Et kommersielt samarbeid med Crew Media.
Hva du kan låne og hvor mye beror på flere faktorer

Hva kan jeg låne og hvor mye kan jeg låne?

I Norge kan man låne opptil 500 000 kroner i usikrede lån. Det er långiver som bestemmer hvor mye du får innvilget i lån.

Hvor mye du kan låne avhenger av hva du har i fast inntekt og hvor mye du har i gjeld.

👍Mest populær
Rated 0 out of 5
10000 – 500000 kr

Lånebeløp

6.99 – 19.30 %

Effektiv rente

20 år

Aldersgrense

1 deg

Utbetaling

Annonselenke Søk nå
Eksempel: Eff.rente 9,61%, 150.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 195.720,-

Hvilke opplysninger trenger du å gi banken når du skal

Når du søker om lån gjør du dette enten direkte hos en långiver, eller via en låneagent. Vanligvis er det snakk om et elektronisk søknadsskjema, hvor du bruker BankID til legitimering og signering. Dette gjør at selve søknadsprosessen går svært raskt. I søknadsskjemaet fyller man som regel ut følgende:

  • Ønsket lånebeløp
  • Ønsket nedbetalingstid
  • Opplysninger om økonomi og personlige forhold
  • Kontaktinformasjon

Basert på opplysningene i søknadsskjemaet, blir det gjort en vurdering av hvor attraktiv du er som låntaker. Det er långiver som bestemmer hvor mye de er villige til å gi deg i lån eller hvor mye du kan låne, og hvor stor risiko de er villige til å ta. Sistnevnte har betydning for hvilken rentesats du får tilbud om.

Renter og avdrag

Renter er kostnaden for å låne penger av en institusjon, og beregnes i prosent av den utestående gjelden. Det er to rentebegreper som du bør kjenne til: Nominell og effektiv rente. Nominell rente er grunnkostnaden på et lån, og bestemmes blant annet på grunnlag av markedsprisen. Den effektive renten omfatter nominell rente, i tillegg til alle andre gebyrer og kostnader på lånet. Dette kan for eksempel være etableringsgebyr, termingebyr og fakturagebyr.

Både renter og avdrag skal betales i faste intervaller, som kalles terminer.

Hva slags rente kan du få?

Tilbud om renter på lånet er et personlig tilbud, og varierer derfor fra låntaker til låntaker. Det kan også variere fra långiver til långiver, fordi det gjøres en intern vurdering for hver lånesøknad med mål om å bestemme risikopremie på lånet. Derfor er det ingen bank eller långiver som kan sies å ha best rente – hvor mye du kan få i lån og hva du kan få i rente, kan variere for hver gang du søker. 

Les mer: Finn beste lånerente

Långivere vil vanligvis tilby en lavere rente på et stort lån, og en høyere rente på et lite lån. Anses du å være en kunde med høy risiko vil du få tilbud om en høyere rentesats, og vica versa. Ved å søke sammen med en medlåntaker, er det gode sjanser for å få tilbud om en lavere rente.

Du får ofte laverer rente jo større lånet er

Søk nå

Søk nytt lån med en låneagent

Er du interessert i å finne et lån med så lav rente som overhodet mulig, bør du søke via en låneagent. Dette er en finansiell aktør som spesialiserer seg på å sammenligne lån og renter på vegne av kunder, med mål om å finne det billigste og beste tilbudet. Prosessen går svært fort, og er vanligvis over i løpet av et par timer.

For kunder er det ingenting å tape på å bruke en låneagent. Låneagenter har kun lov til å ta betalt fra bankene og långiverne som de formidler lån fra, og bare hvis formidlingen ender i en avtale mellom kunden og långiveren. For kunder er det derfor kostnadsfritt å søke lån via en låneagent.

Hos låneagenten Axo Finans kan du søke om lån uten sikkerhet mellom 10 000 og 500 000 kroner, helt uforpliktende. Du velger selv om du vil takke ja eller nei til tilbudet. Dersom du takker ja står pengene på konto innen et par dager. Det er raskt og effektivt å søke lån via Axo Finans.

Hva kan jeg gjøre med lånet?

Mange lurer på hva et usikret lån kan brukes til, og svaret er at du kan bruke det på hva som helst. Du trenger ikke å oppgi noen grunn til hvorfor du søker om lån, og forplikter deg derfor ikke til å bruke pengene på et visst formål. Det er vanlig å søke om lån uten sikkerhet i forbindelse med følgende scenarioer:

  • Renovering eller oppussing
  • Uforutsette utgifter
  • Realisering av drømmer og planer
  • Refinansiering av gjeld

Mange syns det er greit å ha en økonomisk buffer tilgjengelig ved renovering av bolig, fordi det er vanskelig å beregne kostnadene i forkant av prosjektet. Utgiftene blir raskt mye større enn man hadde sett for seg, og heller enn å sette prosjektet på pause velger noen alternativ finansiering. Et forbrukslån er løsningen for mange på grunn av fleksibiliteten – det går raskt å få utbetalt pengene, og det du ikke bruker kan betales tilbake umiddelbart.

Det er ingen ekstra kostnader forbundet med å betale inn mer enn avtalt, eller innfri lånet i sin helhet før fristen er ute.

Låneavtale gir det all informasjonen du trenger om lånet og bør leses nøye før du signerer

Søk nå

Hvor mye du kan låne er ikke det samme som hvor mye du bør låne

En ting er hvor mye du kan låne – en annen sak er hvor mye du bør låne. Det er relativt enkelt å få innvilget et lån uten sikkerhet, og det kan derfor være svært fristende å be om mer penger enn man egentlig trenger.

Tenk derfor godt over hva du trenger, og ikke søk om mer enn du må. Husk at lånet skal betales tilbake med renter, og du må ha kontroll over nedbetalingen i hele lånets løpetid. Dersom det blir vanskelig å håndtere gjelden gjør du lurt i å refinansiere gammel gjeld

Tjenestene sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.