Meny

Fersk global rapport:

Norge i Europa-toppen på datasikkerhet

Bak denne døren ligger Norges nasjonale cybersenters (NorCERT) operasjonssenter i Oslo. Dette er den operative delen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bak denne døren ligger Norges nasjonale cybersenters (NorCERT) operasjonssenter i Oslo. Dette er den operative delen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norge kommer på bronseplass i Europa i en FN-rangering om datasikkerhet i en rekke land.

Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.
Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.

Global Cybersecurity Index 2017 (GCI) er utarbeidet av FN-organet Den internasjonale telekommunikasjonsunion, og måler medlemslandenes innsats for datasikkerhet. Rapporten tar blant annet for seg lovverk, tekniske forhold, organisering, kapasitet til å håndtere trusler og samarbeid.

– Det spesielle med denne undersøkelsen er at de bruker samme metode for å evaluere alle land. Det gir en felles målestokk som gjør det mulig å se nasjonene i forhold til hverandre, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal, til ABC Nyheter.

NorSIS er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt nettsikkerhet.

Undersøkelsen er gjennomført blant 134 av medlemslandene i Telekommunikasjonsunionen, et FN-organ med ansvar for å utarbeide telekommunikasjonsstandarder.

«I tillegg til lover om datasikkerhet har Norge også gjennomført undersøkelser om datasikkerhetskultur blant landets borgere», heter det i rapporten Global Cybersecurity Index 2017 (GCI).

Norge er nummer 11 i den globale rangeringen, der Singapore, USA og Malaysia topper listen.

«Hovedbildet peker mot forbedring og styrking av datasikkerheten i flere land i alle regioner», heter det i oppsummeringen av rapporten. Særlig Europa kommer godt ut av undersøkelsen, mens Afrika og Sør-Amerika gjør det dårligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Norge er blant topp tre europeiske land i undersøkelsen. Faksimile fra rapporten.
Norge er blant topp tre europeiske land i undersøkelsen. Faksimile fra rapporten.

Les også: Passord-lekkasjene: Hva kan du gjøre?

Tett nordisk samarbeid

Fra NorCERTs operasjonssenter i Oslo under WannaCry-angrepet i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fra NorCERTs operasjonssenter i Oslo under WannaCry-angrepet i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Om Norge trekkes det blant annet frem at landet har et nært datasikkerhetssamarbeid med de andre nordiske landene: «Dette inkluderer teknisk samarbeid og datasikkerhetsøvelser som tar sikte på å vurdere og styrke databeredskap, undersøke prosesser for respons ved krise, samt bedre informasjonsutvekslingen i regionen».

– Nesten ingen andre land har hatt det samme fokuset på sikkerhetskultur de siste årene. Vi ser at det gjennomsyrer offentlige bedrifter, privat sektor og enkeltpersoner. Jeg tror vi har en høy modenhet her i Norge. Først når man har mye av det grunnleggende IKT-sikkerhet på plass kan man tenke på sikkerhetskultur og det mer overordnede, sier Malmedal.

På Europatoppen er Norge nr. 3, like bak Estland og Frankrike.

– Estland har hatt en massiv innsats på datasikkerhet siden de store angrepene fra «noen i Russland» i 2007. De har brukt store ressurser på det, så det er ikke rart at det gir resultater. De har også lenge vært i tet innen digitalisering, sier Malmedal.

Les også: Norske bedrifter utsatt for digital utpressing

Verdens mest digitale land

I forrige uke ble digibarometeret til det finske forskningsinstituttet Etla offentliggjort. Der overtok Norge Finlands topplassering som «verdens mest digitaliserte land».

Les også: Norge verdens mest digitale land

– Fokus på datasikkerhet går hånd i hanske med slik digitalisering. Du kan ikke gjennomdigitalisere en nasjon uten samtidig å tenke digital sikkerhet, sier Malmedal.

– Hvilke utfordringer gjenstår på dette området i Norge?

– På nasjonalt nivå er det særlig to ting: noen samfunnsområder faller litt utenom. De fleste bedrifter i Norge har færre enn 20 ansatte, og mangler en sikkerhetsoverbygning. De blir i noen grad overlatt til seg selv i dag.

– Både ungdom og eldre kan ha behov for opplæring i trygg nettbruk. Slike grupper kan være sårbare for datakriminalitet og uønskede hendelser på nett. Her kunne vi i NorSIS ønske at myndighetene tok mer ansvar.

Les også: Bruk av offentlig Wi-Fi på ferie kan sette deg i fare

Økt samarbeid innad

Det koreanske internett- og sikkerhetsbyrået i Seoul overvåker mulige ransomware-angrep under WannaCry-hendelsen i mai. Arkivfoto: Scanpix/Yun Dong-jin/Yonhap via AP.
Det koreanske internett- og sikkerhetsbyrået i Seoul overvåker mulige ransomware-angrep under WannaCry-hendelsen i mai. Arkivfoto: Scanpix/Yun Dong-jin/Yonhap via AP.

– Det andre punktet handler om økt samarbeid internt i landet, sier Malmedal.

I mars ble det opprettet et «Cyberkoordineringssenter» for de hemmelige tjenestene; Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

Les også: Nytt senter motcyberangrep

– Det er mye som er bra ved det nasjonale samarbeidet allerede, men vi i NorSIS mener fortsatt det er rom og behov for økt samarbeid. Det er mange, isolerte organisasjoner, en IKT-leverandør her og et datasikkerhetssenter der. Samarbeidet mellom disse kunne nok vært mye bedre.

– Jeg håper et så godt resultat som i ITU-undersøkelsen vil være en motivasjon til dem som jobber med digital sikkerhet i Norge, som en tilbakemelding på at det vi gjør blir lagt merke til og har en effekt. Slike resultater kommer ikke gratis, sier seniorrådgiveren.

Les også: ID-tyveri øker i omfang

«Én prosent av alle e-poster var angrep»

«Nærmere én prosent av alle eposter som ble sendt i løpet av fjoråret var i bunn og grunn fiendtlige angrep, den høyeste raten de siste årene», anslås det i forordet til GCI-rapporten.

Såkalte ransomeware-angrep, der en brukers data holdes som gissel av angripere, rammer både bedrifter og privatpersoner. Angripere stiller stadig høyere krav til løsepenger, ifølge GCI.

Mer enn 200.000 datamaskiner og servere verden rundt ble rammet av WannaCry-angrepet i midten av mai, som raskt spredte seg på maskiner med eldre versjoner av Microsofts operativsystem Windows. Britisk helsevesen ble hardt rammet: opptil 70.000 maskiner, deriblant medisinsk utstyr som MRI-skannere og kjølelagere for blod, var omfattet av angrepet, skriver Digi.no.

Det er andre gang GCI-undersøkelsen gjennomføres, første gang var i 2014.

Les også: Microsoft-svindler: «Tror du at jeg tuller med deg?»

Kart over «grad av innsats for nasjonal datasikkerhet» i ulike land. Grønt er mest, rødt er minst. Faksmilie fra rapporten.
Kart over «grad av innsats for nasjonal datasikkerhet» i ulike land. Grønt er mest, rødt er minst. Faksmilie fra rapporten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo
Siste nytt
22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo