48187) Best Buys.

Rosa farge. Dufter av bringebær, appelsin og karamell, nesten litt konjakk-aktige aromaer. Tørr, krydret og strukturert. Middels fylde og god lengde. Utpreget matvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Crawford Pansy Rosé, Kim Crawford / New Zealand.

Pris: 170,50 (43384) Haugen-Gruppen.

Kirsebærrød farge. Dufter av skogsbær, aprikos og tørket fiken. Søtlig, fruktig og rund terrassevin. Fin fylde og lang smaksrik ettersmak. Vinen er hyggelig tilegnet homofile, men for høy pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Campo Viejo Garnacha 2001, Campo Viejo / Spania.

Pris: 105,- (3799) Allied Domecq.

Rosa-oransje farge. Dufter av røde bær og krydder i retning salvie, samt snev av nøtter. Frisk, tørr og smaksrik. Fin fylde og lang urtepreget ettersmak.

Fetzer Valley Oaks Syrah Rosé 2003, Fetzer / USA.

Pris: 99,90 (48183) Strøm.

Lys kirsebær-rød farge. Dufter av friske røde bær, moreller og vanilje. Frisk, litt syntetisk jordbærpreg på smak. Middels fylde og lang ettersmak,

Chapel Hill Pinot Noir Rosé 2003, Henkell & Söhnlein / Ungarn.

Pris: 99,20 (42487) Eurowine.

Lys rød farge. Dufter av jordbær og svakt rips. Frisk jordbærpreget smak med noe sødme. Middels fylde og lengde.

Sutter Home White Zinfandel 2000, Sutter Home / USA.

Pris: 94,50 (33939) Haugen-Gruppen.

Oransje farge. Dufter av melon og honning. Sødmefull, honningpreget smak. Rund, fin fylde og lang særegen ettersmak. Mangler litt på fruktighet og kanskje i eldste laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Quinta da Espiga Rosé 2003, Casa Santos Lima /Portugal.

Pris: 99,20 (42486) Eurowine.

Ren rød farge. Dufter av bringebærsukkertøy og røde bær. Lett kjernepreget frukt og middels fylde. Lang, noe bitter ettersmak.

Perles de Rubis 2001, Ch. des Ardailloux / Frankrike.

Pris: 119,90 (41637) Stenberg & Blom.

Lys rød farge. Dufter av bringebær, solbær og krydder. Rund og smaksrik, mangler litt på fruktighet. Middels fylde og lengde.

• Rosa Di Ninfa, Ruffino / Italia.

Pris: 99.90 (861) Bibendum.

Lys rosa-rød farge. Dufter av røde bær med vekt på bringebær samt noe tropisk frukt. Frisk, fruktig og ukomplisert. Middels fylde og lengde.