Druer i kuleregn

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den krigsherjede Bekaa-dalen i Libanon dyrkes druer til Chateau Musar, en av verdens legendariske viner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiens Hochars våpenskjold.Familiens Hochars våpenskjold.

Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av vinentusiasten Gaston Hochar og vinhuset feirer dermed sitt 75 års jubileum i disse dager.

I dag drives vinhuset av Gastons sønner, Ronald og Serge Hochard. Serge har med sin studietid i Bordeaux gitt vinen dens franske innflytelse. Broren Ronald på sin side styrer med markedsføring og økonomi.

Den legendariske vinen


Chateau Musar har blitt produsert siden 1956.

Vinmaker Serge Hochar.Vinmaker Serge Hochar.

Serge Hochar har vært vinmaker for vinen siden 1959 og har levert denne legendariske vinen nesten hvert eneste år siden den gang.

Dette kan sies å være en større bragd for Serge enn for vinmakere flest. Bekaa-dalen, der vindruene dyrkes, er nemlig et område som har vært midt i krigsonen i flere årtier.

Så sent som på midten av 80-tallet haglet kuleregnet over druene samtidig som familien Hochar produserte sin vin. Utrolig nok holder vinen fra Chateau Musar en svært høy og mer eller mindre konstant kvalitet, til tross for de problemer en krig kan føre med seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekaa-dalen, krigsherjet og vakker.Bekaa-dalen, krigsherjet og vakker.

Vinmarkene i Bekaa-dalen ligger på rundt 1000 meters høyde, noe som gir en ganske kjølig gjennomsnittstemperatur på 25 grader. Sammen med en mild og regnfull vinter er klimaet perfekt for vindyrking. Etter innhøstningen fraktes druene ned til vinhuset, som ligger litt nord for Beirut i Ghazir, hvor vinene blir til.


Nå har vi nye årganger av Hochar-familiens viner i polhyllene.



Chataeu Musar er kjent for sin store lagringsdyktighet og tåler gjerne 20 år i vinkjelleren. Serge Hochar anbefaler ti års lagring fra innhøstningsåret på Chateau Musar, så om du ikke er personen som sparer din vin i 20 år, kan det være spennende å holde av en flaske av 98-årgangen til 2008.


Chateau musar 1997 var etter min mening litt bedre enn den nyankommende 98-årgangen, men den holder fortsatt til en toppkarakter.


Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Chateau Musar 1998, Gaston Hochar / Libanon.

Pris: 260,- (10053) Bibendum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Transparent, mørk mursteinsrød farge. Dufter av mørke bær, tørket frukt, tobakk og sjokolade, samt innslag av husdyr og fjøs. Fruktig, særegen og smaksrik med preg av eksotiske krydder, samt avrundede tanniner og god syre. Fyldig med lang lett snerpet ettersmak.

Hochar Père Et Fils 2000 er kanskje noe bedre enn forrige årgang 1999, som også var en svært god vin.

• Hochar Père Et Fils 2000, Gaston Hochar / Libanon.

Pris: 179,90 (31868) Bibendum.

Mørk blodrød farge. Dufter av kirsebær, bjørnebær, røkt kjøtt, lær og pepper med innslag av sjokolade. Svært fruktig, elegant og strukturert med runde tanniner og fin fylde. Lang krydret ettersmak i retning kanel.

Musar sin Cuvée Réservée er en mer «moderne» vin enn de to foregående, men vinen holder på det samme særegne preget av eksotiske krydder og tørket frukt. Masse frisk frukt og litt lettere munnfølelse, som følge av at den ikke er lagret på fat.


• Musar Cuvée Réservée 2002, Gaston Hochar / Libanon.

Pris: 169,- (47588) Bibendum.

Ren rød, transparent farge. Dufter av moreller, solbær og krydder med innslag av mynte og kanel. Frisk og fruktig, med preg av røde bær i smak, myke tanniner og middels fylde. Lang elegant ettersmak.

Les mer om Chateau Musar