15 raske velværetips

Stress ned og tenk velvære. Her er tipsene som gir energi og sexlyst!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: stromberg.ch)(Foto: stromberg.ch)

Føler du deg vårslapp og treig?

Her er huskelisten for deg som skal starte et nytt og bedre liv. Enkle tips for god fordøyelse, sunnere hjerte, vitalitet og godt humør.

Skriv ut og heng opp på veggen...1. Drikk varmt vann om morgenen


En kopp varmt vann om morgenen (helst med sitron) går rett ut i tarmsystemet og renser det for slim fra dagen før. Drikk gjerne en kopp varmt vann om kvelden også.


2. Fukt, men ikke oversvømmelse


Magen trenger smøring, men ikke oversvømmelse. Når du drikker væske til måltidene drukner du fordøyelsesenzymene, og bare deler av fordøyelsessystemet vil fungere. Drikk (helst vann) 30 minutter før måltidene eller 30 minutter etter - men ikke under måltidet.

3. Tygg langsomt


Tygg maten til den løser seg opp. Nyt hver munnfull, kjenn på konsistens og smak. Det er når spyttet kommer i kontakt med maten at fordøyelsen begynner. Den tygde maten vil passere lett gjennom systemet og gi maksimalt næringsopptak.


4. Spis når du er rolig


Du fordøyer maten dårlig om du er opprørt eller stresset. Spis når du er avslappet.

5. Ikke for varmt - ikke for kaldt


Temperaturen på mat og drikke påvirker funksjonen i milten (energibatteriet ditt) og andre organer. Iskalde drikker svekker organene. Rykende varm mat skader membranene i munnen, forderver magesekken og lammer smaksløkene. Lunken eller romtemperert mat og drikke er best.

6. Dekorer tallerken


Når du lukter mat, ser på eller bare tenker på mat, begynner hjernen å arbeide. Den sender beskjed til spyttkjertlene om å skille ut spytt med fordøyelsesenzymer. Ved å anrette lekre måltider hjelper du fordøyelsen.

7. Ha et variert kosthold


Ikke spis samme mat hver dag. Du trenger ikke mye av én enkelt matvare og for mye kan føre til matallergier og matintoleranse. Ikke bare forebygger et variert kosthold allergier, men kroppen får tilført bedre og mer varierte næringsstoffer.


8. Lytt til kroppen din


Ta hensyn til hva kroppen krever. Hvis du absolutt «må» ha en matvare - lukten eller følelsen - bør du følge lystene dine. Det kan hende kroppen trenger næringstoffene i denne matvaren. Gjelder ikke sjokolade og søtsaker, men frukt, grønnsaker og andre basis matvarer eller smaksforsterkere.


9. Enzymer, enzymer, enzymer


Spirte frø, rå grønnsaker, rå frukt og frø inneholder massevis av levende enzymer, som er nøkkelen til maksimalt næringsopptak og god helse.


10. Bryt fasten


Spis alltid noe sunt og solid til frokost. På dette tidspunktet er magens energi på topp og fordøyelsesvæskene verker etter å sette igang. Du vil gradvis svekke magen og fordøyelsessystemet om du hopper over frokosten. Uansett hvor lite det er spis noe ordentlig som frukt eller grøt.

11. Kveldsnack


Spis dagens siste måltid minst et par timer før du skal legge deg. Spiser du for sent vil ikke kroppen fordøye maten skikkelig. Å sove på full mage er ikke godt for fordøyelsesorganene, hjertet og leveren - for ikke å snakke om sexlysten.

12. Velg grønnsaker i korsblomstfamilien


Spis masser av kål, brokkoli, rosenkål og blomkål. Det bidrar til å avgifte kroppen og gir blodet energi.

13. Drikk grønt


Lag grønn juice, det er det perfekte drivstoffet for kroppen. Juice på grønnsaker virker foryngende på kroppen fordi den inneholder klorofyll (plantens livsgrunnlag). Dette bidrar til å avgifte kroppen, rense blodet, styrke de røde blodlegemene og gi rask energi. Juicen inneholder alle næringsstoffene i grønnsakene, bortsett fra fibrene som er tunge å fordøye.


14. Kombiner matgruppene


Noen matvarer fordøyes raskere enn andre og forskjellige matgrupper trenger ulike fordøyelsesenzymer. Eksempelvis trenger proteiner syreholdige enzymer mens karbohydrater trenger alkaliske væsker for å fordøyes. Prøv derfor å unngå proteiner og karbohydrater i samme måltid. Og frukt bør spises alene.

15. Tidlig til sengs


Legg deg før klokken 23.00. Leveren og galleblæren bedriver stort sett sitt avgiftningsarbeid mellom klokken 23.00 og 02.00. Hvis du ikke har lagt deg før klokken 23, vil du forstyrre den naturlige renselsesprosessen og føle deg uopplagt.


Kilde: «Du er hva du spiser», Dr. Gillian McKeith (Aschehoug Forlag, 2005)

Mer i Neste Klikk:

Mat og drikke

Anmeldelser av vin, oppskrifter mm.

Personvernpolicy