2800 år gammel dame!

I et glassbur ligger en gammel dame, fortsatt med hårlokker på hodet og tennene i behold. 2800 år etter sin død kan Dismutenibtes, prestedatteren fra Egypt, beskues i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå kan man endelig beskue en av Norges historiske skatter, en av fem mumiekister fra oldtidens Egypt som Universitetet i Oslo besitter. I to av de fem kistene er det mumier i. Den ene er nå utstilt på Historisk Museum i Oslo fram til 18.mars.

 MUMIE: Med hårlokker og tenner holder hun seg godt i en alder av 2800 år! MUMIE: Med hårlokker og tenner holder hun seg godt i en alder av 2800 år!

Symbolikk

Mumien, Dismutenibtes, var prestedatter fra byen Akhmim i det øvre Egypt. Alle opplysninger om henne kommer fra innskriften på kisten, som er det eneste som kan knyttes direkte til den avdøde. Symbolikken på kisten er knyttet til underverdenen, og finnes på alle kister fra samme periode.

Innskriften lyder: «Å fremsi for guden Osiris: Husfruen Dismutenibtes, datter av dørvokter i Amons gullhus, Hotepamon, sønn av (mann med) samme tittel, Patenef, den rettferdiggjorte. Hennes mor (er) husfruen Nehemesbastet»

Gravplyndring

Dessverre er mumien veldig ødelagt, den har vært utsatt for gravplyndreri en eller flere ganger i løpet av historien. Det var vanlig å legge smykker og amuletter innimellom balsameringslagene for å hjelpe den avdøde på vei til dødsriket. Dette var svært kostbare saker, derfor har mumier alltid vært offer for gravplyndring.

- På slutten av 1700-tallet var det flere folk som slo seg sammen i store lag og dro ut og gravde fram gamle ting. Det var sikkert stor overflod i Egypt den gang, men nå befinner dette seg over hele verden,sier Tone Simensen på Historisk Museum. - Egyptologene kan se på formen på kisten og hvordan den er dekorert for å bestemme tidsrommet kisten og mumien er fra. Det kan også tas fysiske prøver av materialet, forteller hun videre.

 KISTEN: Er dekorert med vesener fra dyreverden for å passe på mumien inn i den neste verden. KISTEN: Er dekorert med vesener fra dyreverden for å passe på mumien inn i den neste verden.

Kulturskatter

Dismutenibes kom til landet takket være den greske kjøpmannen Giovanni Anastasi (1780-1860). Giovanni var generalkonsul for kongeriket Sverige-Norge i Egypt i perioden 1828-1857. Han forærte en stor samling egyptiske oldtidsgjenstander til Historisk Museum i 1842. I kraft av sitt embete tilegnet Anastasi seg lett disse gjenstandene. Gjennom sultanen i Istanbul kunne europeiske handelsfolk forsyne seg av de gamle egyptiske kulturskattene uten at egyptiske myndigheter kunne hindre dem.

Holdes vedlike

- Det kreves en god del rensing for å få den i stand. Sånn som den er nå er dama ganske herja. Kista kan renses slik at støvlaget blir borte og fargene kommer friskere frem. Da kan man også se symbolikken tydeligere. Det må bli en vitenskapelig vurdering om man skal presentere mumien på en mer ærbødig måte, avslutter Tone Simensen.

Fakta:

Historisk Musum, Mumie Dansk mumie-side