Meny

Fra Kina med spå

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ikke noe James Bond-film på spåmannen fra Kina. Men Henning Hai Lee Yang spådde renten ned og tippet en datter til Ari og Märtha i 2003. Så hvorfor den bekymrede minen i pannen?

Han kunne kalt seg businessman, skuespiller, markedsøkonom, skipsingeniør, spåmann, forfatter og kunstner. Men det er nok som spåmann Henning Hai Lee Yang er mest kjent.

Hai Lee Yang leverer nemlig horoskoper og artikler om kinesisk spådomskunst til flere aviser og tidsskrifter, og har publisert bøker om astrologi, kinesisk ansiktsanalyse, håndanalyse og nå sist om 2004, Apens år.

Det er mange måter å beskrive mannen med det uvanlige navnet. Rent fysisk er han ganske liten og tettbygd med gråsort hår, stor smilende munn og en markert, loddrett rynke på høyre siden av pannen.

Men skal man beskrive Henning etter hans egen vitenskap, kunne man si at han har øreflipper som tyder på kreativitet, og at han som Okse skal være ansvarsfull og flink til å gripe sjanser.

Jeg sitter på kontoret hans ved inngangen til Galleri Oslo. Gulvet er dekket med bilder han har laget selv. Noen modellbåter ligger på skrivebordet. Ark og plansjer over stjernekonstellasjoner ligger i flere bunker. På et oppslag ved døren er det et stort bilde av Henning under teksten «Verdens beste spåmann». Utsagnet kom fra BBC etter at Yang spådde Norge på 2. plass i Grand Prix i 1996, og traff helt riktig.

Jeg spør Henning hvordan han selv ville beskrevet seg.

- Jeg ville sagt at jeg er en altmuligmann, morsom, trofast, og at jeg jakter på spennende opplevelser og oppgaver...

Og så er Henning Hai Lee Yang i gang med å prate. Han trenger ikke mange stikkord før han raser avsted. Han snakker om anene sine, som kan føres tilbake til den store spåmannen Yang Chiu Pun, og så forteller han om faren, som var en dyktig forretningsmann og kom til Norge i 1958 for å jobbe for norske skipsredere. Faren hadde flere koner, og derfor har Henning i dag ni søsken spredt over hele verden. Henning selv kom til Norge som elleveåring i 1960.

- Det at jeg kom fra en veldig stor familie gjorde at jeg måtte analysere mye. Det var viktig å vite når ting skulle skje, og da var det bra å kunne benytte seg av intuisjon. Jeg har en god evne til å forutse ting. Egenskapene er både medfødt og tillært av interesse. Mange har egenskaper de ikke velger å bruke. Jeg valgte å bruke dem.

Henning er glad i å snakke. Han har mye å fortelle, men stopper ofte opp for å le. Nå ler han igjen, og snakker om sin store helt, James Bond. Han forteller at han var veldig nær ved å få en rolle i den siste James Bond-filmen.

- Det hadde vært en drøm, sier han, før han legger til at han faktisk fabulerer litt på å lage et manus til en James Bond-film. Om han selv skal spille hovedrollen, sier han ikke noe om.

Telefonen ringer. Noen vil bestille time. Henning spør etter fødselsdato og årstall. Jeg blar litt i en bok jeg har fått. Der står det at jeg i følge kinesisk astrologi er en Tiger. «Tigrer er glade i bevegelser, misliker å sitte i ro, og elsker å foreta reiser, både fysisk og psykisk». Joa. Stemmer nok det. Men det kunne kanskje passet på en Drage eller Geit også?

Henning setter seg ned igjen og forteller at vi nå befinner oss i Apens år. I boken han nylig har utgitt skriver han at «Apens år blir et år for de aktive. Alt kan skje, og det i et rasende tempo. Apens år kjennetegnes av nye ideer, nye trender og ny teknologi».

- 2004 er nok et år der det gjelder å være litt forsiktig med smittefare, begynner han. - Dessuten bør man være forsiktig med å låne for mye. I fjor sa jeg at renten kom til å falle, det har den gjort. Men det blir flere justeringer fram og tilbake.

- Politisk får vi få forandringer her i Norge. Ringreven Bondevik (som forøvrig er en Gris) klarer seg. Carl I. Hagen kommer på arenaen i større grad og Erna Solberg gjør en god figur. Når det gjelder presidentvalget i USA er dommen egentlig sagt allerede: Bush taper. Og demokratene vinner, mener Henning, som forøvrig kan fortelle at kineserne sier at historien ofte gjentar seg selv i sykluser på tolv år. I 1991 var Gulfkrigen. Og i 2003 ble det Gulfkrig på ny. Og for tolv år siden slo demokratene George Bush sr.

Hva med kjærligheten da?

- Apens år er et godt år for kjærlighet. Er man i et forhold er det viktig å markere at man setter pris på hverandre. Glemmer man for eksempel valentinsdagen på lørdag, kan det altså gå litt skeis... Henning smiler med tennene.

Så mye om utsiktene for 2004. Men hva med de andre tingene jeg kom hit for. Hva med ansiktstrekk og håndtydning? Det er egentlig det jeg er mest nysgjerrig på. Ingenting er så morsomt som å høre ting om seg selv.

Spådd til lyst


Henning Hai Lee Yang tror han har sett i flere hundre tusen hender. Blant annet har han sett i hendene til Monica Lewinsky og Eva Sannum. Men han blir ikke lei, og synes det er et morsomt verktøy for å bli kjent med mennesker.
- Hender skaper verden, sier han. Alle detaljer i en hånd forteller om sitt. Ved å kunne forstå disse detaljene, så får man også frem et bilde.

Jeg strekker fram min høyre hånd og ber om at han tar en titt, men Hai Lee Yang forteller at han må se i min venstre hånd, for kinesisk håndanalyse tar hensyn til kjønn. Venstre hånd for menn. Høyre hånd for kvinner. Jeg bytter hånd og Henning lener seg framover. Så sier han at hånden min har en firkantet form.

Er det bra, spør jeg?

- Det tyder på at du er prinsippfast, sier Henning og titter videre. Etter et par minutter oppsummerer han med å si at jeg har en lang og god livslinje, og at linjene ellers tyder på at jeg er søkende, glad i frihet, praktisk, en eventyrer og oppdager, tøff, men også ganske myk. Tommelen er kraftig - og viser at jeg liker å gjøre ting på min måte. Dessuten kommer jeg til å bytte jobb en gang mellom 30 og 35, og sannelig ser det ikke ut som om jeg kan forvente meg en slump med penger også. Gode greier, altså.

- Ja, du har en sterk karrierelinje på din venstre hånd, men på den høyre hånden din så jeg at det var mer kjærlighet som stod i fokus.

Og det betyr?

- Det betyr at dersom du hadde vært jente, så hadde du trolig ofret karriere og heller satset på barn og familie.

Det får jeg jo aldri vite helt sikkert, tenker jeg.

Og her føler jeg for å ytre noen personlige meninger. For jeg anser meg selv for å være åpen, men skeptisk av natur. Jeg tror ikke spesielt mye på horoskoper, på stjernene, på spøkelser eller at linjene i hånden skal ha noe å si for min framtid. Men jeg utelukker det ikke.

Ansiktet da, kan du si noe om det også?

- Ja, egentlig ser du litt orientalsk ut, forteller Henning.
- Øynene dine er nemlig smale og går litt opp. Det er et tegn på at du kan komme langt, men som Tiger mangler du samtidig litt tålmodighet og utholdenhet. Du vil at ting skal skje fort fort, sier Henning.

Videre forteller Henning at jeg har en kløft i haken som tyder på at jeg er pr-kåt og liker å være i fokus, og så har jeg øyenbryn som går litt opp. Henning mener det tyder på at jeg er en erobrer, en eventyrer, glad i å reise og modig.

- Jeg ser også at du har anlegg for teater og skuespill og at du faktisk kan minne litt om Bruce Lee, men at du nok er mer forsiktig, forteller Henning.

Jeg smiler tilfreds, noe som tyder på godt humør, for alt dette er egenskaper jeg sier meg fornøyd med. Jeg kan være enig i mange av tingene Henning sier, men jeg er i grunnen overrasket over at jeg kunne hatt noe å bidra med i film eller teater. Jeg, som ikke har noe annet å slå i bordet med enn en temmelig vellykket sketsj fra en klassefest på barneskolen.

Og når vi først er inne på skuespill, bringer det oss tilbake til begynnelsen: Den markerte rynken på høyresiden av pannen til Henning Hai Lee Yang. Henning forteller at rynken har med film å gjøre. Jeg trodde først den uttrykket bekymring for framtiden.

Henning Hai Lee Yang ler.- Nei, rynken i pannen lagde jeg faktisk selv da jeg var yngre. Jeg ønsket bare å se like tøff ut som Clint Eastwood!

Pekere videre:


Kinesisk Horoskop
Hvilket dyretegn er du?
Henning Hai Lee Yangs hjemmeside
ABC Startsidens Horoskop-kategori
Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus