Fersk global rapport:

Norge i Europa-toppen på datasikkerhet

Bak denne døren ligger Norges nasjonale cybersenters (NorCERT) operasjonssenter i Oslo. Dette er den operative delen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bak denne døren ligger Norges nasjonale cybersenters (NorCERT) operasjonssenter i Oslo. Dette er den operative delen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norge kommer på bronseplass i Europa i en FN-rangering om datasikkerhet i en rekke land.

Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.
Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.

Global Cybersecurity Index 2017 (GCI) er utarbeidet av FN-organet Den internasjonale telekommunikasjonsunion, og måler medlemslandenes innsats for datasikkerhet. Rapporten tar blant annet for seg lovverk, tekniske forhold, organisering, kapasitet til å håndtere trusler og samarbeid.

– Det spesielle med denne undersøkelsen er at de bruker samme metode for å evaluere alle land. Det gir en felles målestokk som gjør det mulig å se nasjonene i forhold til hverandre, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal, til ABC Nyheter.

NorSIS er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt nettsikkerhet.

Undersøkelsen er gjennomført blant 134 av medlemslandene i Telekommunikasjonsunionen, et FN-organ med ansvar for å utarbeide telekommunikasjonsstandarder.

«I tillegg til lover om datasikkerhet har Norge også gjennomført undersøkelser om datasikkerhetskultur blant landets borgere», heter det i rapporten Global Cybersecurity Index 2017 (GCI).

Norge er nummer 11 i den globale rangeringen, der Singapore, USA og Malaysia topper listen.

«Hovedbildet peker mot forbedring og styrking av datasikkerheten i flere land i alle regioner», heter det i oppsummeringen av rapporten. Særlig Europa kommer godt ut av undersøkelsen, mens Afrika og Sør-Amerika gjør det dårligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Norge er blant topp tre europeiske land i undersøkelsen. Faksimile fra rapporten.
Norge er blant topp tre europeiske land i undersøkelsen. Faksimile fra rapporten.

Les også: Passord-lekkasjene: Hva kan du gjøre?

Tett nordisk samarbeid

Fra NorCERTs operasjonssenter i Oslo under WannaCry-angrepet i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fra NorCERTs operasjonssenter i Oslo under WannaCry-angrepet i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Om Norge trekkes det blant annet frem at landet har et nært datasikkerhetssamarbeid med de andre nordiske landene: «Dette inkluderer teknisk samarbeid og datasikkerhetsøvelser som tar sikte på å vurdere og styrke databeredskap, undersøke prosesser for respons ved krise, samt bedre informasjonsutvekslingen i regionen».

– Nesten ingen andre land har hatt det samme fokuset på sikkerhetskultur de siste årene. Vi ser at det gjennomsyrer offentlige bedrifter, privat sektor og enkeltpersoner. Jeg tror vi har en høy modenhet her i Norge. Først når man har mye av det grunnleggende IKT-sikkerhet på plass kan man tenke på sikkerhetskultur og det mer overordnede, sier Malmedal.

På Europatoppen er Norge nr. 3, like bak Estland og Frankrike.

– Estland har hatt en massiv innsats på datasikkerhet siden de store angrepene fra «noen i Russland» i 2007. De har brukt store ressurser på det, så det er ikke rart at det gir resultater. De har også lenge vært i tet innen digitalisering, sier Malmedal.

Les også: Norske bedrifter utsatt for digital utpressing

Verdens mest digitale land

I forrige uke ble digibarometeret til det finske forskningsinstituttet Etla offentliggjort. Der overtok Norge Finlands topplassering som «verdens mest digitaliserte land».

Les også: Norge verdens mest digitale land

– Fokus på datasikkerhet går hånd i hanske med slik digitalisering. Du kan ikke gjennomdigitalisere en nasjon uten samtidig å tenke digital sikkerhet, sier Malmedal.

– Hvilke utfordringer gjenstår på dette området i Norge?

– På nasjonalt nivå er det særlig to ting: noen samfunnsområder faller litt utenom. De fleste bedrifter i Norge har færre enn 20 ansatte, og mangler en sikkerhetsoverbygning. De blir i noen grad overlatt til seg selv i dag.

– Både ungdom og eldre kan ha behov for opplæring i trygg nettbruk. Slike grupper kan være sårbare for datakriminalitet og uønskede hendelser på nett. Her kunne vi i NorSIS ønske at myndighetene tok mer ansvar.

Les også: Bruk av offentlig Wi-Fi på ferie kan sette deg i fare

Økt samarbeid innad

Det koreanske internett- og sikkerhetsbyrået i Seoul overvåker mulige ransomware-angrep under WannaCry-hendelsen i mai. Arkivfoto: Scanpix/Yun Dong-jin/Yonhap via AP.
Det koreanske internett- og sikkerhetsbyrået i Seoul overvåker mulige ransomware-angrep under WannaCry-hendelsen i mai. Arkivfoto: Scanpix/Yun Dong-jin/Yonhap via AP.

– Det andre punktet handler om økt samarbeid internt i landet, sier Malmedal.

I mars ble det opprettet et «Cyberkoordineringssenter» for de hemmelige tjenestene; Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

Les også: Nytt senter motcyberangrep

– Det er mye som er bra ved det nasjonale samarbeidet allerede, men vi i NorSIS mener fortsatt det er rom og behov for økt samarbeid. Det er mange, isolerte organisasjoner, en IKT-leverandør her og et datasikkerhetssenter der. Samarbeidet mellom disse kunne nok vært mye bedre.

– Jeg håper et så godt resultat som i ITU-undersøkelsen vil være en motivasjon til dem som jobber med digital sikkerhet i Norge, som en tilbakemelding på at det vi gjør blir lagt merke til og har en effekt. Slike resultater kommer ikke gratis, sier seniorrådgiveren.

Les også: ID-tyveri øker i omfang

«Én prosent av alle e-poster var angrep»

«Nærmere én prosent av alle eposter som ble sendt i løpet av fjoråret var i bunn og grunn fiendtlige angrep, den høyeste raten de siste årene», anslås det i forordet til GCI-rapporten.

Såkalte ransomeware-angrep, der en brukers data holdes som gissel av angripere, rammer både bedrifter og privatpersoner. Angripere stiller stadig høyere krav til løsepenger, ifølge GCI.

Mer enn 200.000 datamaskiner og servere verden rundt ble rammet av WannaCry-angrepet i midten av mai, som raskt spredte seg på maskiner med eldre versjoner av Microsofts operativsystem Windows. Britisk helsevesen ble hardt rammet: opptil 70.000 maskiner, deriblant medisinsk utstyr som MRI-skannere og kjølelagere for blod, var omfattet av angrepet, skriver Digi.no.

Det er andre gang GCI-undersøkelsen gjennomføres, første gang var i 2014.

Les også: Microsoft-svindler: «Tror du at jeg tuller med deg?»

Kart over «grad av innsats for nasjonal datasikkerhet» i ulike land. Grønt er mest, rødt er minst. Faksmilie fra rapporten.
Kart over «grad av innsats for nasjonal datasikkerhet» i ulike land. Grønt er mest, rødt er minst. Faksmilie fra rapporten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Markusplassen stengt på grunn av flom10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?
Siste nytt
12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseMarkusplassen stengt på grunn av flom10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv Jensen skroter Finanstilsynets forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?