Mysterium i Hessdalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mystiske lyskuler opptrer i formasjoner og enorme hastigheter. Og grantrær begynner å hoppe opp og ned. Dette er bare noen av tingene innbyggerne i Hessdalen har å stri med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 LYSET I SIRKELEN er klassifisert som interessant. Så langt i oktober har det blitt registrert 7 ukjente lys. LYSET I SIRKELEN er klassifisert som interessant. Så langt i oktober har det blitt registrert 7 ukjente lys.

UFO-bygda Hessdalen kom for første gang i medienes søkelys i 1981. I den ellers rolige og anonyme dalen 30 kilometer nordøst for Røros begynte innbyggerne plutselig å rapportere om underlige lysfenomener på himmelen.

Befolkningen ble skremt, mens lektor fra Høgskolen i Østfold, Erling Strand, ble interessert. I 1983 var han en av initiativtakerne til Prosjekt Hessdalen: Et prosjekt som tar sikte på å undersøke og kanskje gi en forklaring på de mystiske lysfenomenene i dalen.

 MÅLESTASJON: Verdens første målestasjon for UFOer ligger i Hessdalen. Nå planlegges det også et internasjonalt UFO-senter i bygda. MÅLESTASJON: Verdens første målestasjon for UFOer ligger i Hessdalen. Nå planlegges det også et internasjonalt UFO-senter i bygda.

Målestasjon koplet til internett

For å kunne studere fenomenet nærmere monterte Erling Strand og Høgskolen i Østfold en automatisk målestasjon i Hessdalen i 1998.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målestasjonen består blant annet av kamera og en videospiller som tar alarmbilder hver gang uvanlige lys viser seg i dalen. Målingene legges ut på internett slik at publikum selv kan følge med på det som skjer.

Lysene i Hessdalen varierer både i størrelse og oppførsel. De kan stå stille lenger enn en time og de kan bevege seg sakte omkring for deretter å stoppe. De kan også bevege seg i formasjon eller opptre i svært høy hastighet. En gang ble hastigheten målt til 8500 m/s ved hjelp av radar. Det er ikke til å unngå at folk begynner å snakke om besøk fra verdensrommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange teorier


Det eksisterer flere teorier om hva som egentlig skjer i Hessdalen. Noen er overbevist om at bygda virkelig blir besøkt av vesener fra verdensrommet, mens andre snakker om en passasje mellom dimensjonene.Mer sannsynlig er kanskje spekulasjonene om at lysene i Hessdalen kan være en form for kulelyn, eller at de kan ha noe med de magnetiske forholdene i dalen å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det forklarer dårlig en særdeles underlig hendelse i 1982. Da observerte en av dalens innbyggere et juletre som sto på hodet og hoppet opp og ned som en jojo. Senere skal flere ha observert samme fenomen.

– Det er vanskelig å komme med en forklaring som dekker alt som skjer i Hessdalen, forteller Strand. Men han synes det er viktig å starte med den naturvitenskapelige siden når det gjelder å finne en forklaring:
– Det fører ingen vei å kaste seg på de populære teoriene, men det er tross alt mye mellom himmel og jord.

Større enn månelandingen


Kjemiprofessor ved NTNU, Martin Ystenes (mannen bak internettjenesten Sprøytvarsleren) er skeptisk til å prioritere Hessdalen-prosjektet blant andre prosjekter som krever offentlige midler.

Ystenes holder muligheten åpen for at det kan være noe i Hessdalen, men han tror folk har en tendens til å overvurdere dramatiske hendelser.
– Jeg er nokså sikker på at det også er en del av situasjonen med Hessdalen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Ystenes uttrykker begeistring på spørsmål om hva en forklaring på lysfenomenene kan innebære:

– Det vil jo være helt fantastisk hvis man kunne oppdage noe helt nytt og det til og med i Norge. Det vil skape en medieoppmerksomhet og en interesse for realfag som sannsynligvis ikke vil være mindre enn etter månelandingen.

Har du opplevd noe mystisk som vi kan lage reportasje om? Send en e-post til

sverre@startsiden.no

Om UFOer:


UFO er forkortelse for Uidentifisert Flygende Objekt. Betegnelsen brukes på rapporterte fenomen på himmelen, i luftrommet eller på bakken, som etter å ha vært grundig undersøkt av kvalifiserte personer, fremdeles må karakteriseres som uidentifisert.

Relaterte pekere:


Prosjekt Hessdalen
De siste alarmbildene
Uoppklarte alarmbilder
Sprøytvarsleren
UFO-Norge