Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Hva er et forbrukslån?

Hva er et forbrukslån? Søk forbrukslån hos flere banker og få bedre tilbud. Når du skal søke om lån lønner det seg å bruke en låneagent.

Alt om forbrukslån

Mange lurer på: Hva er et forbrukslån? Et forbrukslån er et stort økonomisk ansvar – akkurat som all annen gjeld. Avgjørelsen om å ta opp et lån er ikke noe man bør ta for lett på, og det kan være lurt å lese seg opp før man i det hele tatt søker om å låne penger. I samarbeid med låneagenten Axo Finans får du her alt du trenger å vite om forbrukslån.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, noe som innebærer at du ikke trenger å tilby utlåneren noen form for garanti for at de skal få pengene sine tilbake. Dette skiller et forbrukslån fra for eksempel et boliglån hvor man stiller boligen som garanti. 

Ettersom man ikke trenger å tilby noen form for sikkerhet, gjør långiveren opp for dette ved å sette en høyere risikopremie på lånet. Derfor er et forbrukslån dyrere enn for eksempel et boliglån, hvor banken har mulighet til å ta pant i boligen i tilfelle lånet blir misligholdt. 

Hva brukes et forbrukslån til?

En ting er hva et forbrukslån er, en annen ting er hva du bør bruke det på. Et forbrukslån er et lån som brukes til nettopp forbruk. I motsetning til et boliglån er det en fleksibel lånetype, hvor pengene kan gå til akkurat det man trenger å bruke penger på. 

Mange velger å søke om lån når de har mottatt uforutsette regninger i posten, eller trenger å betale for verksted, tannlege, hvitevarer eller lignende. Andre tar opp forbrukslån når de skal renovere. 

Det er vanligvis ikke nødvendig å oppgi noen årsak til hvorfor man søker om forbrukslån, og derfor kan pengene gå til det man selv ønsker. 

Les mer: Hva kan jeg låne?

Hvordan søker man?

Søknadsprosessen foregår vanligvis elektronisk. Det er en fordel å bruke BankID for legitimering og signering, slik at søknadsprosessen går så raskt som mulig. De fleste långivere tillater at man sender lånedokumenter i posten også, men da må du regne med at søknadsprosessen tar lengre tid. 

Det er vanlig å søke lån via et elektronisk søknadsskjema hos den aktuelle utlåneren eller hos en låneagent. I søknadsskjemaet fyller man som regel ut følgende:

  • Hvor mye man ønsker å låne
  • Hvor lang nedbetalingstid man vil ha
  • Kontaktinformasjon
  • Opplysninger om personlige og økonomiske forhold

Hva er låneagentens rolle?

Forbrukslån fra Axo Finans

En låneagent er en finansaktør som arbeider med å finne det beste tilbudet om lån på vegne av den som søker. Låneagenten sender vanligvis den samme søknaden til behandling hos flere forskjellige banker og utlånere samtidig, og presenterer deretter det beste tilbudet for sluttbrukeren. På den måten går det raskt å se hvor mye lånet kommer til å koste. 

 

De aktuelle bankene og långiverne vet at de konkurrerer om å få den samme kunden, og vil derfor strekke seg langt for å presentere et godt tilbud. Dette bidrar til at prisene på usikrede lån holdes nede. 

Hva koster forbrukslån?

En ting er hva et forbrukslån er, en annen ting er hva det koster. Lånets kostnad varierer fra långiver til långiver, og er også avhengig av flere forskjellige faktorer. Jo lengre nedbetalingsperiode du velger, jo mer vil også låne koste. 

 

Det kan være fristende å velge en lang periode slik at terminbeløpene blir lavere, men ved å velge flere års nedbetalingstid vil også renten løpe lenger. Er du ute etter å holde kostnadene nede, bør du derfor velge en kortere nedbetalingstid. 

Nominell og effektiv rente

Rentesatsen utgjør lånets kostnad. Når du låner penger av en bank må du betale for å ta i bruk bankens kapital – på samme måte vil banken betale deg renter for at du setter inn penger på konto hos dem. Når vi snakker om forbrukslån er det to rentebegreper det er viktig å vite noe om:

 

  • Nominell rente
  • Effektiv rente

 

Den nominelle renten er lånets grunnkostnad, som regel oppgitt i en årlig prosentsats. Den effektive renten utgjør nominell rente pluss alle gebyrer og kostnader på lånet. For å se hvor mye lånet faktisk vil koste deg, må du derfor se på den effektive renten. 

Slik beregnes renten

Renten du får tilbud om er personlig, og varierer ikke bare fra låntaker til låntaker, men også mellom långivere. Derfor er det så viktig å sammenligne ulike rentetilbud før man takker ja til en avtale. Her kommer låneagenten inn i bildet. 

 

Renten blir bestemt på bakgrunn av dine personlige opplysninger og økonomiske situasjon. Utlåneren ser blant annet på betalingsevne, alder og inntekt. I tillegg har långiverne interne retningslinjer og et offentlig lovverk å forholde seg til. De fleste långivere forsøker å tilby en så lav rente som mulig, men renten kan likevel variere sterkt. 

Husk at lånet skal betales tilbake

Det går raskt å få et forbrukslån, og derfor kan det være fristende å låne mer enn man egentlig trenger. Ikke glem at lånet skal betales tilbake med renter, og at det er viktig å ha kontroll på at man kan håndtere terminbeløpene. 

 

Ikke bli fristet til å låne over evne, men tenk heller godt over hvorfor det økonomiske behovet har oppstått. Kunne du ha forutsett regningen som “plutselig” havnet i postkassen? Burde du ha spart opp en økonomisk buffer før du gikk i gang med renoveringen?

 

Så lenge du har kontroll på terminbeløpene, trenger det ikke være skummelt å ta opp et forbrukslån. Det kan faktisk være mange fordeler med et forbrukslån. Det er en bedre løsning enn dyre smålån og kreditt, som har høyere renter enn forbrukslån. I Norge kan man ha opptil 500.000 kroner i usikret gjeld, noe som kan gi stor økonomisk fleksibilitet når behovet oppstår. 

 

Nå som du vet hva forbrukslån er, og har vurdert det som din beste løsning, kan du trygt søke gjennom en låneagent. 

Vi sammenligner disse 20 bankene for deg