Hallooween for voksne

Halloween-feiring uten kostymer, tant og fjas, men med blodig drikke og djevelsk god mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Foto: coppercanyonadventures.com) (Foto: coppercanyonadventures.com)

Vi nordmenn ser ut til å ta til oss den ene amerikanske tradisjonen etter den andre. Tradisjoner mange synes er rent kommersielt vrøvl. Men, hvorfor ikke ta til deg det du kan av utenlandske tradisjoner og omforme dem til noe som passer for deg.

Vinterstid har vi ikke så mange lyspunkter ut over jul og nyttår, så enhver mulighet til å lage en festlig anledning bør vel tas imot med åpne armer? Ting blir ikke mer kommersielt og stressbetont enn du gjør det til selv. Spander på deg et gresskar eller to, litt halloween-farget pynt på bordet og inviter venner til en forheksende aften.

Halloween er ikke amerikansk


Halloween feires natt til Allehelgensdag som er 1. november i den katolske kirke. I norsk protestantisk tro er dagen for å minnes de døde flyttet til 1. søndag i november.

Å feire Halloween er en gammel keltisk tradisjon, som opprinnelig ble feiret som nyttårsaften den 31. oktober på De britiske øyer.

Man feiret døde sjeler og tente bål for å beskytte seg mot onde ånder. For å lure de onde åndene kledde man seg ut som overnaturlige vesener. En annen hensikt med maskeraden var å blidgjøre de overnaturlige kreftene som styrte naturen, lykke, helse og død.

Det var mange forestillinger om overnaturlige hendelser knyttet til denne natten. I dagens Halloween-feiring kler barna seg ut og går på dørene for å få godteri, man skjærer til gresskar og plasserer lys i de og lignende.

Hva med en blodig og krydret drink for de voksne?

 (Foto: uvm.edu) (Foto: uvm.edu)

Bloody Mary


Drinken «Bloody Mary» sies å være oppkalt etter Dronning Mary av England, datter av Henry VIII. Under hennes styre ble over 300 protestanter drept, og lille Mary fikk kallenavnet «Bloody Mary».

4 cl vodka
Saften av 1 sitronbåt
1 stenk Worcestershire sauce
2 stenker Tabascosaus
Tomatjuice
Selleristilker
Sorte oliven
Cherry-tomater
Salt og pepper etter egen smak
Is
chili, oliven eller sitronbåter til pynt på glassene.

Fyll et stort glass med is. Ha i vodka, sitronsaft, Worcestershire saus, tabasco og topp med frisk tomatjuice. Rør om og smak til med salt og pepper. Serveres med selleristilk, cherry-tomater og sorte oliven.

Så lager dere en deilig gryterett til middag...

 (Foto: The Cook's companion) (Foto: The Cook's companion)

Forhekset gresskar


(4 personer)

1 gresskar på 1,7- 2 kg
500 g spinat, forvellet, godt avrent og hakket
1 rød paprika, finhakket
250 g norvegia ost, revet
2.5cm frisk ingefær, revet
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts malt muskat
½ ts kanel
½ ts kajennepepper
2 ts brunt sukker
1 klype salt

Skjær toppen av gresskaret med en skarp kniv og ta vare på lokket. Skrap ut kjerner og tråder med en stor skje.. Legg i fyllet, sett på lokket og pensle utvendig med olje. Sett gresskaret i en ildfast form og stek på nederste hylle i 180 °C i 40-60 minutter, til gresskar-kjøttet kjennes mørt ut når du stikker i det med en pinne.

(The Cook's companion, Josefine Dimpley, Websters 1991)

Nyt vin til..


En god kombinasjon til sødmen og krydder i denne retten er vin laget på druene Riesling eller Gewurztraminer.

Kiedricher Sandgrub Riesling Kabinett Trocken 2002, Weingut Prinz von Hessen / Tyskland.

Pris: 122.50 (13394) Vino
Strågul farge. Dufter av epler, sitrus og mineraler med hint av melon. Fruktig og fyldig, deilig fedme i munnen og lang frisk og elegant ettersmak.

Schlumberger Gewurztraminer Grand Cru Kessler 2001, Schlumberger / Frankrike.

Pris: 224,50 (42835) Fondberg.

Nyhet 6. nov.


Lys gyllen farge dufter av blomster, lime, tropisk frukt og krydder. Frisk og flott i munnen, god syre og fylde. Lang elegant ettersmak.

Fritz Haag Riesling 2003, Fritz Haag /Frankrike.

Pris: 159.90 (47618) Best Buys
Blek gul farge. Dufter av grønne epler, blomster og mineraler. Frisk og fruktig, noe fedme i munnen og god syre. Middels fylde og lang ettersmak.

Gresskarfakta:


Gresskar inneholder er kalorifattig og inneholder A-vitaminer og kostfiber. Indianerne dyrket gresskar 4000 år før Kristus. De finnes i mange forskjellige varianter og farger, fra bittesmå og til flere hundre kilo store. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult eller oransje, fast og søtt.

Vin på nett:


Startsidens vin- og brennevinskategori

Les mer i Magasinet:


• Mat & Drikke: Oppskrifter, vin og tips

Personvernpolicy