Et kommersielt samarbeid med Crew Media.
Råd og tips når du søker lån

Søke lån – 5 gode tips

Skal du søke lån? Les videre for å få noen gode tips og råd før du sender inn en søknad. 

Et lån kan være et økonomisk hjelpemiddel i en kortere periode og til fordel for deg som behøver penger raskt. Mange søker forbrukslån for å finansiere hvitevarer, oppussing, ferie eller andre planer, og anser lånet som helt nødvendig.

Et lønnsomt og godt lån forutsetter at du er klar over hvilke kostnader og hvilket ansvar lånet fører med seg. Er du klar for å forplikte deg til en nedbetalingsplan, og har du egentlig råd til de ekstra månedlige utgiftene lånet gir?

👍Mest populær
Rated 0 out of 5
10000 – 500000 kr

Lånebeløp

6.99 – 19.30 %

Effektiv rente

20 år

Aldersgrense

1 deg

Utbetaling

Annonselenke Søk nå
Eksempel: Eff.rente 9,61%, 150.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 195.720,-

1. Vit hvilken rente du kan forvente deg

Grunnrenten på et lån baseres på helt individuelle vurderinger, og kalles for den nominelle renten. Dette er renten på lånet, før det blir tatt hensyn til for eksempel renters rente, gebyrer og andre kostnader. 

Den nominelle renten blir satt etter en vurdering av kundens betalingsevne og kundens personlige opplysninger. Her foretar banken eller långiveren en vurdering av hvorvidt det er risikabelt å låne til yngre, samboere, ektepar, deltidsansatte også videre. Det vil også bli tatt en vurdering av tidligere betalingshistorikk og om det finnes eventuelle betalingsanmerkninger. 

Fordi renten blir satt individuelt av banken og långiveren, kan noen oppleve å få en lavere grunnrente dersom de kontakter banken/långiveren direkte. Vårt første gode tips dersom du skal søke lån er derfor: Kontakt banken dersom du ikke er fornøyd med renten du har fått på lånetilbudet. Det at du har fått en høyere rente enn forventet kan nemlig skyldes en av de individuelle vurderingene ovenfor. Kanskje kan du gjøre endringer her som gir en ny rente?

2. Vær oppmerksom på den effektive renten

Det er ikke sikkert at lånetilbudet du har fått hos en bank er bedre enn et tilbud i en annen bank, selv om den nominelle renten er lavere. Det er det totalkostnadene som avgjør. 

Den effektive renten er grunnrenten pluss alle gebyrer og kostnader. Dette er med andre ord den endelige renten. Du bør derfor alltid se etter denne for å vite hva totalkostnadene av lånet kommer til å bli før du takker ja til et lånetilbud. 

Sitter du for eksempel på flere dyre lån og kreditter? Da kan et forbrukslån til refinansiering være løsningen. Ved å samle gjelden i et nytt, større lån kan du redusere månedskostnaden på lånet betraktelig.

3. Se etter en seriøs aktør

Skal du søke lån, må du sørge for at du søker hos en seriøs bank eller långiver. Slik sikrer du deg gode vilkår og betingelser. Useriøse aktører har dessverre tatt en stor del av lånemarkedet de siste årene, noe som har ført til strengere krav til utlånspraksisen

En typisk useriøs aktør følger ikke offentlige retningslinjer og tar ikke hensyn til kundens personlige økonomi ved innvilgelse av lån. 

Dette kan føre til at kunder med en allerede høy gjeldsgrad tar på seg nok et lån, uten å være klar over at betjeningsevnen ikke er tilstede. Useriøse aktører tjener gjerne på å ha ubetalte lån med høye renter som fortsetter å løpe, slik at lånet blir dyrere for kunden. Mange unngår også å grundig informasjon om betingelser og vilkår.

4. Fleksibel nedbetalingstid

Skal du søke lån bør du se etter et lån med gode vilkår og betingelser og en fleksibel nedbetalingstid.

Et lån med gode vilkår og betingelser er et lån uten unødvendige kostnader (utover vanlige gebyrer med fornuftige summer) og en fleksibel nedbetalingstid. Sistnevnte vil si at du skal ha mulighet til å betale ned lånet raskere enn avtalt uten ekstra kostnader. For eksempel skal du ha mulighet til å betale ned lånet over to år, selv om du har valgt en nedbetalingstid på fem år.

Et gunstig lån gir deg god fleksibilitet og lar deg betale mer i de periodene du har mulighet til det. Slike forutsetninger er viktig for å få motivasjon til å betale ned lånet. 

5. Sammenlign lånetilbud

Det kan være lurt å sammenligne lånetilbud fra flere banker og långivere før du takker ja til et tilbud. Dette kan du enkelt gjøre gjennom en finansagent. Ved å søke lån gjennom en låneagent behøver du kun å sende inn én lånesøknad. 

Fordelen med å søke lån gjennom en finansagent er at bankene og långiverne konkurrerer om å få akkurat deg som kunde, noe som gir deg lavest mulig rente.

lånetips

Tjenestene sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.