Åpen for alle - alltid

Vin til å bli religiøs av

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå og da møter man på vin som gir en følelse av andakt, vinhuset Allegrini har en hel rekke av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Recioto produksjon. (Foto: Allegrini)Recioto produksjon. (Foto: Allegrini)

Allegrinis historie strekker seg helt tilbake til 1500-tallet - en historie Giovanni Allegrini var bevisst da han startet det moderne vinhuset Allegrini. Et moderne syn på vinproduksjon overførte han også til sine barn, Walter, Marilisa og Franco, som overtok driften på 80-tallet.

I dag drives vinhuset av de to søsknene Marilisa og Franco Allegrini, etter at storebror Walter brått falt bort for noen få år siden. Vingården ligger i Valpolicella og er blant Verona-regionens aller fremste produsenter. Allegrini-familien produserer druer på over 70 hektar vinmark, fordelt på kommunene Fumane, Sant' Ambroggio og San Pietro.

Super-Valpolicella


Marilisa Allegrini (Foto: Lene Aarnes)Marilisa Allegrini (Foto: Lene Aarnes)

Allegrini holder en jevnt høy kvalitet gjennom hele sin vinrekke. Ikke bare er flaggskipet «La Poja» svimlende god, men også de rimligere vinene er til å ta av seg hatten for.

På grunn av de strenge reglene for produksjon og innhold i vin klassifisert som DOC (Demonazione di Origine Controllata), har Allegrini valgt å deklassifisere flere av sine prestisjefulle viner til IGT (Indicazione Geografica Tipica).

Allegrini fjernet molinara-druen til fordel for syrah i «La Grola» og «Palazzio Della Torre» fikk «feil» blanding med sin sangiovese, dermed kunne det ikke skrives Valpolicella på etikettene lenger. Det samme gjelder prestisjetunge og prisvinnende «La Poja» som er laget av 100 prosent corvina. Men om IGT-klassifiserte viner holder en kvalitet som dette, må det sies at klassefiseringen ikke betyr all verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

La poja vinmarken. (Foto: Allegrini)La poja vinmarken. (Foto: Allegrini)

Allegrini sine Ripasso-viner er heller ikke som andre, der andre lager ripasso på bunnfallet og restene etter Amarone produserer Allegrini sin ved å tilsette 30 prosent tørkede druer.

Amarone og de søte Recioto-vinene lages i det hele på tørkede druer. Druene tørkes naturlig og mister 40-50 prosent av sin opprinnelige vekt, noe som gir konsentrerte og smaksrike viner med mye fruktsødme.

Ferrari kjører fort


Allegrini leverer vin i toppsjiktet i den ene klassen etter den andre. At en Allegrini-vin er av god kvalitet føles omtrent like sikkert som at Ferrari kjører fort. Det kan anbefales å smake tre forskjellige Allegrini-viner og oppleve «den røde tråden» som går gjennom så vidt forskjellige viner.

Er du vin-entusiast bør du unne deg en flaske «La Poja», som ifølge Marilisa Allegrini er den første vinen på 100 prosent corvina. «La Poja» er en fantastisk vin, druene dyrkes i en parsell på toppen av vinmarken «La Grola», vakkert beliggende i Sant Ambroggio ved Gardasjøen. Også «La Grola» er blant Allegrini-vinene som har vunnet en rekke najonale og internasjonale priser.


Artikkelen fortsetter under annonsen

• La Poja 1999, Allegrini / Italia.

Pris: 469,- (7775) Robert Prizelius.

Tett og dyp rubinrød farge. Dufter av skogsbær, kirsebær og solbær, samt tørket frukt, muskatnøtt og tobakk. Smaksrik og strukturert med sødmefull frukt, avrundede tanniner og velintegrert eikekarakter. Fyldig med lang krydret ettersmak. En elegant og harmonisk vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen


  • La Poja 2000, Allegrini / Italia (kommende årgang).


    Mørk rubinrød og opak farge. Dufter av mørke kirsebær, solbær, tørket frukt, tobakk og fatkrydder. Rik, sødmefull fruktighet, avrundede tanniner og god fylde og fruktsødme. Lang elegant ettersmak. En elegant og harmonisk vin.


• Giovanni Allegrini Recioto Classico 2001, Allegrini / Italia.

Pris: 299 ,- / 50 cl. (34871) Robert Prizelius.

Dyp opak og rubinrød farge. Dufter av svisker, modne søte plommer, kirsebær, blyant og sjokolade. Sødmefull, fløyelsmyk og kompleks med runde tanniner og stor fylde. Lang ettersmak med innslag av pepper.

• Allegrini Amarone della Valpolicella 1999, Allegrini / Italia.

Pris: Pris: 449,- (40297) Robert Prizelius.

Mørk rød, opak farge. Dufter av kirsebær, solbær, svisker og mokka samt muskatnøtt og treverk. Tett og fyldig, rikt og sødmefullt bærpreg med smak av søt lakris og avrundede tanniner. Kjempelang krydret ettersmak

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Allegrini Amarone della Valpolicella 2000 (kommende årgang).


    Mørk og tett rød farge. Dufter av søte mørke bær, solbær, rosiner og sjokolade med innslag av kanel. Svært smaksrik og fyldig med runde tanniner og sødmefull fruktighet. Lang ettersmak med innslag av kaffe og lakris.


• Palazzo della Torre, Allegrini / Italia.

Pris: 169,- (33177) Robert Prizelius.

Dyp rubiurød farge. Dufter av skogsbær, kirsebær, tørket frukt og tobakk, med innslag av vanilje og rosmarin. Fruktig bærsødme, god fylde og lang, flott ettersmak med lett snerp.


• Corte Giara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2003, Allegrini / Italia.

Pris: 109,90 (20006) Robert Prizelius.

Dyp rubinrød farge. Dufter av mørke og røde bær, tørket frukt, vanilje og mandler. Sødmefullt og fruktig bærpreg, fin struktur, run og middels fyldig. Lang krydret ettersmak.

• La Grola 2001, Allegrini / Italia.

Pris: 199,90 (7774) Robert Prizelius.

Dyp rubinrød og opak farge. Dufter av mørke bær, plommer, tobakk og anis. Fast, fruktig og saftig med markerte tanniner og fin eikekarakter. Fyldig og lang elegant ettersmak.


• Allegrini Valpolicella Classico 2004, Allegrini / Italia.

Pris: 122,- (33174) Robert Prizelius.

Rubinrød og noe transparent farge. Dufter av modne mørke plommer og fuktig jord. Svært fruktig bærpreg, runde tanniner og god struktur. Middels fyldig og lang elegant ettersmak.

Les mer:


Azienda Agricola Allegrini