Meny

Fersk global rapport:

Norge i Europa-toppen på datasikkerhet

Bak denne døren ligger Norges nasjonale cybersenters (NorCERT) operasjonssenter i Oslo. Dette er den operative delen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bak denne døren ligger Norges nasjonale cybersenters (NorCERT) operasjonssenter i Oslo. Dette er den operative delen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norge kommer på bronseplass i Europa i en FN-rangering om datasikkerhet i en rekke land.

Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.
Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal. Foto: NorSIS.

Global Cybersecurity Index 2017 (GCI) er utarbeidet av FN-organet Den internasjonale telekommunikasjonsunion, og måler medlemslandenes innsats for datasikkerhet. Rapporten tar blant annet for seg lovverk, tekniske forhold, organisering, kapasitet til å håndtere trusler og samarbeid.

– Det spesielle med denne undersøkelsen er at de bruker samme metode for å evaluere alle land. Det gir en felles målestokk som gjør det mulig å se nasjonene i forhold til hverandre, sier seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Bjarte Malmedal, til ABC Nyheter.

NorSIS er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt nettsikkerhet.

Undersøkelsen er gjennomført blant 134 av medlemslandene i Telekommunikasjonsunionen, et FN-organ med ansvar for å utarbeide telekommunikasjonsstandarder.

«I tillegg til lover om datasikkerhet har Norge også gjennomført undersøkelser om datasikkerhetskultur blant landets borgere», heter det i rapporten Global Cybersecurity Index 2017 (GCI).

Norge er nummer 11 i den globale rangeringen, der Singapore, USA og Malaysia topper listen.

«Hovedbildet peker mot forbedring og styrking av datasikkerheten i flere land i alle regioner», heter det i oppsummeringen av rapporten. Særlig Europa kommer godt ut av undersøkelsen, mens Afrika og Sør-Amerika gjør det dårligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Norge er blant topp tre europeiske land i undersøkelsen. Faksimile fra rapporten.
Norge er blant topp tre europeiske land i undersøkelsen. Faksimile fra rapporten.

Les også: Passord-lekkasjene: Hva kan du gjøre?

Tett nordisk samarbeid

Fra NorCERTs operasjonssenter i Oslo under WannaCry-angrepet i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fra NorCERTs operasjonssenter i Oslo under WannaCry-angrepet i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Om Norge trekkes det blant annet frem at landet har et nært datasikkerhetssamarbeid med de andre nordiske landene: «Dette inkluderer teknisk samarbeid og datasikkerhetsøvelser som tar sikte på å vurdere og styrke databeredskap, undersøke prosesser for respons ved krise, samt bedre informasjonsutvekslingen i regionen».

– Nesten ingen andre land har hatt det samme fokuset på sikkerhetskultur de siste årene. Vi ser at det gjennomsyrer offentlige bedrifter, privat sektor og enkeltpersoner. Jeg tror vi har en høy modenhet her i Norge. Først når man har mye av det grunnleggende IKT-sikkerhet på plass kan man tenke på sikkerhetskultur og det mer overordnede, sier Malmedal.

På Europatoppen er Norge nr. 3, like bak Estland og Frankrike.

– Estland har hatt en massiv innsats på datasikkerhet siden de store angrepene fra «noen i Russland» i 2007. De har brukt store ressurser på det, så det er ikke rart at det gir resultater. De har også lenge vært i tet innen digitalisering, sier Malmedal.

Les også: Norske bedrifter utsatt for digital utpressing

Verdens mest digitale land

I forrige uke ble digibarometeret til det finske forskningsinstituttet Etla offentliggjort. Der overtok Norge Finlands topplassering som «verdens mest digitaliserte land».

Les også: Norge verdens mest digitale land

– Fokus på datasikkerhet går hånd i hanske med slik digitalisering. Du kan ikke gjennomdigitalisere en nasjon uten samtidig å tenke digital sikkerhet, sier Malmedal.

– Hvilke utfordringer gjenstår på dette området i Norge?

– På nasjonalt nivå er det særlig to ting: noen samfunnsområder faller litt utenom. De fleste bedrifter i Norge har færre enn 20 ansatte, og mangler en sikkerhetsoverbygning. De blir i noen grad overlatt til seg selv i dag.

– Både ungdom og eldre kan ha behov for opplæring i trygg nettbruk. Slike grupper kan være sårbare for datakriminalitet og uønskede hendelser på nett. Her kunne vi i NorSIS ønske at myndighetene tok mer ansvar.

Les også: Bruk av offentlig Wi-Fi på ferie kan sette deg i fare

Økt samarbeid innad

Det koreanske internett- og sikkerhetsbyrået i Seoul overvåker mulige ransomware-angrep under WannaCry-hendelsen i mai. Arkivfoto: Scanpix/Yun Dong-jin/Yonhap via AP.
Det koreanske internett- og sikkerhetsbyrået i Seoul overvåker mulige ransomware-angrep under WannaCry-hendelsen i mai. Arkivfoto: Scanpix/Yun Dong-jin/Yonhap via AP.

– Det andre punktet handler om økt samarbeid internt i landet, sier Malmedal.

I mars ble det opprettet et «Cyberkoordineringssenter» for de hemmelige tjenestene; Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

Les også: Nytt senter motcyberangrep

– Det er mye som er bra ved det nasjonale samarbeidet allerede, men vi i NorSIS mener fortsatt det er rom og behov for økt samarbeid. Det er mange, isolerte organisasjoner, en IKT-leverandør her og et datasikkerhetssenter der. Samarbeidet mellom disse kunne nok vært mye bedre.

– Jeg håper et så godt resultat som i ITU-undersøkelsen vil være en motivasjon til dem som jobber med digital sikkerhet i Norge, som en tilbakemelding på at det vi gjør blir lagt merke til og har en effekt. Slike resultater kommer ikke gratis, sier seniorrådgiveren.

Les også: ID-tyveri øker i omfang

«Én prosent av alle e-poster var angrep»

«Nærmere én prosent av alle eposter som ble sendt i løpet av fjoråret var i bunn og grunn fiendtlige angrep, den høyeste raten de siste årene», anslås det i forordet til GCI-rapporten.

Såkalte ransomeware-angrep, der en brukers data holdes som gissel av angripere, rammer både bedrifter og privatpersoner. Angripere stiller stadig høyere krav til løsepenger, ifølge GCI.

Mer enn 200.000 datamaskiner og servere verden rundt ble rammet av WannaCry-angrepet i midten av mai, som raskt spredte seg på maskiner med eldre versjoner av Microsofts operativsystem Windows. Britisk helsevesen ble hardt rammet: opptil 70.000 maskiner, deriblant medisinsk utstyr som MRI-skannere og kjølelagere for blod, var omfattet av angrepet, skriver Digi.no.

Det er andre gang GCI-undersøkelsen gjennomføres, første gang var i 2014.

Les også: Microsoft-svindler: «Tror du at jeg tuller med deg?»

Kart over «grad av innsats for nasjonal datasikkerhet» i ulike land. Grønt er mest, rødt er minst. Faksmilie fra rapporten.
Kart over «grad av innsats for nasjonal datasikkerhet» i ulike land. Grønt er mest, rødt er minst. Faksmilie fra rapporten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Redningsaksjon i fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig
Siste nytt
13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterRedningsaksjon i fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig