Et kommersielt samarbeid med Crew Media.
Hvor mye du kan låne beror på flere faktorer

Hvor mye kan du låne?

Du har lov til å låne opptil 500.000 kroner i forbrukslån, dersom din økonomiske situasjon tillater det. Faktorer som inntekt, annen gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger vil ha mye å si for om du får lån og eventuelt hvor mye du kan få i lån

Hvor mye du kan låne avhenger nemlig av en individuell vurdering, som banken foretar av deg og din økonomiske situasjon. Vurderingen baseres på bankens egne betingelser, samt retningslinjer gitt av Finanstilsynet. Dette er for å sikre at låntaker ikke låner utover sin betjeningsevne.

👍Mest populær
Rated 0 out of 5
10000 – 500000 kr

Lånebeløp

6.99 – 19.30 %

Effektiv rente

20 år

Aldersgrense

1 deg

Utbetaling

Annonselenke Søk nå
Eksempel: Eff.rente 9,61%, 150.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 195.720,-

Hvor mye tåler du å låne?

Hvor mye du kan låne og hvor mye økonomien din tillater deg å låne henger sammen med retningslinjene banken eller långiveren må følge. Retningslinjene eksisterer nemlig til forbrukerens beste, og er der for at du ikke skal låne mer enn det du tåler. Dette gjelder både for forbrukslån, boliglån og andre typer lån.

For å finne ut av hva hver kunde kan låne, må banken gjennomgå en individuell kredittvurdering av kunden. Her setter de total gjeld opp mot totale årsinntekter. Har du for lav lønn kan det derfor være smart å søke forbrukslån med en medlåntaker slik at dere er to om utgiftene. Dette kan for eksempel være en samboer eller et familiemedlem.

Les mer: Forbrukslånkalkulator

Kredittvurdering

Hvor mye man kan låne avhenger av kredittvurderingen banken/långiveren foretar av kunden.

I kredittvurderingen ser man gjerne på faktorer som:

 • Total gjeld og utgifter
 • Totale årsinntekter
 • Betalingshistorikk
 • Lønnsstatistikk (f.eks. hvor mye du har økt i lønn de siste årene)
 • Jobbstatus
 • Om du eier andre midler som kan selges dersom det blir tøffere tider
 • Sivilstatus
 • Bostatus
 • Barn
 • Transport

Når banken eller långiveren skal innvilge et lån, ser de spesielt på din totale gjeld og at den ikke overstiger fem ganger brutto årsinntekt. Dette gjelder både for forbrukslån og boliglån.

Dette er særdeles viktig når det gjelder boliglånssøknader, fordi det ofte er snakk om betydningsfulle summer – og ikke minst din livskvalitet. Det hender for eksempel oftere nå enn før at man opplever å få avslag på en boliglånssøknad, til tross for at man oppfyller kravet til egenkapitalDette er fordi bankene har blitt strengere på å følge dagens retningslinjer.

Hvor mye man kan låne avhenger med andre ord av samlet inntekt, utgifter, total gjeld og din kredittvurdering.

I de tilfeller du låner med sikkerhet (som f.eks. boliglån eller billån) vil banken også se på egenkapital eller eventuell sikkerhet i eiendeler eller realkausjonist.

Hvordan vurderer banken hvor mye du kan låne

Banken vurderer din låneevne ved å ta utgangspunkt i din personlige økonomi og de opplysninger du har oppgitt i lånesøknaden. Dette kalles gjerne en kredittvurdering. Selve vurderingen kan banken ta på seg selv, eller videreformidle til et kredittvurderingsselskap.

Når banken skal vurdere hvor mye du kan låne, ser de blant annet på:

 • Normale husholdningsutgifter (ofte basert på sivilstatus og eventuelt antall barn)
 • Gjeld
 • Totale årsinntekter
 • Betalingshistorikk
 • Lønn
 • Formue

Banken ser spesielt på din eksisterende, og hvorvidt din totale gjeld overstiger fem ganger brutto årsinntekt eller ikke. I forbindelse med dette, kan banken også se på en såkalt stresstest, eller konsekvensberegning, for å teste om økonomien din tåler et betydelig rentehopp. Dette gjelder særlig for boliglån.

Ved å sammenligne tilbud fra flere banker finner du ut hvor mye du kan låne og hva prisen og den effektive renten for lånet vil bli

Hva bør man tenke på før man låner?

Vurderer du å låne bør du tenke nøye over hva et lån betyr for deg og din økonomiske situasjon. Dette gjelder både for lån med og uten sikkerhet. Selv om boliglån kan være gunstig i form av at man får skattefradrag og andre fordeler, er det viktig at du passer på å ikke låne mer enn det du faktisk tåler.

Før man låner bør man derfor:

 1. Sette opp et budsjett
 2. Vurdere om økonomien din tåler et rentehopp
 3. Vurdere om det vil lønne seg å låne
 4. Vurdere om du har tid til å spare intensivt i en periode
 5. Finne det rimeligste og beste tilbudet for deg

Før du låner bør du vurdere forbruksmønsteret ditt og hvor mye du faktisk trenger til hverdagslige formål som klær, strøm, reise, mat også videre. Dette kan du enkelt føre opp i et budsjett. Husk å være ærlig med deg selv. Et godt tips er å gå gjennom eldre kontoutskrifter og vurdere forbruket ditt deretter.

Ulike lån

Uansett om det er snakk om et boliglån eller et forbrukslån, inngår man som oftest en avtale om et annuitetslån når man får innvilget et lån.

Det betyr at man betaler like store terminbeløp til lånet er nedbetalt. Et annuitetslån sammenlignes ofte med en vekt, hvor man betaler mest i renter i begynnelsen og mest på låneavdragene mot slutten. Mange foretrekker dette fordi terminbeløpet er forutsigbart, og man kan enkelt sette opp et budsjett uten å måtte ta høyde for uforutsigbare beløp.

Noen kan også få tilbud om å velge mellom et rammelån eller et serielån når de får et lånetilbud:

Rammelån

I et rammelån får du et lånetilbud der du selv bestemmer hvor mye av rammen du ønsker å bruke. På mange måter kan dette gi deg en større økonomisk frihet, men det forutsetter at du har en god økonomisk kontroll. Lånet kommer uten en fast nedbetalingsplan, og du bestemmer selv hvor mye du ønsker å betale inn til lånekontoen til enhver tid. Her bestemmer man selv hvor mye man kan låne.

Serielån

Et serielån er et lån som har varierende terminbeløp. Dette er fordi rentedelen av lånet vil variere etter hvert som lånet blir mindre, mens avdraget på beløpet forblir det samme. Du vil med andre ord starte med et høyere månedsbeløp og avslutte med et mindre månedsbeløp enn i et annuitetslån.

Slik finner du det beste lånet

Det finnes ikke noe rett svar på hvor mye man kan låne, men er du nysgjerrig på lånemarkedet og hvor mye du kan låne, kan en låneformidler som Axo Finans bistå kunder med å finne det beste lånetilbudet på forbrukslån. Gjennom deres tjeneste kan du søke om å låne opptil 500.000 hos flere banker, med kun én lånesøknad.

Sammenlign lånetilbud – gir deg en pekepinn på hvor mye du lan låne

Det beste lånetilbudet finner du ved å sammenligne lån fra flere banker og långivere samtidig. Dette gir deg oversikt over lånemarkedet, samt en pekepinn på hvilken rente du kan forvente deg.

Er du usikker på hvordan du skal sammenligne lån, kan vår samarbeidspartner Axo Finans kan hjelpe deg med dette.

Du kan spare mye penger på å finne det beste lånetilbudet for deg. Ved å søke lån via en låneformidlingstjeneste, slik som Axo Finans tilbyr, blir søknaden din videreformidlet til flere banker og långivere samtidig.

Fyll ut én elektronisk søknad med alle nødvendige opplysninger, og la en låneagent ta seg av resten. Hvor mye man kan låne avhenger av dine totale inntekter og utgifter. 

Regjeringen har satt sammen en rekke retningslinjer som banken må følge for å sørge for en forsvarlig utlånspraksis, og for at du skal kunne leve med lånet.

Har du opplevd å få avslag på et lån, er det rett og slett fordi banken eller långiveren har tatt en vurdering av hvorvidt det er forsvarlig å låne til deg og kommet frem til at risikoen er for stor. Litt forvirrende? Følg med videre, så skal vi forklare litt nøyere.

Test din låneevne – hvor mye kan jeg låne

De fleste banker og långivere tilbyr en lånekalkulator hvor du kan beregne din låneevne. I en lånekalkulator må du blant annet fylle ut ønsket lånesum, totale årsinntekter og total gjeld. Hos mange banker kan også alder og sivilstatus være avgjørende for hvor høyt lån du får innvilget.

Bruk en lånekalkulator for å få en pekepinn på hvor mye du kan låne.

Sett deretter opp et budsjett for å få en oversikt over alle dine månedlige utgifter, og vurdér om du har råd til å påta deg et nytt lån. Dersom du ikke har råd til å ta på deg ønsket lånesum oppå normale husholdningsutgifter, bør du revurdere lånesummen eller omprioritere månedlige utgifter.

Les mer: Forbrukslånkalkulator

Tjenestene sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.