Meny

Facebook vil la Kongressen se Russland-annonser fra valgkampen

Facebook gir Kongressen innsyn i flere tusener kontoer med innhold som var egnet til å skape splittelse under valgkampen i fjor, ifølge APs kilder. Kontoene ble øyensynlig driftet av russiske brukere. Foto: Ben Margot / AP
Den digitale møteplassen Facebook vil la Kongressen få innsyn i over tre tusen valgannonser betalt av et russisk reklamebyrå, melder AP.

Representanter for Facebook skal møte de tre komiteene som parallelt gransker det såkalte Russland-sporet, sier en kilde i Facebook til det amerikanske nyhetsbyrået.

Etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus, samt justiskomiteen i Senatet, gjennomfører bredt anlagte undersøkelser om hvorvidt det er hold i påstandene om at Russland påvirket valgresultatet i Donald Trumps favør.

Facebook opplyste i september at de hadde funnet flere tusen kontoer som øyensynlig ble driftet av russiske brukere. Innholdet på disse kontorene var en art som virket splittende i sosiale og politiske kampsaker under valget, heter det.

Aktuelt:  Washington Post: Russere brukte Facebook-annonser til å skape splittelse i USA

Facebook avdekket også 450 kontoer som inneholdt betalte annonser verdt rundt 100.000 dollar. Twitter sier de har avdekket utlagt stoff av samme type.

Etterretningskomiteene har bedt Facebook, Twitter og Google om å avgi offentlige forklaringer i løpet av de kommende uker. Komiteene har den siste tiden vært spesielt opptatt av tilfeller av såkalte falske nyheter, og hvem som i så fall står bak spredningen av slik desinformasjon.

Aktuelt:   Twitter får refs etter Russland-høring i USA

Bakgrunn:  Nettgiganter innkalt på det politiske teppet i Washington