TV-kokk byr på mat ombord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Jahrmann gir ut kokebok med sommermat i skjærgården. Vi lot oss sjarmere i vårsolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


«Mat ombord»

, Anders Jahrmann, Evy Andersen (Foto)
(Vega Forlag, 2005)

«Blir grønnsakene svidd i kantene, blir man flink til å plystre». (Foto: Lene Aarnes)«Blir grønnsakene svidd i kantene, blir man flink til å plystre». (Foto: Lene Aarnes)

Det er lett å la seg forføre av boken «Mat ombord», da den på et upretensiøst vis tar kokkekunsten ned på bakkenivå igjen.

Med bidrag fra kollega Øyvind Hjelle har Anders Jahrmann samlet oppskrifter som gir deg smaken av sommer. De to har sitt daglige virke ved Oslo-restauranten Palace Grill, som er kjent for sitt tøffe og personlige kjøkken. Men Anders har også vært å skue på TV Norges program «Lyst Mat».


Boken er blottet for retter du ikke tør å prøve deg på, og proppet med retter som er lette å forstå.Førsteinntrykket av «Mat ombord» vitner om en annerledes kokebok. Plastinnbundet og med spiralrygg vil boken tåle både røff behandling og litt sjøsprøyt. De flotte fotografiene er tatt av Evy Andersen, som har en lang meritt-liste å vise til. Hennes bilder har en folkelig «touch», er befriende naturlige og maner til late sommerdager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders, Evy og Øyvind. (Foto: Lene Aarnes)Anders, Evy og Øyvind. (Foto: Lene Aarnes)

Neste Klikk spurte de to Oslo-kokkene om hvorfor konseptet «Mat ombord» ble valgt. De forklarte ivrig om matlaging med lite oppvask og mulighetene til å tilberede de «litt for små» fiskene som har en tendens til å havne på kroken. Og ikke minst om alt det gode som lett kan lages på grill eller primus.

- En liten røykeovn bør man investere i, sier Anders.

- Den tar ikke stor plass og man kan ha den liggende i båten.

Grillet purre med egen fiesta i Spania. (Foto: Lene Aarnes)Grillet purre med egen fiesta i Spania. (Foto: Lene Aarnes)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Anders kan trylle frem de lekreste smaker med en liten røykeboks, bekrefter Evy når hun trekker frem «Røyka ørret» som sin favoritt-rett. Anders informerer i tillegg om at røkt fisk holder seg lengre.

Hjelle og Jahrmann forteller videre at de har valgt grønnsakene det er lett å få tak i, og poengterer at «Mat om bord» ikke bare er fisk og sjømat.

- Griller du med trekubber i stedet for kull, får kjøttet en deilig røkt smak, forklarer Øivind, mens han servere oss entrecôte som bekrefter påstanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke ha båt for å ha glede av «Mat ombord», du trenger bare å ønske deg en.Anders i farta. (Foto: Lene Aarnes)Anders i farta. (Foto: Lene Aarnes)

Anders' kokebok gir deg også tips og triks om alt fra redskaper og råvarer til de små hemmelighetene som gjør deg til sommerens suksessvert.

Da Neste klikk spurte Anders om hvilken oppskrift som er hans desiderte sommerfavoritt falt valget på grillet asparges.

- Salt og pepper, sitron...og masse parmesan. Det er jo bare steingodt, utbryter han entusiastisk.

Her er oppskriften på Anders' sine asparges, at de smaker fortreffelig går vi gladelig god for.


Grilla asparges m/høvla parmesanSåre enkelt og fryktelig godt. (Foto: Lene Aarnes)Såre enkelt og fryktelig godt. (Foto: Lene Aarnes)

10 grønne asparges
1 neve høvla parmesan
saften av 1 sitron
1 dl god olivenolje
salt & pepper

Har de fine, tynne norske aspargesene kommet, trenger man ikke skrelle dem. Da er det bare å kutte endene, og legge aspargesene på grillen. Grill dem godt, slik at de nesten blir svidd. Klem med fingrene og kjenn om de er klare.

Bland sammen sitron, salt, pepper og parmesan. Vend aspargesen inn i blandingen. Legg over på tallerken. Passer til sommermat og uten mat...


Vi gleder oss til sommeren!