Gå for Grüner

Grüner Veltliner er frisk og rik, stram og snerten, og tar alderdommen godt. En drømmemann? Nei, Østerrikes nasjonaldrue!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: weingutstadtkrems.at)(Foto: weingutstadtkrems.at)

De siste tiårene har Østerrike markert seg med hvite kvalitetsviner. Rundt 40 prosent av landets vinproduksjon er på deres egen drue Grüner Veltliner, som for øvrig uttales «Veltliner» med v, og ikke «feltliner» som mange tror.

Østerrike er delt inn i fire regioner og 18 distrikter. De beste vindistriktene regnes for å være Wachau, Kremstal og Kamptal i Niederösterreich. De viktigste druene her er Riesling og Grüner Veltliner.

Vinskandalen


Østerrike har i dag en av verdens strengeste vinlover, mye som følge av en aldri så liten vinskandale på 80-tallet.

(Foto: ai.univie.ac.at)(Foto: ai.univie.ac.at)

Det ble i 1985 avslørt at noen produsenter hadde brukt det kunstige stoffet dietylenglykol i sine viner. Stoffet, som også brukes i frostvæske, er ikke farlig for mennesker, men her ble det brukt som søtningsstoff. Ufarlig eller ei; uansett har det selvsagt ingenting i vin å gjøre. Hensikten var nok å kamuflere et dårlig utgangspunkt.

Resultatet ble ny vinlov og en ny æra. De seriøse produsentene har virkelig ryddet opp i Østerrikes vin-ære, og i dag har landet vunnet tilbake en velfortjent kvalitetsstatus.


Viner på Grüner Veltliner går godt til alle typer skalldyr. De beste utgavene takler fete og smaksrike sauser særdeles godt. Kamskjell har i tillegg en litt søtlig smak som treffer Grüner Veltliner godt.

Gratinerte kamskjell

(4 personer)

(Foto: ocenazone.de)(Foto: ocenazone.de)

8 kamskjell
2 sjalottløk, finhakket
1 dl kremfløte
1 dl Grüner Veltliner-vin
1 eggeplomme
salt
kajennepepper
persille, hakket

Løsne muskel og rogn fra skjellene, det eneste som må fjernes er gjellene som ligger som en svart rand langs viften. Skjær musklene i skiver og legg tilbake i skjellene.

Kok løken i vinen et par minutter. Spe med sammenvispet fløte og eggeplomme. Rør over svak varme til sausen tykner.

Må ikke koke.

Smak til med salt og kajennepepper. Stek dem gylne på øverste rille i ovnen, i cirka 5 minutter på 220 °C.En typisk
Grüner Veltliner er tørr og syrefrisk med dufter i retning blomster og tropiske frukter. Vinen har en behagelig krydret stil med vekt på urter og hvit pepper.

• Grüner Veltliner Von Alten Reben Senftenberger Pellingen 2003, Weingut Proidl / Østerike.

Pris: 199,90 (50939) Best Buys.

Klar lys gul farge med litt grønnskjær. Dufter av fersken, pære, blomster og sitron samt godt med mineraler og hvit pepper. Klassisk, fast, rik og frisk med høy syre og god fruktsødme. Middels fylde og lang ettersmak med preg av urter.

• Grüner Veltliner Smaragd 2000, Freie Weingärtner Wachau / Østerike.

Pris: 135,- (13894) Strag.

Strågul farge. Dufter av fersken, pasjonsfrukt, sitrus, hvit pepper og urtekrydder. Frisk og mineralsk med stram, litt kremet munnfølelse. Fin syre og god fylde med lang elegant ettersmak.

• Strasser Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2002, Weingut Allram / Østerike.

Pris: 99,90 (13387) Eurowine.

Lys gul-grønn farge. Dufter av tropiske frukter, sitron, mineraler, hvit pepper og urter. Elegant, frisk, krydret og fyldig med god syre. Lang ettersmak med noe fedme og litt snert.

• Grüner Veltliner Vom Urgestein Senftenberger Ehrenfels 2002, Weingut Proidl / Østerike.

Pris: 229,90 (50394) Best Buys.

Intens og klar gyllengul farge med grønnskjær. Dufter av fersken, blomster, masse mineraler og hvit pepper. Klassisk, rik, frisk og fast med noe fedme og god fylde. Lang ettersmak med preg av urter.

• Stadt Krems Weinzierlberg Grüner Veltliner 2003, Stadt Krems / Østerrike.

Pris: 139,90 (47191) Moestue.

Lys gyllen-grønn farge. Dufter av modne lyse frukter, blomster, mineraler og nesle samt litt i retning røde bær. Fast, fruktig og syrefrisk med fin fedme og fylde. Fyldig med lang, elegant og pepperkrydret ettersmak.

• Lois 2003, Fred Loimer / Østerike.

Pris: 112,- (46098) Vinarius.

Strågul farge. Dufter av fersken, pære, urter og blomster. Frisk, fruktig og stukturert, godt med mineraler og fin syre. Middels fyldig og lang ettersmak.


• Jurtschitsch Sonnhof Grüner Veltliner Loiserberg 2003, Jurtschitsch Sonnhof / Østerike.

Pris: 176,- (47473) Norsk Vinsalg.

Strågul farge. Dufter av tropiske frukter, fersken og epler samt pepper og nesle. Fruktig, konsentrert, og syrefrisk. Middels fyldig og lang flott ettersmak.


• Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2003, Josef Jamek / Østerrike.

Pris: 92,40 (20412) Eurowine.

Strågul farge. Dufter av søte gule frukter, sitrus, mineraler og hvit pepper. Fruktig, konsentrert og slank. Middels lang ettersmak med innslag av nesle.

• Weinrieder Grüner Veltliner Schneiderberg 2002, Weinrieder / Østerrike.

Pris: 199,90 (47524 ) Best Buys.

Lys gul mot grønnlig farge. Dufter av fersken, pasjonsfrukt, pepper og mineraler med hint av gressløk. Frisk, smaksrik og mineralsk med høy syre, lett fedme og god fylde. Lang frisk og lett krydret ettersmak.


• Stadt Krems Grüner Veltliner 2003, Stadt Krems / Østerrike.

Pris: 114,- (47192) Moestue.

Blek gul farge. Dufter av fersken, epler, pærer og urter. Frisk og elegant vin med personlighet. Middels fylde og lang ettersmak med innslag av grapefrukt og gress.


• Hirsch Grüner Veltliner 2003, Weingut Hirsch / Østerrike.

Pris: 135,90 (47628) Best Buys.

Strågul farge. Dufter av epler, sitron, fersken og blomster. Frisk og ren med lett kremet fylde. Lang ettersmak med innslag av urter.

• Domäne Wachau Grüner Veltliner Smaragd Weissenkirchner Achleiten 2001, Freie Weingärtner Wachau / Østerike.

Pris: 175,20 (34864) Strag.

Gulgrønn farge. Dufter av fersken, blomster, gress og hvit peper. Frisk, mineralsk og konsentrert med god syre og fylde. Lang ettersmak med fin fruktsødme.

• Graf Hardegg Grüner Veltliner Weinviertel 2003, Graf Hardegg / Østerike.

Pris: 149,90 (47992) Vinarius.

Gulgrøn farge. Dufter av tropisk frukt, blomster, urter og pepper. Frisk, konsentrert og mineralsk med middels fylde. Lang elegant ettersmak.

• Grüner Veltliner Klassik 2002 , Weinrieder / Østerike.

Pris: 129,90 (46166) Best Buys.

Gullgul farge. Duften er frukt og blomsterpreget med innslag av urter og pepper. Fast, fruktig og syrefrisk med middles fylde . Lang ettersmak med hint av grapefrukt.

• Loimer Käferberg Grüner Veltliner 2003, Fred Loimer / Østerike.

Pris: 199,- (46505) Vinarius.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av fersken, pære, gress og krydder. Frisk og konsentret men fin syre og fylde. Lang ettersmak med innslag av grapefrukt.


• Lenz Moser Selection Grüner Veltliner 2002, Lenz Moser / Østerike.

Pris: 104,10 (41722) Haugen-Gruppen.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av friske gule frukter, fersken og svakt pepper. Fruktig med rundt syrepreg og middels fylde. Lang ettersmak med innslag av urter.

• Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel 2003, Freie Weingärtner Wachau / Østerrike.

Pris: 119,- (11632) Strag.

Lys strågul farge. Dufter av tropiske frukter og blomster med innslag av krydder. Frisk, fruktig og lett i munnen med rundt syrepreg. Middels fylde og fin lengde.

• Sepp Moser Grüner Veltliner Breiter Rain 2003, Sepp Moser / Østerike.

Pris: 199,- (47498) Vinarius.

Gul-grønn farge. Dufter av modne gule frukter, vanilje, krydder og urter. Kraftig og frisk med noe mineraler middels fylde og lengde med hint av smør.

• Dina Grüner Veltliner 2003, Arcus / Østerrike.

Pris: 79,90 (42541) Arcus.

Lys gul farge med grønnskjær. Dufter av tropiske frukter og blomster, hint av sukkertøy. Enkel og lett krydret frisk og fruktig. Middels lang ettersmak.

Personvernpolicy