Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Axo form

Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 15,9%, 100.000 o/5 år, kostnad: 40.256, Totalt: 140.256.

Forbrukslån

I samarbeid med låneagenten Axo Finans forteller vi deg alt du trenger å vite om forbrukslån.

Hva er et forbrukslån?

De aller fleste har hørt om forbrukslån før, men det er ikke like klart for alle hva det faktisk innebærer. Her skal vi forsøke å oppklare noen av de vanligste misforståelsene. 

Et forbrukslån er det samme som et lån uten sikkerhet. Det betyr at man ikke trenger å tilby utlåneren noen form for sikkerhet eller garanti for at de skal få pengene sine tilbake. Dette skiller et forbrukslån fra for eksempel et boliglån, hvor det er boligen som står som bankens sikkerhet i tilfelle lånet blir misligholdt. 

En av de største fordelene med et forbrukslån er dermed at pengene kan brukes på hva som helst. 

Større risiko for utlåneren

Det stilles altså ikke krav om sikkerhet for å få innvilget et forbrukslån. Som følge av dette setter utlåneren en høyere risikopremie (rente) på lånet, og gjør dermed opp for usikkerheten. Dette er årsaken til at et forbrukslån har høyere rente enn et boliglån.

Smålån og kredittkort har til gjengjeld enda høyere risiko, og dermed enda høyere renter. Hvis du lurer på om du skal ta opp et forbrukslån eller handle på kreditt, bør du velge et førstnevnte for å holde kostnadene mest mulig nede. For å sjekke hvor mye et lån kan koste deg bør du bruke en lånekalkulator for forbrukslån

Jo høyere risiko, jo høyere rente.

Hva brukes forbrukslån til?

Axo Finans

Folk bruker lån til mange forskjellige ting. I Norge har man mulighet til å ta opp så mye som 500 000 i usikrede lån, og man har dermed mange muligheter. Vi har samlet noen av de vanligste formålene her.

Renovering

Over 30% av norske husholdningers totale forbruk er utgifter til bolig, og nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder oppussing og renovering. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at en stor del av forbrukslån går til nettopp dette formålet. 

Uforutsette utgifter

En annen stor post er uforutsette utgifter, og i denne kategorien går lånet til for eksempel å betale regning fra tannlegen, reparere bilen eller kjøpe nye hvitevarer. Ekspertene anbefaler å ha en bufferkonto som tilsvarer en til tre månedslønner for å dekke slike utgifter. Har du ikke en slik konto når uhellet ute, kan det være en løsning å søke om forbrukslån.

Realisere planer og drømmer

Noen bruker forbrukslånet på å starte en bedrift, dra på ferie, feire bryllup eller lignende. Dette er gjerne en løsning for mennesker som av ulike årsaker ikke har anledning til å spare, men heller vil ha en nedbetalingsplan å forholde seg til. 

Refinansiere gjeld

Å refinansiere gjeld innebærer å ta opp et nytt lån for å slette den gamle gjelden, og deretter få en ny nedbetalingsplan å forholde seg til. Her er det viktig at det nye lånet har lavere rente og bedre vilkår enn hva man har hatt tidligere. Ved å oppnå dette kan man kutte de månedlige kostnadene sine, i noen tilfeller med flere tusen kroner.

 

Å refinansiere betyr å erstatte eksisterende gjeld med ny gjeld.

Hva koster et forbrukslån?

Prisen på et forbrukslån finner du i renter, gebyrer og eventuelle andre kostnader knyttet til lånet som fakturaavgifter. Prisen kan variere utrolig mye fra långiver til långiver, og hvor lang nedbetalingstid du velger spiller også inn på de løpende kostnadene. Dersom du søker om et lån, vil du vanligvis få presentert prisen på to måter:

Nominell rente

Nominell rente er lånets grunnkostnad. Denne blir beregnet individuelt, blant annet på grunnlag av personlige forhold og økonomiske situasjon. I tillegg styres den av gjeldende markedssats og utlånerens interne retningslinjer.

Effektiv rente

Den effektive renten består av nominell rente, pluss alle gebyrer og kostnader som følger med lånet. Når du får presentert et lånetilbud er det derfor den effektive rentesatsen du bør undersøke. Det er denne som forteller deg hva lånet faktisk koster.

Axo Finans

Hvordan finner jeg det billigste lånet?

Med store variasjoner i pris fra långiver til långiver, er det ikke rart at mennesker som søker forbrukslån bruker god tid på å finne det billigste lånet. Dette er ikke alltid så lett for vanlige folk som ikke er vant til å bruke finansielle termer og uttrykk. Dessuten tar det lang tid å søke til hver eneste utlåner og sammenligne alle tilbudene som kommer i retur. 

 

Her kommer låneagenter som Axo Finans inn i bildet. Axo Finans tilbyr gratis sammenligningstjenester av lån, og garanterer svar i løpet av et par timer (innenfor deres åpningstider). Som sluttbruker trenger du bare å fylle inn én elektronisk søknad, som deretter blir videresendt til en rekke forskjellige banker og långivere.

Tilbud om forbrukslån

Tilbudet om rentesats har utrolig mye å si for sluttkostnaden av lånet, spesielt hvis det er snakk om et stort lån som skal nedbetales over mange år. Derfor er det så viktig å få tilbud fra mange forskjellige banker. 

 

Hos Axo Finans blir sammenligningen av tilbud gjort for deg, og du får presentert den beste og billigste avtalen. Tilbudet blir vanligvis stående i 30 dager slik at du har god tid til å bestemme deg. Hvis du syns det blir for dyrt eller har ombestemt deg, er det bare å takke nei. 

 

I samarbeid med Axo Finans hjelper vi forbrukere med å ta bedre økonomiske avgjørelser. Axo Finans følger Finanstilsynets retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis

lån uten sikkerhet

Større risiko for utlåneren

Som følge av at det ikke stilles krav om sikkerhet, tar banken eller utlåneren på seg en større risiko for å få pengene sine tilbake. Derfor setter utlåneren en høyere risikopremie på lånet. Dette er årsaken til at forbrukslån er dyrere enn for eksempel et boliglån, hvor boligen stilles som sikkerhet.

Alle finansaktører som tilbyr usikret lån må ha godkjenning fra Finanstilsynet

Renten

Det er renten som bestemmer hvor mye lånet koster. Rente er et begrep som innebærer hva det koster å leie penger av en finansinstitusjon. Noen utlånere reklamerer med svimlende lave renter, og dette skal man passe seg for. I slike tilfeller er det nemlig snakk om nominell rente, altså lånets grunnkostnad, og denne renten forteller ikke hele sannheten.

Er du interessert i å vite hva lånet faktisk kommer til å koste, må du undersøke den effektive renten. Dette er den nominelle renten, i tillegg til gebyrer og kostnader som følger lånet. Banken er pliktig til å oppgi effektiv rente når man utsteder et tilbud om lån.

Hva brukes forbrukslån til?

Hva folk bruker forbrukslån til er individuelt, og helt opp til hver enkelt. Med mulighet til å låne så mye som 500 000 kr. i Norge, har man ganske mange muligheter. Så lenge man har kontroll over sin egen betjeningsevne, er det ingenting i veien med å ta opp et forbrukslån. Noen av de vanligste utgiftene låntakere bruker forbrukslån på er:

Renovering

Visste du at nordmenn er på verdenstoppen i renovering? Over 30% av norske husholdningers totale forbruk er utgifter til bolig, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Når det gjelder forbrukslån er det også flest som velger å bruke pengene på renovering og oppussing. Og det er egentlig ikke så rart. Å pusse opp hjemme hos seg selv øker trivselen i hjemmet, og fører vanligvis til at boligen stiger i verdi.

Uforutsette utgifter

Ekspertene anbefaler leietakere å ha en bufferkonto som tilsvarer en månedslønn, mens boligeiere bør ha så mye som to til tre månedslønner. Jo eldre boligen din er, jo høyere bør bufferen være ettersom at sjansen for at ting går skeis øker med boligens alder.

Har du ikke en bufferkonto når uhellet er ute, kan et usikret lån være den beste løsningen. Hvis for eksempel kjøleskapet tar kvelden samtidig som bilen må på verksted, blir det en tøff økonomisk måned.

Realisere planer og drømmer

Det er heller ikke uvanlig å bruke forbrukslånet på å realisere planer, slik som å reise på ferie eller feire bryllup. Gjennom vårt samarbeid med låneagenten Axo Finans er det mulig å låne summer fra 10 000 og helt opp til 500 000 kroner. Mulighetene er derfor mange, samtidig er det viktig å ikke la seg friste til å låne over evne.

Hvor mye kan man låne?

Hvor mye man får låne er avhengig av bankens kredittvurdering av den enkelte søker. Et større lån medfører gjerne lavere rente, men til gjengjeld får man lengre nedbetalingstid. Hva lånets totalkostnad ender på, blir derfor en vurdering av flere faktorer.

De aller fleste banker og utlånere stiller som krav at man må ha fast inntekt for å få innvilget et forbrukslån. Står du i fare for å miste inntekten din, bør du ikke takke ja til et usikret lån. Sjansen er da stor for at du ikke klarer å betjene lånet, og ender opp med forsinkelses- og rentegebyrer.

Vi sammenligner disse 19 bankene for deg