Mange redd for gassgrillen

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år kjøper vi 50 000 gassgriller. Men hver femte nordmann føler ubehag og er litt redd i nærheten av propan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Illustrasjonsbilde)(Illustrasjonsbilde)

Nordmenn har lagt sin elsk på gassgriller, og mange lager seg et utendørs kjøkken om sommeren. I år kommer vi til å bruke over 100 millioner kroner på nye propangriller.

Men grillkosen er ikke ufarlig. Hver sjette nordmann har opplevd lekkasje i propanutstyr. Og mange frykter eksplosjon, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

Koble riktig

- Det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke skjer flere ulykker ved bruk av propan i Norge, sier fagsjef Torbjørn Tollefsen ved If Sikkerhetssenter til nyhetsbyrået Newswire.

Den første feilen vi gjør, er at vi ikke leser bruksanvisningen når vi kjøper nye produkter. I gleden over ny grill skal far ofte skynde seg med å teste utstyret. Og når deler må skiftes ut, hender det at han kobler rør og ledninger feil.

- Noen har til og med koblet til hageslanger som erstatning for ødelagt propanslage. Da er det bare et tidsspørsmål før noe går alvorlig galt, advarer Tollefsen.

Propanslangen kan du sjekke ved en bøyetest én gang i året. Er slangen full av småsprekker, må den byttes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smelter metall

Propan er en gass som er ypperlig til matlaging. Man får riktig temperatur umiddelbart, og varmen kan reguleres nøyaktig.

Men propan som brenner holder en svært høy temperatur, over 1900 grader. Metall kan smelte av denne varmen, og alt brennbart i nærheten av en gassgrill eller terrassevarmer kan ta fyr. Markiser og treverk er spesielt utsatt.

- Hold barna unna den glovarme gassgrillen. Det er også lurt å ha tilgang til en hageslange i tilfelle noe går galt under grillingen, også når du bruker kullgrill, sier Torbjørn Tollefsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlufting viktig

Det er strenge regler for oppbevaring av propan. Det er ikke lov å oppbevare gassbeholdere i kjellere, og det anbefales ikke å sette beholderen på loftet. Husk at propanflasker skal oppbevares stående.

- Propan er tyngre enn luft og vil lett bli liggende på gulvet, synke ned i kjellere eller grøfter, eller trenge ned i avløp. Det viktigste er å sørge for god utlufting. En liten gnist kan være nok til en eksplosjon, sier informasjonsansvarlig Harald Hovde hos gassleverandøren Aga.

Når flasken ikke er i bruk skal gassen stenges ved å vippe over hendelen på toppen av regulatoren. Hvis flasken ikke er i bruk over lengre tid, anbefales det å ta regulatoren av flasken. Har flasken rattventil, skal denne være stengt.

Det beste er å oppbevare propan i et brannisolert og godt isolert skap utendørs, på terrasse eller balkong. Beholderen kan oppbevares i kjøkkenbenken, så lenge benken er skikkelig ventilert.

Skal du oppbevare mer enn to 11-liters propanbeholdere, må du søke brannvesenet om tillatelse.

(Kilde: Newswire)