Petit Chablis, en standhaftig lillebror

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chablis er en av verdens vin-kjendiser. Minstemann i Chablis-familien heter Petit, en frisk og ungdommelig kar som slett ikke er å skjemmes over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Landsbyen Chablis er et stille og rolig sted det meste av året. (Foto: Lene Aarnes)Landsbyen Chablis er et stille og rolig sted det meste av året. (Foto: Lene Aarnes)

Vinregionen Chablis ligger i innlandet nord for Paris. Likevel består regionens unike jordsmonn av nesten 200 millioner år gammel sjøbunn med fosile østers og skjell.

Jordsmonnet med disse fossile muslingene blir kalt kimmeridge, mens det kalkholdige jordsmonnet uten muslinger kalles portlands.

Petit Chablis dyrkes i hovedsak på portlands-jordsmonnet, og ikke på kimmeridge-jordsmonn som øvrig Chablis.

På toppen av en cru-ås ligger det gjerne et lag med portlands-jordsmonn hvor det dyrkes Petit Chablis. (Foto: Lene Aarnes)På toppen av en cru-ås ligger det gjerne et lag med portlands-jordsmonn hvor det dyrkes Petit Chablis. (Foto: Lene Aarnes)

Vinen har dermed ikke den samme forutsetningen for å oppnå den karakteristiske sjø-karakteren som Chablis er så kjent for.

Men på grunn av den nære beliggenheten til Chablis-vinmarkene kan man likevel finne innslag av sjø i en Petit Chablis.

Det hører også med til historien av enkelte vinmarker klassifisert som Chablis sniker seg inn på portlands-jordsmonn, slik at det kan være vanskelig å skille en Petit Chablis fra en Chablis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Munkevin til innlandsfisk

Klosterbygningen, l'Obédience, som antas å være Chablis sitt fødested huser i dag vinhuset Laroche. (Foto: Lene Aarnes)Klosterbygningen, l'Obédience, som antas å være Chablis sitt fødested huser i dag vinhuset Laroche. (Foto: Lene Aarnes)

Man har alltid sett på Chablis som den ultimate sjømat-vin, men siden Chablis ligger midt i landet er det historisk sett begrenset med mat fra havet i denne regionen.

Derimot er Chablis' stjerne-restaurant «Hostellerie des Clos» kjent for sine retter med ferskvannsfisken gjørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor vil jeg anbefale å prøve vinen til ferskvannsfisk - som en ekte innfødt:

Bruk gjerne gjørs i denne retten. Men siden det svømmer omtrent femti ganger så mange abbor enn gjørs inn i undertegndes garn, blir det gjerne abbor hos meg.

Flådd Abbor i Petit Chablis


(4 personer)

(Foto: bioresurs.uu.se)(Foto: bioresurs.uu.se)

ca. 1 kg flådd abbor
3 dl Petit Chablis
ca. 200 g. godt smør
frisk dill
salt
pepper

Krydre filetene med salt og pepper og legg dem i en lidfast form med lokk. Stør over dill, legg på smørklatter og hell vinen over.

Stek i ovn ved 200 °C i cirka 25 minutter. Server med kokte nypoteter og sommerlige grønnsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk å ikke servere hvitvinen din for kald! Anbefalt temperatur er 10-15°C.

• Petit Chablis 2004, La Chablisienne / Frankrike.

Pris: 434,90 / 300 cl (45884) Best Buys

Blek gul farge. Dufter av epler, sitrus og litt smør, samt godt med mineraler og hint av sjø. Fruktig, elegant og syrefrisk med god fylde og flott munnfølelse. Lang ettersmak med fin og lett bitterhet.

• Laroche Petit Chablis 2004, Laroche / Frankrike.

Pris: 149,90 (30413) Strøm.

Lys strågul farge. Dufter av grønne epler, pærer, sitrus, mineraler og svakt blomster. Ren, klar, frisk og fruktig med fin syre og middels fylde. Lang ettersmak med lett fedme.

• Domaine Pierre de Préhy Petit Chablis 2004, Jean-Marc Brocard / Frankrike.

Pris: 127,- (20116) Moestue.

Blek gul farge. Dufter av epler, sitrus og noe fersken, samt mineraler. Frisk og slank med fin syre og lett fedme. Lang elegant ettersmak.


• Defaix Petit Chablis 2004, Bernard Defaix / Frankrike.

Pris: 129,90 (48246) Vinarius.

Blek strågul farge. Dufter av pærer, epler, sitrus og mineraler. Frisk, syrlig, tett og strukturert, middels fylde og lengde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Brocard Petit Chablis 2004, Jean-Marc Brocard / Frankrike.

Pris: 469,90 / 300 cl. (46577) Moestue.

Lys gulgrønn farge. Dufter av epler, pærer, lime og noe smør. Frisk, fruktig og slank med fin syre. Lang ettersmak med hint av urter.

• Paulière Petit Chablis 2004, Paulière / Frankrike.

Pris: 133,- (14954) Strag.

Lys gul farge. Dufter av grønne epler, sitrus og blomster samt innslag av sjø. Frisk og fruktig med en fin syrlig og fast munnfølelse. Middels fylde og lang ettersmak.

• William Fèvre Petit Chablis 2003, William Fèvre / Frankrike.

Pris: 149,90 (149,90) Robert Prizelius.

Lys gul farge. Dufter av epler, sitrus og mineraler med innslag av våt ull. Smaksrik, fruktig og forholdsvis fyldig med noe eikekarakter moderat syre. Lang ettersmak med noe smørpreg.

• Louis Moreau Petit Chablis 2004, Louis Moreau / Frankrike.

Pris: 135,- (32981) Amundsen.

Blek gulgrønn farge. Dufter av epler, mineraler og sitrus med vekt på lime. Frisk, syrlig og slank med lang, lett mineralsk ettersmak.

• Domaine du Chateau du Val de Mercy Petit Chablis 2004, Chateau du Val de Mercy / Frankrike.

Pris: 138,- (14530) Palmer.

Dufter av epler og sitrus samt innslag av mynte, fortsatt litt lukket. Frisk, fruktig og tett med fin syre. Middels flylde og lang ettersmak med noe fedme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Chateau de Maligny Petit Chablis 2003, Jean Durup / Frankrike.

Pris: 149,90 (33024) Strag.

Lys gul farge. Dufter av epler, sitrus og mineraler samt noe våt ull. Frisk, lett og rund, men kunne gjerne hatt litt mer frukt. Fin fylde og lang ettersmak med svakt smørpreg.


Rensetips for Abbor:


Hold abboren med ryggen opp i hånden. Lag et snitt fra halen, gjennom skinnet, langs ryggen og på hver sin side av ryggfinnen med en spiss kniv. Snitt skinnet fra ryggen og ned mot buken på hver sin side av hodet.

Skill skinnet fra fiskekjøttet ved å gni tommelen på innsiden av skinnet på hver side av fisken.

Kutt ryggbenet ved hodet. Stikk tommelen ned ved ryggbenet og dra hodet mot buken, slik at bukskinnet og innvollene følger med hodet. Du skal dra med deg hodet, buk og innvoller mot halen, slik at du holder skinn, hode og innvoller i en hånd og abborfileten i den andre, kun festet ved halefinnen.

Kutt deretter fiskefileten av ved halefinnen og skyll fisken.

Du vet du har fått det riktig til om abborren nesten ser usløyet ut når du har fjernet fiskefiletene.